USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

2022 Yılı Kırkpınar Başpehlivanı Cengizhan Şimşek'in ihsanıhümayun ve dereceleri silme edildi

Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu, 2022 Yılı Kırkpınar Başpehlivanı Cengizhan Şimşek'in 9 Mart 2022 tarihinden beri elde etmiş olduğu topu topu derecelerin iptaline, kazanılmış olduğu ödül, tümsekli ve madalyaların iadesine değişmeyen verdi.

2022 Yılı Kırkpınar Başpehlivanı Cengizhan Şimşek'in ihsanıhümayun ve dereceleri silme edildi
03-01-2023 03:10
Ankara

Federasyondan meydana getirilen mukayyet açıklamada, Cengizhan Şimşek kararıyla ilgilendiren Türkiye Güreş Federasyonu Başkanlığı çeşidinden 21 Aralık 2022 Çarşamba haset telefonla aranarak kendilerine bilim verildiği aktarıldı.

Açıklamada, bahis konusu telefon görüşmesi ile federasyonun Tahkim Kurulu kararıyla ilgilendiren evvel el bilim sahibi olduğuna dikkati çekilerek, "Bu bilgilendirme üstüne 22 Aralık 2022 tarihinde Türkiye Güreş Federasyonu Hukuk Müşavirliği'nden Tahkim Kurulu kararının örneği ve detayı istenmiştir. Tahkim Kurulu kararının hususiyet müşavirliği yoluyla elimize kavuşması üstüne ön değerlendirmeler işlenmiş ve tashih talebinin yapılmasına bozukluk bulunan bu değişmeyen önceleri gine Tahkim Kurulu çeşidinden tahsil edilen anne karara ulaşılmış, muktezi tetkik ve değerlendirmelerin yapılması düşüncesince ilgilendiren kararların TGGF Hukuk Kurulu'na sevki yapılmıştır." denildi.

Bahse husus Tahkim Kurulu kararının federasyona resmi şekilde elektronik bilgilendirmeyle 28 Aralık 2022 tarihinde vakit 12.40 bakımından yapıldığının belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"9 Mart 2022 gün ve 2022/43 önemli Tahkim Kurulu neticesinde ile 2022 yılı Kırkpınar Başpehlivanı Cengizhan Şimşek’in dopingle uğraş kapsamında yapması mecburi bulunak bildirimlerini 2019 sonuç çeyrek, 2020 birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü çeyrekte yapmaması öne sürülen sebebi ile sporcunun düzen bağı soruşturması neticesinde ukubet tayinine arazi vermeyen Türkiye Güreş Federasyonu Disiplin Kurulu kararının iptaline, sporcunun ihbariye zorunluluğuna isteyerek uymaması sebebi öne sürülerek Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı'nın 2.4 ve 10.3.2 maddeleri gereğince birlikte (1) sene adalet yoksunluğu cezası ile cezalandırılmasına, cezanın 9 Mart 2022 tarihinden itibaren infazının başlanmasına ve infazın 9 Mart 2023 tarihinde tamamlanmasına, 1 Ekim 2020 tarihinden itibaren kümeli bulunduğu yarışmalardan elde etmiş bulunduğu aşama ve ödüllerin silme edilmesine oy donanması ile değişmeyen verilmiştir. Bu değişmeyen ile sportmen karşı sunulan düzen bağı cezası mukannen olup yürütüm edilmesi mecburi duruma gelmiştir."

Tahkim Kurulu neticesinde aleyhine sportmen Cengizhan Şimşek ve Türkiye Güreş Federasyonu avukatları çeşidinden tashih talebinde bulunulduğunun aktarıldığı açıklamada, şunlar tabir edildi:

"Bu müracaat Tahkim Kurulu’nun 12 Aralık 2022 gün ve 2022/219 önemli neticesinde ile red olunmuştur. Tahkim Kurulu'na meydana getirilen bu tashih taleplerinde yürütmeyi tevkif talebinin bulunmadığı anlaşılmış olup hakeza birlikte talepte de bulunulmadığı ve bu yönde de birlikte değişmeyen verilmediği düşüncesince sportmen ile ilgilendiren sunulan cezanın yürütüm kararını durduran rastgele birlikte türel durumun bulunmadığı da anlaşılmıştır. Açıkça görüldüğü az daha federasyonumuzun kuruluşundan evvela soruşturması süregelen ve Tahkim Kurulu neticesinde ile ukubet uygulaması kesinleşen birlikte türel boyut bulunmaktadır. Maalesef sportmen Cengizhan Şimşek'in Türkiye Güreş Federasyonu'nun izinli bulunduğu devre içerisinde adalet yoksunluğu süresi içerisinde bulunan 9 Mart 2022 – 31 Temmuz 2022 tarihleri ortada katı baş döndürücü müsabakaya iltihak hakkı bulunmamasına karşın katılmış bulunduğu ve birlikte kısmında da aşama ve rütbe almış bulunduğu belirlenmiştir. Üzülerek tabir ederiz ki, federasyonumuzun hukuken besili güreşte izin kullanmaya başladığı 1 Ağustos 2022 zamanı itibarıyla Türkiye Güreş Federasyonu'ndan tahsil edilen cezalı sportmen sıralamasında Cengizhan Şimşek’in adının bulunmaması, başkaca soruşturmadan ve Tahkim Kurulu kararından da federasyonumuzun bilgilendirilmemesi zımnında ayrımsız ihlal 1 Ağustos 2022 daha sonra da bitmeme etmiştir."

Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonunun açıklamasında, bu belirleme ve değerlendirmeler kararında Tahkim Kurulu kararının uygulanmasıyla ilgilendiren şu kararların alındığı duyuruldu:

"1- Sporcu Cengizhan Şimşek’in 9 Mart 2022’den bugüne genişliğinde adalet yoksunluğu süresi içerisinde yaptığı müsabakalar neticesinde elde etmiş bulunduğu hepsi derecelerin iptaline ve kazanılmış bulunduğu ödül, tümsekli ve madalyaların iadesine,

2- Söz konusu adalet yoksunluğu cezasının Dopingle Mücadele Komisyonu’nun Tahkim Kurulu’nun adalet yoksunluğu sonucuna uyulmaması zımnında arttırma şekilde açmış bulunduğu soruşturmanın neticeleri hafi durmak şartıyla 9 Mart 2023’e genişliğinde devamına,

3- Bu çerçevede 2022 Tarihi Kırkpınar Başpehlivanlığı unvanının Cengizhan Şimşek’ten alınarak öbür erekçi Mustafa Taş'a verilmesine, Tarihi Kırkpınar başpehlivan ikincisinin İsmail Balaban, üçüncülerinin ise Ertuğrul Dağdeviren ve Tanju Gemici şekilde belirlenmesine, gine Tarihi Kırkpınar sonuç çeyrek finalistinin Orhan Okulu şekilde belirlenmesine,

4- Sporcunun 2022 yılı Kumluca, Manavgat, Çankırı Yapraklı, Kırklareli Kavaklı, Antalya Gökbel, Bolu Gerede ve Çanakkale Çardak Güreşlerinde elde etmiş bulunduğu derecelerin iptaline, dünkü sıralamaların yönerge hükümlerine mucibince belirlenmesine değişmeyen verilmiştir."

"Federasyonumuz dopingle uğraş dair bakir hoşgörü ilkesine mucibince cereyan etmekte olup, parlak spor ve parlak uğraş anlayışını iri birlikte inceden inceye yürütmektedir ve yürütmeye de bitmeme edecektir." denilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Bu kapsamda önümüzdeki devirde dopingle uğraş dair ağırbaşlı birlikte pedagoji bilimi ve bilgilendirme süreci icap sporcularımız ve antrenörleri icap kulüplerimiz ve hepsi paydaşlarımız gözetiminde başlatılacak olup istenmeyen sonuçların inhibütör mesai vermek ile minimum düzeye indirilmesi sağlanacak ve anadan görme güreşimizin adalet etmiş bulunduğu noktaya gelmesi düşüncesince rastgele muhtelif mücahede ve fedakârlık gösterilecektir.

Yaşanan bu menfi vakada esasi itibarıyla dopingli husus kullanması değil, pedagoji bilimi ve bilim eksikliği zımnında olduğuna inandığımız baş döndürücü iri birlikte boşlama ve kökler sorumluluk ile bilgilendirme mecburiyetine uyulmamasına ilişkin göz boncuğu istenmeyen birlikte sonucun doğması, planlaması zarfında olduğumuz pedagoji bilimi periyodunun ne genişliğinde ehemmiyet taşıdığını ortaya koymaktadır. Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız."

Ödül ve dereceleri silme edilen Başpehlivan Cengizhan Şimşek'ten açıklama:

2022 yılı Kırkpınar Başpehlivanı Cengizhan Şimşek, doping zımnında silme edilen rütbe ve dereceleri karşı açıklamada bulundu.

Yaptığı mukayyet açıklamada Cengizhan Şimşek, yasaklı husus kullanmadığını savundu.

Açıklamasında, "Hakkımda çıkan haberlerden çevre kamuoyunu haberdar eylemek istedim." diyen Şimşek şunları kaydetti:

"2016 senesinde WADA (Dünya Anti-Doping Ajansı) havuzuna engelleme edildim. Neden ve nite havuza alındım bilmiyorum. Buna karşın rastgele ay nerde olduğumu, egzersiz yaptığımı, nerede kaldığımı bildirmem düşüncesince bana benzeyen attılar ve rastgele ay rutin şekilde dört başı mamur birlikte biçimde yaptım. Ara aralık şeb çağ şafak operasyonu yapar basamak evime baskına dekoratif almaya geldiler ve rastgele defasında numunemi verdim. 4 sene süresince halk meydana getirilen testlerimin hepsinde arı sili çıktım."

"Hiç birlikte biçimde vermiş olduğum testlerde yasaklı husus çıkmamıştır"

Kovid-19 salgını sürecinde birlikte müddet hayvancılıkla uğraşan ailesinin yanından kaldığını özetleyen Başpehlivan Şimşek, "Pandemi süreciydi. Aklıma göz boncuğu arazi bildirimi gelmedi bile. Zaten gelseydi de genel ağ ve telefon çekmiyordu. Aradan 1 ay geçtikten ve iyileştikten sonradan gine antrenmanlarıma sürdürmek düşüncesince merkeze indim. İndiğimde tarafıma atık mailde savunmamın istendiğini gördüm. Savunmada bulunduğu basamak süreci anlattım." ifadelerini kullandı.

Savunma neticesinde federasyonun namına 6 ay ukubet verdiğini kaydeden Şimşek, "Ben de o pakt antrenörümüz Hasan Aydın'a hali anlattı. Hocam şu an ki Güreş Federasyonu Başkanı onur Eroğlu ile konuştuğunu, cezayı ve dosyayı hallettiklerini, antrenmanlarıma bitmeme edebileceğimi söylediler. 2021 ve 2022 yıllarında kesintisiz rastgele güreş müsabakasına çıktım, sevenlerimi bahtiyar etmeye çalıştım. 2016 yılından bu yana de birlikte baş döndürücü güreş müsabakası önceleri dekoratif verdim göz boncuğu birlikte biçimde vermiş olduğum testlerde yasaklı husus çıkmamıştır." savunmasında bulundu.

"Masa başı kurbanı edinmek istemiyorum"

2022 yılı Kırkpınar Yağlı Güreş müsabakaları öncesinde de dekoratif verdiğini, kanında yasaklı husus çıkmadığını kanıt fail Şimşek, şöyleki bitmeme etti:

"Kırkpınar'da da rastgele zamanki basamak arı sili çıktım. Şu an gine veririm, sonuna genişliğinde vermeye hazırım göz boncuğu devir numuneden kaçmadım, kaçmam da. Ben Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı'nı arayarak rastgele devir 'güreşmemde engel mevcut mı' sanarak sordum, rastgele seferinde başağrısı namevcut dediler. Antalya Büyükşehir Belediyesi Güreş Sorumlusu, Elmalı Belediye Başkan Yardımcısı ve Güreş Federasyonu Asbaşkanı Hasan Aydın hocama rastgele devir danıştım. 'Varsa birlikte cezam çekeyim. Sonuçta biri antrenörüm ve izinli hocam, gayr Türkiye Güreş Federasyonu Başkanımız. Ben onlar ne derse, bana ne bildirme ederlerse onu gerçekleştirmek ile mükellefim ve onu hazırlamaya mecburum. Bilenler bilir. Ben alnımın akma ile Edirne er meydanında birlikte tane başıma savaştım. Herkes ve rastgele şeye karşın sarp durdum, mesai verdim. 15 yılımı verdim bu kemeri aldım. Kimseye de vermeye oruçlu değilim rastgele muhtelif yasalı hakkımı kullanacağım. Spor Mahkemesi'ne (CAS) genişliğinde başvuracağım. Masa başı kurbanı edinmek istemiyorum. Şu an bunu hazırlamaya çalışıyorlar. Tüm güreş ve spor topluluğunun desteğini bekliyorum. Sevenlerimi üzdüğüm düşüncesince baş döndürücü kusur diliyorum, yüksek Türk adaletine güveniyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler