USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Yüksek aidat mağduru olmamak düşüncesince site genel kurullarına paydaşlık ehemmiyet taşıyor

Konut sitelerinin genel kurul dönemleri yaklaşırken aidat artışlarıyla karşılaşılmaması düşüncesince ev sahiplerinin toplantılara iştirakı ehemmiyet taşıyor. Aksi biçimde aidat artışları, genel kurula eklenen az sayıdaki malikler çeşidinden karara bağlanabiliyor.

Yüksek aidat mağduru olmamak düşüncesince site genel kurullarına paydaşlık ehemmiyet taşıyor
26-10-2021 11:20
Ankara

Büyük kentlerde ev sitelerinin sayısı herhangi birlikte sabık güneş artarken buralarda oturan büküm maliklerinin aidat ve dalavere değişikliği üzere sorunları da kesif pıtrak gündeme geliyor.

Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır, AA muhabirine, sitelerin salname genel kurullarının çoğu kez kasım, aralık, hanuman ve küçük ay aylarında yapıldığını, acemi kimse koronavirüs (Kovid-19) salgını zımnında yapılamayan genel kurulların da bu zamanda gerçekleştirileceğini söyledi. Çok konutlu bazısı sitelerin ise salgını mazeret ederek halen genel kurul derç zımnında gitmediğine ayraç fail Sağır, bunu geri oruçlu bulduğunu bildirdi.

Sağır, büküm maliklerinin bu genel kurullara elbette alınması gerektiğine dikkati çekerek, "Katılamıyorlarsa çıkarlarını asimilasyon edecek yakınlarına, komşularına vekalet vermeleri durumunda olur. Genel kurullara ortaklık bulunmadığı devir mevrut isim sayısı ne olursa olsun rutin işlerle ilişik dilenen değişmeyen alınarak borçlanmaya gidilebilir yahut aidatlara bindirim yapılabilir. Daha sonraları 'Aidatlarımız sebep aşırı yüksek?' deniliyor. Bunun düşüncesince büküm maliklerinin toplantıya katılıp, genel kurulun ruzname maddelerinde aidatın artma oranlarının sebep kaynaklandığını irdelemeleri lazım. Genel kurullardaki kararlar, sitenin dalavere planındaki yasalara gereğince alınıyor. Birinci görüşmede çokluk sağlanmazsa ikinci görüşmede yalnızca çoklukla değişmeyen veriliyor. 5 isim bile ergin olsa maksut aidat artma kararını alabilirler." dedi.

Sağır, genel kurullarda demirbaş alımı ve restorasyon üzere arttırma envestisman kararları düşüncesince ise topu topu büküm maliklerinin aynı ve yer oranı çoğunluğu ile verecekleri kararın aranması gerektiğini, tahsil edilen kararlara katılmayan büküm maliklerinin 1 ay zarfında bu kararlara itiraz hakkı bulunduğunu anımsattı.

Toplantıya katılmayan herhangi birlikte büküm malikinin sonucu öğrenmesinden itibaren birlikte ay zarfında itiraz edebileceğini, genel kurul davetiyesi eline ulaşmayan büküm sahipleri düşüncesince de itiraz süresinin 6 ay bulunduğunu aktaran Sağır, bu itirazların barış ahbaplık mahkemelerinde yapılabileceğini dile getirdi. Sağır, yegâne birlikte büküm malikinin başvurusuyla bile genel kurulun ilişik maddesinin bozulabileceğini tabir etti.

Kat maliklerinin genel kurulda tahsil edilen kararları kendilerine bildiri ettirmesinin ehemmiyet taşıdığını da vurgulayan Sağır, "Kat malikleri, teftiş ve çalışkanlık raporlarını da dobra incelesinler. Aidat artışında birlikte sınırlama bulunmuyor fakat aidat artışlarının anne gayrimenkulün ufki yahut amudi mimarisi olmasına, antre depar belgesi sayısının fazlalığına gereğince yüzdelik 50 ila 80'i arasındaki oranı çoğu kez personel giderlerinden kaynaklanıyor." niteleyerek konuştu.

Sağır, site dalavere değişimlerinde genel kurulda büküm maliklerinin, hem aynı hem yer oranı itibarıyla çoğunluğunun sağlanması icap ettiğini belirterek, ortaklık olmaması zımnında çokluk sağlanamayan genel kurullarda barış ahbaplık mahkemesi çeşidinden yönetime becerikli (kayyum) atanabileceğini söyledi. Yahya Sağır, bu halde site dışından, siteyi hiçbir tanımayan birinin yönetime esbak olabileceği uyarısında bulundu.

"Kiracılar mevkut giderleri öder"

Kiracıların ödemesi müstelzim giderlere de duruluk getiren Sağır, şunları kaydetti:

"Kiracıların, harcama materyali ile mevkut ihtimam ve tamirat giderlerini karşılaması gerekiyor. Kiracının çağında etkin personelin tazminatının ödenmesine de gene müstecir engelleme oluyor. Merkezi teshin var ise teshin sistemi giderlerini müstecir öder fakat demirbaş alınacaksa asansör, çatı, havuz motoru yahut bap motoru yenilenecekse bunları büküm maliki ödemeli. Kiracıların demirbaş yatırımını banko ödememesi lazım. Kiracı ödeyeceği şeyi dobra bilmeli fakat genel yerine aidatta müteselsilen mesul servet sahibidir. Bir dava oluşursa mesul o olur."

Sağır, aidat haricinde sitenin çarpıcılık ve su giderlerini içeren kuma kullanma ederinin de istem edilebildiğine dikkati çekerek, bu giderlerin de büro yersiz olsa bile büküm maliklerince ödenmesi icap ettiğini laflarına ekledi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler