Kangal köpeği merkezinde ferment ve yavru hedefine ulaşıldı

Kangal köpeğinin soy ve jen hususi durumunun korunması çalışmalarının yürütülmüş olduğu Sivas'taki Kangal Köpeği Üretim Eğitim ve Koruma Merkezi'nde çelimsiz müddette ferment ve yavru hedefine ulaşıldı.

Yaşam - 2 yıl önce

Sivas
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Kangal köpeği merkezinde cevher ve yavru hedefine ulaşıldı

Kangal köpeklerini şimdi güzel tanıtmak, destek olmak ve takibini kurumsal yerine gerçekleştirmek gibi kısaca 1 sene ilk Meraküm mevkisinde mülkiyeti Sivas İl hususi İdaresine ilgilendiren Kangal Köpeği Üretim Eğitim ve Koruma Merkezi hizmete girdi.

Merkez, gezinme alanları, çipli strateji yazılım sistemi, akıbet uygulayım bilimi cihazlarla donatılmış klinik ve ziyaretçilerin zaman geçirebileceği toplumsal dirim alanlarıyla dikkati çekiyor.

Kangal Köpeği Üretim Eğitim ve Koruma Merkezi Sorumlusu Abdullah Çelik, AA muhabirine, damızlığa ayrılan Kangal köpeklerinin neslinin devamı düşüncesince çalıştıklarını söyledi.

Yavrulama sürecinin sürdüğü merkezde 2022 düşüncesince belirledikleri 100'er cevher ve yavru hedefine şimdiden ulaştıklarını özetleyen Çelik, "İlk başladığımızda 70 cevher Kangalımız, 35 de yavrumuz vardı. Şu an, 2022 yılı sonuna derece 100 sayı yerine belirlediğimiz cevher amaç sayımıza ulaştık başkaca 100 de yavru köpeğimiz var." bilgisini verdi.

<br class="k-br" />

Gebe köpeklerin bakımlarının hususi padoklarda yapıldığını dile getiren Çelik, "Burada köpeklerimizi herhangi müşterek çağ arama ediyoruz. Yavrulama yaklaştıkça kontrollerimiz sıklaşıyor." sanarak konuştu.

Yavruların sahiplendirilmesinde ise annelerinden mukassem olmalarına özen ettiklerini özetleyen Çelik, soyun devamlılığı ve takibinin yapılması düşüncesince cilt dibine yonga yerleştirdiklerini belirtti.

Safkan Kangallar merkeze getiriliyor

Merkezdeki safkan Kangal köpeklerin kontrolleriyle ilgilenen baytar doktor Engin Genç de Kangal köpeğinin kalıtım bilimi havuzunun Sivas ve etrafında arazi aldığına değinerek, "Merkezimiz açılmadan ilk bu coğrafyayı taradık ve lazım yavrulardan gerekse fiziksel yapılarından yola çıkarak safkan köpeklerimizi belirleme ettik. Soyun devamlılığı düşüncesince de bunlardan birer kip aldık ve merkezimize getirdik." ifadelerini kullandı.

Genç, yavruları hamilelik döneminden başlayarak daima arama altında tuttuklarını dile getirerek, şunları aktardı:

"Yavru doğduktan sonraları da falcı arkadaşlarımız annelerini huzursuz etmeden herhangi müşterek çağ onlarla ilgileniyor. Yaklaşık 10 günden sonraları gözleri açılmaya başlıyor. Sonraki 1 maaş çağda ise anneleriyle mamalara alıştırmaya çalışıyoruz. Aynı çağda parazitle mücadeleye de başlıyoruz ve 1. düze aşıları ile gene topu topu kontrollerini ve umumi muayenelerini yapıyoruz. Sonrasında ise hoşnutluk akıllıca topu topu özellikli beslenmelerine, aşılarına ve parazitle mücadeleye bitmeme ediyoruz."

Merkezde içki ve biyokimyasal analizlerin yapılabildiği, dünkü doğan kabini ve görüntüleme ünitelerine erbap dört dörtlük kuvvetli çağdaş müşterek kliniğe erbap olduklarını özetleyen Genç, burada meydana getirilen çalışmalarla ana ve babadan yavru köpeğe dökme genleri belirleme edebildiklerini vurguladı.

Genç, "çipli etiket kartları"nın dışında, kalıtım bilimi ispatın ve saflığın kontrolünün yapılabilmesi düşüncesince "köpek sicil kartları" düzenlediklerini laflarına ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Van Cumhuriyet Başsavcısı değişti

2022-06-20 08:01 - Gündem

Muş'ta berivanlar yaylalardaki hayvanları sağmak düşüncesince kilometrelerce sefer katediyor

2022-06-23 20:04 - Yaşam

Türk Telekom, Kenan İmirzalıoğlu’nun bulunduğu yeni reklam filmini yayınladı

2022-06-22 17:04 - Magazin

Görme sakat 65 yaşındaki eş 88 yaşındaki annesine bakıyor

2022-06-17 16:04 - Yaşam

Baba, oğul ve torun birlikte sınava girdi

2022-06-20 14:03 - Eğitim

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan BM'ye "yeniden yapılandırma" çağrısı

2022-06-24 11:03 - Gündem

Rafet El Roman, Trabzonspor düşüncesince bestelediği şarkıyı ilk kez konserinde söyledi

2022-06-19 00:02 - Magazin

2022 TYT sınavı değerlendirildi: Geçen yıla göre matematik kolay, Türkçe zorlayıcı

2022-06-18 18:02 - Eğitim

Rusya: Ukrayna'da Su-25 ve Mig-29 harp uçaklarını düşürdük

2022-06-22 15:03 - Dünya

Rusya doğal gazı keserken Almanya cazibe üretiminde gaz namına kömür kullanacak

2022-06-20 01:03 - Ekonomi

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da himaye altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Bursa'nın 132 salname cümle lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara makul çadır üretiyor

21:07 - Yaşam

Balıkesir'de depremzede kadınlar geride bıraktıkları düşüncesince yardım seferberliğine katıldı

20:07 - Yaşam

Safranbolu'da kadın yangıncı eş meslektaşlarıyla dal omuza fariza yapıyor

19:08 - Yaşam

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem