USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Yunanistan’da muhalefetten hükümete dinleme skandalı hakkında gensoru önergesi

Yunanistan anne muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon-İlerici İttifak (SYRIZA) ülkenin gündemini çalışır fail dinleme skandalının aydınlatılması gayesi ile hükümete gensoru önergesi sundu.

Yunanistan’da muhalefetten hükümete dinleme skandalı hakkında gensoru önergesi
25-01-2023 23:09

Yunanistan'da ajan yazılım "Predator" ile fevk düzem adların telefonlarının dinlendirilmiş olduğu yönündeki iddiaların arkası esna anne muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon - İlerici İttifak (SYRIZA) harekete geçti. SYRIZA, ülkenin gündemini çalışır fail dinleme skandalının aydınlatılması maksadı ile hükümete gensoru önergesi sundu.
SYRIZA kabilinden meydana getirilen açıklamada, “Ülkemiz demokrasiye kavuştuğundan bugüne en ziyasız dönemden geçiyor. Siyasilerin, şöhretli kişilerin, fevk düzem hükümet yetkililerinin yanında gazetecilerin de millî düzenlilik sebebi öne sürülerek Başbakanlığa ilişkin EYP kabilinden izlendiği bundan sonra kanıtlandı ve ayrımsız kişilerin, ajan yazılım kullanılarak izlem edildiğine müteallik de belirgin göstergeler var” denildi.

“Bireysel kendisine başbakanın ve şişman kendisine hükümetin mesuliyeti baş döndürücü büyüktür, apaçıktır, nesneldir ve devredilemezdir”

Söz konusu telefon dinleme skandalının dünya kurumlarına ve demokrasiye indirdiği ağırbaşlı darbenin tarihî anlamda tartışmasız olduğuna aksan meydana getirilen açıklamada, “Bireysel kendisine başbakanın ve şişman kendisine hükümetin mesuliyeti baş döndürücü büyüktür, apaçıktır, nesneldir ve devredilemezdir. Telefon dinleme skandalına, aşamalı kendisine yayma edilmesinin ardından, bunu örtbas etmeye müteveccih hararetli adım skandalı, hepsi aritmetik ödeme sorumluluğunun reddi, sorumluların ve kurumsal saptırmanın faillerinin rastgele ne pahasına olursa olsun korunması ve kurumsal saptırmanın skandalı da eklenmiştir” denildi.

“Bunca devir mesuliyeti inkar fail Miçotakis, demin zat eylemlerinin kanıtlarıyla erinç karşıyadır”

Anayasal görevlerini hesabına getiren, doğruyu ortaya boşaltmak düşüncesince soruşturmalar tay tay arabası talih görevlilerini sindirmeye çalışmanın da skandalın ortak gayrı boyutu olduğuna özen çekilen açıklamada, “Ancak, epey devir mesuliyeti inkar fail Miçotakis, demin zat eylemlerinin kanıtlarıyla erinç karşıyadır. Anayasal düzenin, hukukun üstünlüğünün ve devletin demokratik işleyişinin koyduğu sınırları sonsuz kendisine aştığı ortadadır. Milli güvenliği ayrıksı yararlar düşüncesince araçsallaştıranların dünya yönetiminde kalması, haklar, el erki ve dünya güvenliği açısından tehlikelidir. Daha şimdiden vatandaşın itimatını kaybetmiş, demokrasiyi ortak an üstelik iktidarda kalamayacak derece ağırbaşlı ortak biçimde aşağılamış bulunan bu iktidarın, benzeri yepyeni hazzı ve egoist idare anlayışı ciddi ortak hatadır. Bu nedenlerle Hükümete erinç gensoru önergesi sunuyoruz” denildi.
SYRIZA önderi Alexis Çipras'ın imzası ile maruz gensoru düşüncesince hükümet kanadından imdi izah yapılmadı.

Ne olmuştu?

Yunanistan'da, dinleme skandalını ortaya çıkaran Documento gazetesi, Yunanistan'ın en ehemmiyetli isimlerinin hükümet kabilinden ajan yazılımlarla dinlendirilmiş olduğu kanıt etmişti. Yunanistan İletişim Güvenliği ve Gizliliği Kurumu (ADAE) skandalla ilişik harekete geçmiş, Yolsuzlukla Mücadele Savcısı Eleni Toulupaki imzası ile ADAE'nin ülkede yaşanmış bulunan dinleme skandalının aydınlatılması maksadı ile hususi kol yetkilendirmişti. ADAE kabilinden kurulan hususi takımlar eşliğinde kolluk kabilinden ortak bireyin evine dominant düzenlenmiş, ADAE yetkilileri ve kolluk başşehir Atina'nın Glyfada semtindeki evde 2 saate benzeyen ayrıntılı kontrol yapmıştı. Baskında ajan yazılım programları ticareti meydana getirdiği kanıt edilen ortak insan gözaltına alınmış, evde mevcut sayısal alet ve dokümanlara da el konulmuştu.

Dinlendiği kanıt edilen esame arasında, Yunanistan Ulusal Savunması Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros, Korgeneral Charalampos Lalousis, Yunanistan'ın emektar Emniyet Müdürü Mihalis Karamalakis, Eğitim ve Din İşleri Bakanı Niki Kerameus, CNN Yunanistan'ın iktisat muhabirlerinden Thanasis Koukakis, Panhelenik Sosyalist Hareket Partisi (PASOK) Lideri Nikos Androulakis, Eski Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras, emektar Bakanlar Mihalis Hrisohoidis, Olga Yerovasili, çağımız Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Kalkınma ve Yatırım Bakanı Andonis Yeorgiadis, emektar Sağlık Bakanı Vasilis Kikilias, Kathimerini Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aleksis Papahelas, Savunma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias, Maliye Bakanı Hristos Staikuras, Çalışma Bakanı Kostis Hacidakis, birtakımı dernekevi yönetsel ünite yöneticileri ve birtakımı ehemmiyetli iş adamlar arazi almıştı.

Muhammed İkbal Hatunoğlu
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler