USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Yunanistan'ın düzensiz göçmenleri 'ölüme itmesine' arsıulusal tepki, endirekt ve sın

Yunanistan çeşidinden geri itilen 19 düzensiz göçmenin donarak yaşamını kaybetmesine sunulan arsıulusal tepkilerde, birlikte taraftan aldırmaz kalınamazken, öteki taraftan olayın sorumlusu adına Yunanistan'a direkt atıfta bulunulmaması dikkati çekti.

Yunanistan'ın düzensiz göçmenleri 'ölüme itmesine' arsıulusal tepki, endirekt ve sın
04-02-2022 10:29
Brüksel

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Liz Throssell, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, "Göçmen ölümlerine ilişikli raporlar hakkıyla baş döndürücü can sıkıcı ve ilişik makamlar çeşidinden çabucak araştırılmalıdır. Burada yaşananlar karşı aracısız müşterek bilgimiz yok. Ancak, bildiğiniz gibi, BM İnsan Hakları Ofisi, ülkelerin arsıulusal sınırlarında kaza yetkisini istimal hakkına cemaat bulunduğunu fakat bununla beraber, bunu insanoğlu hakları yükümlülükleri ışığında yapmaları icap ettiğini tekraren vurguladı." ifadelerini kullandı.

Edirne'de 12 düzensiz göçmen donarak ölü biçimde bulunduEdirne'de 7 düzensiz göçmen donarak ölü biçimde bulunduYunanistan sınırında donarak ölen düzensiz göçmenlerin arkadaşları yaşadıklarını anlattı

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Sözcüsü Shabia Mantoo da düzensiz göçmenlerin donarak ölmesini "yürek parçalayıcı" kendisine niteledi.

Sözcü Mantoo, "Haberler karşısında şoke olduk ve koyu sıkıntı içindeyiz." ifadesini kullandı.

Mantoo, Yunanistan'da yaşanmış olan vakaya ilişikli ilişik kâffesi taraflarla mevzuyu izleme ettiklerini belirterek, "Acil müşterek anket çağrısında bulunuyoruz. Mülteci ve göçmenlerin hayatlarının, haklarının, güvenliklerinin ve esenliklerinin korunmasını ve önce sıraya konulmasını sağlamaya müteveccih çağrımızı yineliyoruz." dedi.

BM'ye ilişikli Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) Sözcüsü Safa Msehli de dehşete düştüklerini belirtti.

Almanya'dan olayın aydınlatılması çağrısı

Almanya Dışişleri Bakanlığından meydana getirilen açıklamada, Alman hükümetinin Yunanistan-Türkiye sınırındaki ahiret yolculuğu haberlerinin, Alman hükümeti çeşidinden endişeyle hamiş edilmiş bulunduğu belirtilerek, "Olayın ayrıntılarının açıklığa kavuşturulması ehemmiyet taşımaktadır." ifadesine toprak verildi.

Açıklamada, mebde olarak, değme çeşitli son korumanın değme koşulda insancasına standartları karşılaması ve arsıulusal ve Avrupa hukukunun uygulanan hükümlerine akıllıca olmasının merkezi ciddiyete cemaat bulunduğu kaydedildi.

Edirne'de 12 düzensiz göçmen donarak ölü biçimde bulundu

AB, durumun soruşturulmasını istedi

AB Komisyonu sözcülerinden Anitta Hipper, günce matbuat toplantısında, düzensiz göçmenlerin yaşamını kaybetmesinden koyu sıkıntı duyduklarını söyledi.

"Doğruluğu konfirmasyon edilirse bu cins muameleler körpe görülemez." diyen Hipper, AB Komisyonunun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson'un Yunanistanlı muhatabıyla andıran temasta bulunduğunu belirtti.

Hipper, "konuyla ilişik andıran temasın ne kavrama geldiği" sorusu üzerine, Johansson'un Fransa'da planlı gayriresmi AB Adalet ve İçişleri Bakanları Konseyi Toplantısı esnasında Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis ile vakası idrak etmek kadar konuştuğunu tabir etti.

Yunanistan sınırında donarak ölen düzensiz göçmenlerin cenazeleri İstanbul'a getirildi

Toplantının peşi sıra Johansson, "Göçmenler belli AB'ye girmeye çalışırken yaşamını kaybetti. Bu mevzuyu burada mevcut Yunan bakana açtım. Konuyla ilişik bilgisi olup olmadığını sordum. Çok az bilgisi vardı. Ama bilmiş bulunduğu kadarıyla göçmenlerin Yunanistan sınırına akilane gelmediklerini söyledi. Durumu soruşturmalıyız ve henüz müşterek tomar obje öğrenmeliyiz." dedi ve şu biçimde bitmeme etti:

"Evet, sınırlarımızı korumalı ve düzensiz varışları önlemeliyiz. Ama ayrımsız sürede bunu değerlerimize akıllıca biçimde yapmalı ve sığınma başvurusu hakkını korumalıyız. Çok müşterek tomar insanoğlu ölüyor."

Yunanistan inkar ediyor

Mitarakis, Johansson ile görüşmesinin peşi sıra izah yaparak, "Avrupa sınırlarını geçmeye çalışırken şahısların hayatlarını kaybetmiş bulunduğu feci görüngü karşı Türk yetkililerin icra ettiği izahat onama edilemez. İllegal geçişleri engellemek, Türkiye'nin sorumluluğudur." sanarak konuştu.

Yunan icra vekili görüngü haset icra ettiği kayıtlı açıklamada da "Olayın arkasındaki gerçeğin, mevkidaşım Soylu'nun açıklamış bulunduğu asılsız yaymaca ile tek hevesi yoktur." ifadesini kullanmıştı.

Söz konusu göçmenlerin tek devir Yunanistan sınırına ulaşmadığını ati devam eden Mitarakis, "Sınıra ulaştıkları veya Türkiye’ye geri itildiklerine ilişikli şüpheler ağız ağıza asılsızdır." iddiasında bulunmuştu.

19 düzensiz göçmen yaşamını yitirmişti

Edirne'nin Paşaköy köyü Mandakoru mevkisinde eski güneş donarak ölen 11 düzensiz göçmenin ölü gövdesi bulunmuştu. Hastaneye kaldırılan 1 düzensiz göçmen de müdahaleye karşın kurtarılamamıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, donarak yaşamını kaybeden göçmenlerin ayakkabıları ve elbiselerinin çıkarıldığını, Yunan son birlikleri çeşidinden geri itildiğini tabir etmişti.

Ekipler ayrımsız alanda geçmiş de donarak ölen 7 düzensiz göçmenin ölü bedenini bulmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler