USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Zaman tüneli gibi koleksiyon

Mersinli iş insanının müşterek yılda biriktirerek oluşturduğu koleksiyonda ‘yok' yok.

Zaman tüneli gibi koleksiyon
14-02-2022 11:33

Mersin'de canlı 43 yaşındaki iş insanı Oktay Dal, levent boylu seneler himmet verilerek oluşturulabilecek ortak koleksiyonu ortak yılda yapmayı başardı. Binlerce ürünün ortak bölümünün sergilendiği depodaki koleksiyon adeta tarihe gezi yaptırırken, mutedil gözyaşı ve boyun kullanıcılarını da çocukluk yıllarına götürücü ortak devir tünelinde gezdiriyor. Koleksiyonda, 1920'li-30'lu senelerden itibaren Türk insanının hayatına giren değme şeyi gitmek mümkün. Ayla filmimizde makbul çoğaltma tüfeklerden emektar Türk filmlerinde unutulmaz karakterlere avlu sağlayan oyuncu Ali Şen'in bakkalında kullandığı tartıya, Şener Şen'in hafızalara kazınan Züğürt Ağa filmimizde kullandığı süt pompası ve tartıdan 50'li-60'lı senelerde gidiş geliş polislerinin içerisine girmiş bulunduğu zıvanaya, dünyaca adlı sanlı aktör, otomobil ve motor yarışçısı Steve McQueen'in kullandığı motosiklete derece binlerce garip eşya, sergileneceği haset bekliyor.

Babasının motosikletinden ve mıhlamak gazı dolum cihazından yola çıktı

Motosiklet bayii sahibi ve ayrımsız sürede motor yarışlarında 100 yöresinde Türkiye şampiyonluğu mevcut iş insanı Oktay Dal, deposunun kapılarını İHA muhabirine açarak, nostaljik yük kaydetme serüvenini anlattı. Siyah-beyaz fotoğraflarda görmüş bulunduğu babasının kullandığı mobilet ve mıhlamak gazı dolum cihazından yola çıkarak, kendisini devir tünelinin delici yaşamına kaptırdığını tamlayan Dal, “Babamın işi mıhlamak gazı dolumu üzerineydi. Babamın kullandığı ortak de mobileti vardı. Fotoğraflarda görür görmez o doğal kavara dolum aletini de mobileti de yeniledim. Ondan sonradan eskiye ortak gezi başladı bende. Eski devre kullandığım kıyafetler, oyuncaklar derken, ortak sene içinde hakeza ortak sergüzeşt yaşadım. Benim düşüncesince devir tüneli. Bir sene içinde halis muhlis bunları topladım. Motosiklet hem özen alanım hem de işim bulunduğu düşüncesince motosiklet, bisiklet, bebek oyuncakları, ayrıntılar düşüncesince imal edilen emektar pedallı oyuncak arabalar, bakkaliye, Devlet Demir Yolları, PTT, manşet malzemeleri, benzinlik ürünleri gibi nice birikimim var” dedi.

“Yola depar belgesi hikayem, ailemin geçmişi ve bu geçmişe verdiğim değerdi”

Dünyaca adlı sanlı oyuncu Steve McQueen'in motosikletini de koleksiyonuna eklediğini, Zeki Müren'in kullandığı şart cihazının aynısını bulduğunu, yağız mektepli önlüklerinden emektar göstergeç ve radyolara derece binlerce ev eşyası ve giysi topladığını dile getiren Dal, “Biz Yeşilçam filmleriyle büyüdüğümüz düşüncesince emektar filmlerden esinlendik, bu filmimizde vardı, bu filmimizde oynamıştı derken o afsunlu dünyanın içinde bulduk kendimizi. 1930-1990 dönemlerine ait, çokları filmlerde toprak almış ve ya çokları ünlülerin kullanmış bulunduğu ürünlerim var. Çok şişman ortak yazı ve programla yola çıkmadım. Yola depar belgesi hikayem, ailemin geçmişi ve bu geçmişe verdiğim değerdi” sanarak konuştu.

“Maddiyatla ölçülemeyecek değerlere sahibim”

Ürünleri ayrışık mecralardan, antikacılardan, gezici satıcılardan, dinleyerek duyduğu insanlardan, hurdacılardan topladığını vurgulayan Dal, “Çok şişman ortak himmet var; ağır de ortak bütçe ayrıldı. Maddi kıymeti derece içsel kıymeti de aşırı büyük. Bugüne derece kestirmece 5 milyon liralık harcadım. Toplamda asgari gayemiz 10 milyon liralık civarında. Tabi ki, maddiyatla ölçülmeyecek değerlere de sahibiz” ifadelerini kullandı.

“Hedefim; ortak müze kurup, elde edilecek geliri çıkmaz ve dam çocuklarına harcamak”

Bu serüveninin, toplumsal hata kapsamında şişman ortak projeye dönüşebileceği kanısına vardığını ve bu yönde çalışmaya başladığını özetleyen Dal, “Bunu insanlarla büzüşmek istedim. Bir müze düşüncesi oluştu bende” diyerek, kolları sıvadığını söyledi. Z kuşağı gençlere geçmişi anlatmak, şahısların devir tünelinde geçmişe gezi yapmalarını getirmek istediğini tamlayan Dal, amacını şu şekilde anlattı:

“Hedefim; ortak müze kurup, elde edilecek geliri çıkmaz ve dam çocuklarına harcamak. Mahkum çocukların, içinde iş istihdamı olabilecek eğitici, belletmen istasyonlar, çıkmaz evlatlarımızın hem düşkü hem o hayatlarından kurtulup ortak an olsun yaşadıklarını unutturabileceğimiz mürebbi istasyonlar düşünüyoruz. Kuracağımız müzeden elde edeceğimiz geliri, bu alanlara aktaracağız. Yerel yöneticilerimiz ilkin peyda etmek kıl payı şehremaneti başkanlarımızla kazançlı paylaşıyoruz. Kendilerinin de desteklerini bekliyoruz. Burası 260 metrekare ortak depo, bunun 10 sert büyüklüğünde ürünümüz var. Yeter ki, şişman ortak bölgeye cemaat olalım, bu endüstrisi insanlarla paylaşalım ve paylaştıkça güzelleşen o faydayı da hem tığ hem insanoğlu görsün.”

Kıymet Gökçe-Koray Ünlü

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler