Opr. Dr. Beyaz: “Görüntüleme şekilleri ile böbrek kanserleri erken evrede yakalanabilir”

Yetişkin insanlarda münteşir yerine tanıdık böbrek kanserlerinin çağımızda kalın geçer not görüntüleme şekilleri sebebiyle hasbelkader saptandığını kail Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Cemalettin Cengiz Beyaz, “Böbrek kanserleri hepsi kâhil kanserlerinin tahminî yüzdelik 2-3'ün

Sağlık - 2 yıl önce

Medical Park Ordu Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Cemalettin Cengiz Beyaz, en ehemmiyetli riziko faktörleri sigara kullanımı, hipertansiyon ve aşırı kiloluluk bulunan böbrek kanserlerinin kalıtım bilimi müteaddi olabildiği kabil böbrek yetmezliği zımnında levent boylu müddet hemodiyalize giren hastalarda da görülme riskinin efdal bulunduğunu söyledi.

ERKEKLERDE DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Böbrek kanserleri bütün kâmil kanserlerinin tahminî yüzdelik 2-3'ünü oluşturduğunu tamlayan Opr Dr. Beyaz, “Erkeklerde henüz yoğun görülür. En yoğun 55-75 yaşlar ortada karşımıza çıkar. Günümüzde görüntüleme şekillerinin yoğun kullanılması ile bir aşırı böbrek kanseri aşırı önemsiz boyutta ve erken evrede yakalanabilmektedir. Bu da tedavide iri avantajlar sağlamaktadır” açıklamasında bulundu.Opr. Dr. Beyaz, “Ultrasonografi (USG), Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Manyetik Rezonans (MR) kabil görüntüleme şekillerinin yayılmış bulunmadığı zamanlarda idrarda kanama, taraf ağrısı ve hikmet muayenede ele mevrut yığın varlığında böbrek kanseri akla gelirdi. Günümüzde aşırı az böbrek kanseri bu etaba gelmektedir. USG, BT VE MR ile böbrek kanseri teşhisi yüzdelik 90-95 düzeylerinde konulabilmektedir” niteleyerek konuştu.

BİYOPSİ GEREKMEYEBİLİR

Görüntüleme şekilleri ile böbrek kanseri belirleme edildiğinde apayrı kanserlerde bulunduğu kabil biyopsi ile kanser teşhisi koymanın genellikle gerekmediğini, kitlenin ebatlarına ve yerleşimine gereğince cerrahiye değişmeyen verildiğini dile getiren Opr. Dr. Beyaz, “Şüpheli olgularda ve apayrı ortak kanserin böbreğe yayılım şüphesi bulunduğu hallerde biyopsi yapılabilir. İleri evre böbrek kanserinde cerrahi öncesinde onkolojik otama verilecekse yahut aşırı önemsiz böbrek tümörlerinde deli dolu takip yahut dernekevi tedaviler uygulanacaksa gene biyopsi gerçekleştirmek gerekir” biçiminde konuştu.

SAĞLIKLI BÖBREK DOKUSUNA ZARAR VERİLMİYOR

Birçok kanserde bulunduğu kabil böbrek kanserinde de erken tanının ehemmiyetli olduğuna yer veren Opr. Dr. Beyaz, “Böbrekteki kitlenin erken çağda belirleme edilmesi cerrahide çabucak kitlenin alınarak dosdoğru böbrek dokusunun durumunda bırakılmasına imkân vermektedir. Bu cerrahi sırasında yığın çıkarılırken kesime kesi yapmadan dosdoğru böbrek nesiç sınırından tahminî 1 cm mesafeden kesilerek cerrahi yapılır. Halk ortada da beledi ortak üslup bulunan 'kansere bıçak vurulmaz' lafı de esasında kılıç cerrahların da cerrahi ortak prensibidir. Dolayısıyla böbrek kitlelerinde yığın yerleşimi ve boyutu akla yatkın olgularda 'parsiyel nefrektomi' adına bilinen çabucak kitlenin ameliyatla çıkarılması işlemi böbrek kanserleri cerrahisinde ortak numara önceliğimizdir” ifadelerini kullandı.

HASTALAR DAHA HIZLI SAĞLIĞINA KAVUŞABİLİR

Böbrek kanseri ameliyatlarının açıkça cerrahinin beraberinde teknolojik gelişmeler sonucunda gizli cerrahi müdahale adına anlatım edilen laparoskopik yahut robot yardımlı adına yapılabildiğini kail Opr. Dr. Beyaz, şu detayları paylaştı:“Böbrek kitlelerinin boyutu ve yerleşimi rastgele devir parsiyel nefrektomi ameliyatına imkân vermez. Bu hallerde böbreğin yığın ve böbrek muhit dokusu ile büsbütün cerrahi adına katılması gır konusudur. Böbrek kanseri ameliyatları açıkça cerrahinin beraberinde teknolojik gelişmeler sonucunda gizli cerrahi müdahale adına anlatım edilen laparoskopik yahut robot yardımlı adına yapılabilmektedir. Cerrahi yapı alternatifini hastanenin teknolojik madun yapısı (robotik yahut laparoskopik cihazların bulunması) ve cerrahın deneyimi belirlemektedir. Kapalı cerrahi müdahale yardımıyla hastalar içtimai yaşantılarına henüz tez dönerler ve iyilik süresi henüz endamsız olur. Küçük boyutlu (4 cm'den küçük) böbrek kanseri bulunan sınırlanmış parasız grubunda (ileri yaş, biricik böbrekli, duyum yitimi riski yüksek) cerrahi yapılmadan hususi aletler ile kitlenin yakılması yahut dondurulması biçiminde tedaviler de akıbet senelerde gündeme gelmiştir.”

BAZI BİTKİSEL ÜRÜNLER BÖBREĞE ZARAR VEREBİLİR

Böbrek kanserlerini bitişik organlara, lenfa bezlerine ve kemiğe yayılım yapabildiğinin altını çizen Opr. Beyaz, “Böbrek kanseri cerrahisi nâkil şahısda espaslı adına bu yerlerin yayılım açısından kontrolü gereklidir. Kanser zımnında böbreğin topu topu tahsil edilen olgularda ise levent boylu çağda böbrek yetmezliği gelişebilmektedir. Bu sebeple cerrahi sonra hastanın kararlı ve dosdoğru beslenmesi, ortak tomar kilogram almaması ve böbreğe dokunca verebilecek deva yahut nebati ürünlerden sakınmaları önemlidir” niteleyerek konuştu.

Metin Akyürek

 

Haftanın Öne Çıkanları

Boru patlarsa ev havaya uçacak

2022-03-18 08:26 - Gündem

Ukrayna: 'Rusya olumlu konuşmaya başladı'

2022-03-13 19:35 - Dünya

Sebastian Vettel’in kaskı tartışmalara neden oldu

2022-03-12 20:04 - Spor

Opr. Dr. Beyaz: “Görüntüleme şekilleri ile böbrek kanserleri erken evrede yakalanabilir”

2022-03-18 16:58 - Sağlık

Pandemide evren güzel duyusal düşüncesince Türkiye'ye koştu

2022-03-18 12:38 - Sağlık

Ukrayna'dan ahit Türk yurttaşı hâlâ boşaltma edildi

2022-03-13 00:18 - Gündem

Büyük büyükbabası Seyit Onbaşı'nın boy yazdığı topraklarda görevlendirilmenin gururunu yaşıyor

2022-03-17 17:03 - Gündem

OSD ocak-şubat zamanına bağlı verileri açıkladı

2022-03-14 11:13 - Ekonomi

Kosova Cumhurbaşkanı Osmani, Rusya-Ukrayna savaşını değerlendirdi

2022-03-16 11:44 - Politika

Gine Bissau Cumhurbaşkanı Embalo​​​​​​​: Gençliğin getirmiş olduğu değişiklikten sabah yeli almamız gerekiyor

2022-03-12 15:06 - Gündem

İlgili Haberler

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz iri ehemmiyet taşıyor

11:08 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:08 - Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

21:07 - Sağlık

ABD'nin Hatay'da kurduğu sahra hastanesi Sağlık Bakanlığına devredildi

20:07 - Sağlık

'Klebsiella pneumoniae' bakterisinin neden bulunduğu ölüm oranları 5 yıl sonra artabilir

18:08 - Sağlık

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem