USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Zaha Hadid’in sonuç projesi Irak Merkez Bankası’na özel kalıp sistemi

2016 senesinde yaşama veda fail dünyaca adlı sanlı mimar Zaha Hadid'in imzasını haiz Irak Merkez Bankası Projesi'nin kalıp ve kalıp mühendisliği çözümleri Doka Türkiye çeşidinden sağlanıyor. Şirketin umumi müdürü Özatay, “Bu ehemmiyetli projede arazi almaktan alım çalı

Zaha Hadid’in sonuç projesi Irak Merkez Bankası’na özel kalıp sistemi
18-10-2021 10:29

Tamamlandığında hayattaki mimarlık başyapıtlar ortada yerini takanak Zaha Hadid tasarımını yaşama görmek için, lazım kalıp mühendisliği çözümlerini çıkmak kadar Doka Türkiye görevlendirildi. Yenilikçi müşterek iyilikle tasarlanan Irak Merkez Bankası Binası, alışılmamış mimarlık teferruatları zımnında özel mühendislik çözümleri mucip güçlü müşterek proje kendisine tanımlanıyor.

Bağdat'taki Dicle nehrinin nobranca kıyılarında yükselen Irak Merkez Bankası'nın acemi binası, adlı sanlı mimar kabilinden kurumun kalbindeki değerler bulunan ‘sağlamlık, istikrar, denge ve sürdürülebilirlik' kavramlarını temessül edecek biçimde tasarlandı.

Projeye özel acemi müşterek kalıp yapısı üretildi
Projenin bu nitelikleri zımnında değişik müşterek kalıp yapısını gerektirdiğinin altını çizen Doka Türkiye Genel Müdürü Ender Özatay, “Dünyada berk aşırı imza projede toprak alarak bu konudaki yetkinliğini ispatlamış bulunan Doka, bu dev projeye özel analizör geliştirmesi düşüncesince yeğleme edildi” dedi.

Ender Özatay, proje düşüncesince icra ettikleri emekleri şu laflarla anlattı:
“Dünyanın en ağır demirli beton yapılarından bir tanesi halinde de yorumlanan, 93 bin 552 metrekare bütün alanlı projede, Doka kadrosuna hamal binanın aşırı yönlülüğü zımnında buna özel müşterek hal çoğaltma rolü verildi. Biz de bu binanın yapısına özel acemi müşterek tırmanır kalıp taammüden ürettik. Bir BIM tasarımından başlayarak, eğimli, dönen binanın değişebilir üstünlük ve şekilleriyle çalışmaya olanak sağlayan, aut duvarlar düşüncesince özel kendisine mamul ve 3D boyunca imal edilmiş müşterek kalıp yüzeyi oluşturduk. Adapte edilmektedir resim kalıp yapısı, binanın amorf alternatifini komuta etmek düşüncesince kullanılırken, cihannüma bloğunun anne şaft duvarı düşüncesince hidrolik tırmanma sistemi nesir zamanını minimize kılmak düşüncesince kullanıldı.''

“Bu ehemmiyetli projede toprak almaktan alım çalım duyuyoruz”
Ender Özatay, berk aşırı ehemmiyetli projede günah üstlendiklerinin altını çizerek, laflarını şöyleki sürdürdü:
“Kazakistan'da Abu-Dhabi Plaza, Azerbaycan'da Port Bakü ve La Luna Hotel, akıbet kendisine da Özbekistan Taşkent'te yaşama geçirilen ve tamamlandığında Orta Asya'nın en faziletli binası olacak Nestone Projesi, emlak süresince ise İstanbul Finans Merkezi'nde bitmeme fail Ziraat Bankası binası, Vakıfbank binası, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası binası, Kuzey Marmara Otoyolu, 1915 Çanakkale Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, İkitelli Çam ve Sakura kent Hastaneleri, Skyland İstanbul, ürünlerimiz ve çözümlerimizle toprak aldığımız projelerden bazıları. Irak Merkez Bankası Projesi, Ortadoğu'nun en şişman projelerinden bir tanesi kendisine uyanıklık çekiyor. Böylesine ehemmiyetli müşterek projede hal ortağı iktisap kılmak bizlere alım çalım veriyor. Bize mahsus itimatı rastgele projede hâlâ da ati uygun ballanmak düşüncesince çalışıyoruz. Türkiye'nin ve mevzi devletlerin en prestijli planlarında hal ortağı kendisine günah üstlenmek, ekibimize hâlâ iyisini muvaffak ballanmak düşüncesince güdeleme deposu oluyor.”

Projede iş güvenliği, Doka projelerinin rastgele birinde bulunduğu gibi, Avrupa standartlarında uygulandı. Projede çalışanlara yapı yeri eğitimleri verici ve sertifikasyonlar düzenleyen Doka, operasyonel hizmetlerin hepsini eskiden adına getirdi.

Zaha Hadid'in ölmeden esbak akıbet eseri
Irak Merkez Bankası, tasarımları ahenk getiren ve mimarlık başyapıtlar kendisine benimseme edilen Irak menşeli Britanya yurttaşı adlı sanlı mimar Zaha Hadid'in akıbet emek harcaması kendisine biliniyor. Projenin resmi kendisine 2012 yılında, Londra Victoria & Albert Müzesi‘nde meydana getirilen tanıtımında mütekellim Zaha Hadid, düşüncelerini şu laflarla anlatım etmişti:

“Irak Merkez Bankası düşüncesince acemi dalavere merkezi tasarlamam istendiğinde etraflıca gönül borcu duydum. Irak'ta doğdum ve hala kendimi Irak'a aşırı yaklaşan hissediyorum. Böylesine millî ciddiyete erbap müşterek tasarımda Irak'ta emek harcamayı müşterek dokunulmaz kendisine görüyorum.''

Daha yüksekteki katlardan ışığın daima gelmesine müsaade verici strüktürel müşterek aut iskelete mümas olacak biçimde serbest ölçülü katlardan namüsait zemine akıllıca mütenakıs çizimin, evvel kat 2011 senesinde ortaya çıkan 170 metrelik kulesi süresince kapsadığı mekânı tasarruf kılmak düşüncesince tasarlanmış. Dicle nehrinin önemine ve emlak ticaretinin şekillenmesindeki rolüne daima müşterek referansla, kasacı binasının podyum seviyesi, nehirden yansıyan ışığı imitasyon eden, mütebeddil aut iskeletle ışığın iç mekanlarda parıldamasına müsaade vererek kaba ve güzel peyzajları birleştiriyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler