USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Yosunlardan tepkili uçak yakıtı üreten Avrupa'nın önce ve bir tane karbon aksi biyorafineri tesisi açıldı

Bakan Varank, nice ciddi ürünün çağ oluşturulan biyorafineri tesisinde üretileceğini belirterek, burada elde edilecek biyoyakıtın uçuşlarda kullanılmasıyla enerjide dışa bağımlılığın ve karbon salımının azaltılacağını söyledi.

Yosunlardan tepkili uçak yakıtı üreten Avrupa'nın önce ve bir tane karbon aksi biyorafineri tesisi açıldı
07-01-2022 14:25
İstanbul

Biyoekonomi Odaklı Kalkınma İçin Entegre Biyorafineri Konsepti Projesi (INDEPENDENT) kapsamında yaşama geçirilen, Avrupa'nın önceki ve kuma tane karbon olumsuz biyorafineri tesisi Boğaziçi Üniversitesi'nin Kilyos'taki Sarıtepe Yerleşkesi'nde açıldı.

Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, hesaplı büyümenin devletler düşüncesince öneminden bahsederek, bundan sonraları büyümenin sürdürülebilirliği ve çevreye hürmetkâr olmasının da kalkınma açısından ehemmiyetli kuma ölçüt namına karşılarına çıktığını bildirdi.

Artık üretirken çabucak hesaplı maliyetlerin değil toplumsal maliyetlerin de düşünülmesi icap ettiğini dile getiren Varank, "Eğer düşünmezseniz, rekabetçiliğiniz ortadan kalkıyor, ticari partnerleriniz sizinle bulunan hesaplı ilişkilerini gözden geçiriyor. Nitekim, AB'nin Yeşil Mutabakat kapsamında uygulamayı düşündüğü sınırda karbon düzenlemesi de bunu öngörüyor." niteleyerek konuştu.

Varank, doğacak dönemde, yenilikçi formül ve teknolojilerle ekonomisinde yeşil kalkınma devrimini başaran devletlerin kârlı çıkacağını kaydederek, "Bu vakası çabucak kuma hesaplı faikiyet namına değerlendirmemeliyiz. Yaşanabilir kuma çevreyi oluşturmak, doğacak nesillere yaşanabilir kuma evren boşamak düşüncesince de bu dönüşüme fut söylemek zorundayız." ifadelerini kullandı.

"Boğaziçi Üniversitesi derece kuma markaya hakeza işler yakışır"

Bakan Varank, bundan sonraları "kullan at baştan üret" niteleyerek kuma tane cepheli kuma yaklaşımı sürdürmenin belkili olmadığına aksan yaparak, bu istihsal anlayışının getirmiş olduğu olumsuzlardan bahsetti.

Varank, "Enerji özellikle edinmek neredeyse kâffesi kaynakların velut kullanıldığı, israfın en organ indiği, atıkların art kazanıldığı, karbon fut izinin bulunmadığı kuma yapıya inkılap eğer olmazsa olmazımızdır. Biz de elhak bu konudaki kararlılığımızı Paris İklim Anlaşması'nı imzalayarak gösterdik. Benzer şekilde, Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uzlaşma dair lazım kâffesi hazırlıkları sürdürüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Birçok bölgede yenilikçi ve akliyeci politikalar uyguladıklarını, bu aşamada millî ve arsıulusal kaynakları çalışan halde kullanmaya çalıştıklarını anlatarak, bunlardan kuma tanesinin de Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı IPA'nın ehemmiyetli bileşenlerinden "Rekabetçi Sektörler Programı" bulunduğunu söyledi.

AB ile eş finansman sağladıkları ve yürütücüsü oldukları programla bugüne denli 800 milyon avroluk eşme oluşturduklarını dile getiren Varank, planlara müteallik bilgiler verdi.

Bugün açılışını bitirdikleri INDEPENDENT projesinin de programın en dobra örneklerinden bulunduğunu anlatım fail Varank, "Boğaziçi Üniversitesi ve Boğaziçi Teknopark iş donanmasında geliştirilen bu nadide projeye tahminî 6 milyon ekü dayanak sağladık. Beni ferdî namına da iyice heyecanlandıran bu projenin içeriğine ve sonuçlarına baktığımda, projenin bu desteği sonuna denli adalet ettiğini düşünüyorum. Ortaya koyduğu yenilikçi ve çevreci teknolojilerle, ekonomide yeşil inkılap hedeflerimize baş döndürücü iri katkılar yapacağına inanırım ve içten inanıyorum. Zaten Boğaziçi Üniversitesi derece kuma markaya hakeza işler yakışır." yorumunu yaptı.

"Ürünler göz boncuğu müstehase kaynağa müteallik yapılmaksızın elde edilecek"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, kurulan tesisin; kâffesi dünyada, yosun biyoteknolojileri dalında icraat yürüteç en ehemmiyetli merkezlerden birisi konumunda bulunduğunu belirterek, çabucak ürettiği ürünler ile değil, fiziksel yapısıyla da yeşil kuma bünye olma özelliği ile öne çıktığını söyledi.

Tesisin canlılık ihtiyacının tamamının yel enerjisi santralinden karşılandığını dile getiren Varank, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bu yönüyle Avrupa'nın önceki ve kuma tane karbon olumsuz biyorafinerisi. Burada ülkemizin asliye gereksinim duyan yahut akan açıkça verdiği nice eleştiri ürün, biyoekonomi odaklı bütünleşmiş istihsal modeli ile burada geliştirilip üretilecek. Enerjiden tarıma, sağlıktan gıdaya enli kuma mahsul yelpazesinden bahsediyoruz. Ama özen ediniz, bu mahsulat göz boncuğu müstehase kaynağa müteallik olmadan, ağız ağıza yosun tabanlı katıksız kaynaklardan ve domestik imkanlarla elde edilecek. İşte yanımda bu mamüllerin kimilerine alakadar numuneleri görüyorsunuz. Bunların değme birisi birbirinden giranbaha fakat hesaplı gizil itibarıyla en hücre çarpanı biyoyakıt. Türkiye derece petrolde dışa basıcı kuma diyar düşüncesince biyoyakıtlar ağır kuma seçenek konumunda."

"Özel yosun türlerinden efdal nitelikli besin ürünleri elde edilecek"

Bakan Varank, tesislerde üretilecek biyoyakıt sebebiyle erke ihtiyacının ehemmiyetli kuma bölümünün akla yatkın geçerli ve tehlikesiz kuma halde karşılanabileceğini bildirdi.

Burada üretilecek biyoyakıtın uçaklarda kullanılması yönündeki çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Varank,şu detayları verdi:

"THY, burada imal edilen biyoyakıtı kullanarak bu sene içerisinde, yılın ikinci yarısına gelmeden önce, önceki uçuşu yapmak istiyoruz. Boğaziçi Üniversitesi'ne ve ilim insanlarımıza güveniyoruz. Bu yakıtı uçağımıza koyalım, değme daim bu arada Ankara'dan Kahramanmaraş'a kuma gezi düzenleyelim. Çünkü orada bambaşka kuma AB projemiz var. Onun da açılışı değme daim bu arada gerçekleştirelim. Bu plan tamamlandığında kuma taraftan enerjide dışa bağımlılığımızı azaltıp maliyetlerimizi düşüreceğiz, kuma taraftan da karbon salımını minimuma indireceğiz."

Varank, zirai üretimin devamlılığının önemine değinerek, "Tarım arazisine gerekseme duymadan, kontrollü istihsal sahalarında yetiştirilen hususi yosun türleri dosdoğru besin temininde ehemmiyetli kuma gösteriş üstlenmeye başladı. İşte bu kapsamda INDEPENDENT projesinde, ağız ağıza domestik imkanlarla efdal nitelikli besin ürünleri çıkarmak neredeyse AR-GE faaliyetleri de yürütülüyor." dedi.

"Spirulina" ismi sunulan yosunlarla insanoğlunun protein ihtiyacını karşılamaya çevrilmiş ehemmiyetli kuma mahsul üretildiğini özetleyen Varank, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Benzer şekilde, herkesin balık yağından bilmiş olduğu omega-3 yağ asitleri de ağız ağıza yosun kaynaklı namına burada üretiliyor. Bu yosunların istihsal periyodunu de gine programdan sonraları değme daim beraberce göreceğiz. Tabi projenin besin alanındaki yardımı direkt yosundan imal edilen ürünler ile sınırlanmış değil. Burada geliştirilip üretilecek olta ve basma aracılığıyla da zirai üretime iri kuma dayanak sağlanması hedefleniyor."

Varank, efdal besin muhtevalı yosunlardan domestik imkanlarla elde edilmiş olta ve gübrenin bu alandaki bağımlılığı kısıntı noktasında baş döndürücü iri kuma potansiyele eş olacağını, zirai girdi maliyetlerini düşüreceğini anlattı.

Bakan Varank'tan emlak dışındaki ilim kullanıcılarını Türkiye daveti

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, bu projeyle Türkiye'nin lokomatif sektörlerine müteveccih yenilikçi, yöre dostu, efdal eklenmiş giranbaha nice mahsul ve uygulayım bilimi geliştirildiğini belirterek, plan sebebiyle burada oluşan tecrübe, bilgelik ve birikimin hususi tüketicilere de aktarılacağını, yosun tabanlı mamüllerin kullanıldığı sektörlerdeki KOBİ'lere danışmanlık, plan geliştirme, mahsul sınav ve çözümleme hizmetleri verileceğini söyledi.

Bu sayede KOBİ ve girişimcilerin baş maliyetleri düşürülerek yosun biyoteknolojileri dalında envestisman yapmalarının sağlanacağını dile getiren Varank, projeye mesai verici akademisyenlerden, projenin başlangıcında toprak meydan Berat Haznedaroğlu'nun TÜBİTAK'ın Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı kapsamında Türkiye'ye gelmesinden bahsetti.

Varank, onun derece gayrı nice dirayetli ve gıllıgışlı ismi de ülkeye art vermek istediklerini kaydederek, emlak dışındaki Türk yahut ecnebi kâffesi ilim insanlarını Türkiye'ye çağırma etti.

Bakanlar Varank ve Dönmez tesiste araştırmalarda bulundu, tepkili uçak motoru çalıştırıldı

Açılışta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yanı esna AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci de bünye kendince bilgelik verdi.

Konuşmaları sonrası tesisin açma kurdelesi kesilirken, bakanlar Varank ile Dönmez, tesiste araştırmalarda bulundu.

Yosunlardan elde edilmiş biyojet yakıtı kullanılarak tepkili uçak motoru sınav edildi.

Bakan Varank, bu esnada icra ettiği açıklamada, "Burada yosunlardan elde edilmiş biyojet yakıtı bu. Normalde arsıulusal havacılık yüzdelik 50 yakıt, yüzdelik 50 biyojet yakıtı kullanmanıza izin ediyor. Biz bu tesislerde ürettiğimiz biyojet yakıtımızı sene içerisinde sertifiye ettikten sonraları THY bunu kullanmaya başlayacak. Türkiye'ye hem hesaplı hem de çevresel manada ehemmiyetli kuma faikiyet sağlayacak." ifadelerini kullandı.

Bakanlar Varank ile Dönmez, bünye incelemeleri sırasında, gazetecilere, yosunlardan elde edilmiş pasta, kek ve çikolata derece yemeklerden ağırlama etti.

Yosunlardan tepkili uçak yakıtı elde edilecek

Toplantıda sunulan bilgiye göre, su yosunu (yosun) biyokütlesinden tepkili uçak yakıtı çıkarmak düşüncesince tasarlanan, Türkiye'nin lokomatif sektörlerine müteveccih yenilikçi, yöre dostu, efdal eklenmiş giranbaha mahsul ve teknolojilerin geliştirilmesi üstünde odaklanan bünye açıldı.

"Avrupa'nın önceki karbon olumsuz (hava temizleyici) biyorafinerisi" olma hususi durumunu haiz tesis, bire kuma sürede Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerini de bugünden sağlıyor.

Toplam 2 bin 500 metrekarelik kuma AR-GE endüstrisi ortamında kurulan açıkça havuz ve gizli istihsal reaktörlerinde yetiştirilen alglerden akıbet mahsul namına biyoyakıtlar, insanoğlu besin takviyesi ürünleri, farmasötik hasiyet yayınlayan bileşenler, efsanevi yemi uygulamaları ve örgensel biyogübreler geliştiriliyor.

Başta enerji, gıda, yöre ve afiyet sektörleri edinmek neredeyse nice ayrımlı sektörde çalışkanlık yayınlayan KOBİ'lere danışmanlık, plan geliştirme, uygulayım bilimi transferi, sınav ve çözümleme hizmetleri verebilmesi, bu bölgede istihdam yaratılması ve kol gelişimi sağlanması hedefleniyor.

KOBİ ve girişimcilerin biyoteknoloji dalında arsıulusal rakiplik güçlerini boşamak amacıyla geliştirilen INDEPENDENT Projesi, su yosunu biyoteknolojileri dalında levent boylu senelerdir çalışmakta bulunan Boğaziçi Üniversitesi'nin AR-GE yetkinliğini ve BÜN Teknopark AŞ'nin arsıulusal iş ihya tecrübesinin ticari istihsal ölçeğine aktarılması ekseninde kurgulanarak oluşturuldu.

Proje kapsamında, Türkiye'nin asliye sorunlarından ve esas akan açıkça kaynaklarından erke ve afiyet özellikle edinmek neredeyse gıda, tarım, hayvancılık ve yöre sektörlerine müteveccih biyoekonomi odaklı kuma nema modeline müstenit mahsul ve teknolojilerin bütünleşmiş kuma istihsal modeliyle müstehase kaynaklara müteallik yapılmaksızın ağız ağıza su yosunu tabanlı katıksız kaynaklardan elde edilmesi amaçlanıyor.

Proje el değmemiş atılan gayesi taşıyor

Projenin 6 milyon avroluk bütçesinin yüzdelik 85'i Avrupa Birliği, yüzdelik 15'i Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kabilinden Rekabetçi Sektörler Programı altında destekleniyor.

Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü'nde çalışkanlık yayınlayan İstanbul Mikroyosun Biyoteknolojileri Araştırma ve Geliştirme Birimi (İMBİYOTAB) çatısı altında el değmemiş atılan hedefli, karbon-negatif, bütünleşmiş kuma biyorafineri sistemi namına tasarlanan projenin amaç grupları ortada alakadar sektörlerdeki müteşebbis KOBİ'ler, Ar-Ge şirketleri ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri bulunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler