USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Zübeyde Hanım vefatının 99. senesinde mezarı başlangıcında anıldı

Büyük lider Mustafa Kemal Atatürk'ün anası Zübeyde Hanım, vefatının 99. senesinde İzmir'deki mezarı başlangıcında anıldı.

Zübeyde Hanım vefatının 99. senesinde mezarı başlangıcında anıldı
14-01-2022 13:38
İzmir

Zübeyde Hanım'ın Karşıyaka'daki mezarı başlangıcında planlı yâd programında, anıta çelenk sunuldu, hürmet duruşunda bulunulmuş oldu ve İstiklal Marşı okundu.

Atatürk'ün anası Zübeyde Hanım ölümünün 99. senesinde anılıyor

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Karşıyaka'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin ehemmiyetli ortak mirasına ev sahipliği yaptığını söyleyerek, "Bugün Karşıyaka'nın modern Türkiye Cumhuriyeti'nin değerleri ile yoğrulmuş kimliğinde bu iri mirastan almış olduğu sabah yeli ve cesaretin oranı büyüktür." dedi.

Daha sonradan Türk Anneler Derneği ve Türk Kadınlar Birliği temsilcileri birer mülakat yaptı, Zübeyde Hanım İlkokulu talebesi Defne Yavuz da koşuk okudu.

Törene, Karşıyaka Kaymakamı Ali Rıza Çalışır, taharri memuru polis maşer kuruluşu temsilcileri, yurttaşlar ve öğrenciler katıldı.

Langaza'da başlamış olan 66 salname hayatı zorluklarla geçti

Zübeyde Hanım, 1857'de Selanik civarlarındaki Langaza adlı yerleşme biriminde Sofuzade Feyzullah Ağa ile Ayşe Hanım'ın evladı kendisine dünyaya geldi.

Zübeyde Hanım, Selanik'te Gümrük Muhafaza Teşkilatında vazifeli Ali Rıza Efendi ile 1871 senesinde evlendi, çiftin; Fatma, Ömer ve Ahmet adları maruz evlatları dünyaya geldi. Çocuklarından, evvel Fatma'yı, sonradan da Ömer ve Ahmet'i kaybeden aile, 1881 senesinde doğan oğullarına Mustafa ismini verdi. Daha sonradan dünyaya mevrut ufaklıklara da Makbule ve Naciye adları konuldu. Naciye'nin de ıvır zıvır yaşta ince ağrı zımnında yaşama veda etmesiyle Zübeyde Hanım, güre yaşlarında dört evladını yitirmiş oldu.

Zübeyde Hanım, hâlâ 30'lu yaşlarındayken Ali Rıza Efendi'nin vefat etmesiyle güre yaşta ıvır zıvır çocuklarıyla bekâr kaldı ve iktisadi güçlükler yaşadı. Zübeyde Hanım, ikinci evliliğini Selanik Gümrükler Başmüdürü Ragıp Bey ile yaptı. Balkan Savaşı'ndan sonradan Ragıp Bey'den ayrılan ve Osmanlı toprağı olmaktan çıkan Selanik'i ayrılma yazar kızı Makbule ile İstanbul'a gitme sonucu düzlük Zübeyde Hanım, Milli Mücadele yıllarında Ankara'ya yerleşti.

Zübeyde Hanım, sağlığının hayatının sonuç aylarında otama olabilmek ve gelini Latife Hanım'ı görebilmek düşüncesince İzmir'e gitti. İzmir'deki Latife Hanım Köşkü'nde 28 devir yaşadıktan sonradan 14 Ocak 1923'te 66 yaşlarındayken hayatını yitiren Zübeyde Hanım, Karşıyaka ilçesine defnedildi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler