USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yeniden yüzlendirme ve adli yaşlandırmayla olayların aydınlatılmasına ulama sağlıyorlar

Diyarbakır Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü bünyesindeki Antropolojik İnceleme Şube Müdürlüğü Laboratuvarı'nda kafatasına yüzlendirme yapılıp ışık yaşlandırılarak adli olayların aydınlatılmasına yardım sağlanıyor.

Yeniden yüzlendirme ve adli yaşlandırmayla olayların aydınlatılmasına ulama sağlıyorlar
28-04-2022 15:08
Diyarbakır

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığına ilişkin 10 laboratuvardan bir tanesi bulunan Diyarbakır Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü içerisinde Antropoloji, Balistik, Belge, Kimyasal, İz ve Biyolojik İnceleme büro müdürlükleri bulunuyor.

Diyarbakır, Gaziantep, Malatya, Elazığ, Şanlıurfa, Batman, Adıyaman, Tunceli, Mardin, Siirt, Şırnak, Bitlis, Hakkari, Bingöl ve Muş illerine fariza verici Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğündeki Antropolojik İnceleme Şube Müdürlüğü Laboratuvarı'nda müdürlüğün vebal sahasındaki vilayetler ile başka şehirlerden mevrut buluntular üstünde kadit incelemesi yapılıyor, kafatasına "yüzlendirme", fotoğrafa "yaşlandırma" tekniği kullanılarak adli olayların aydınlatılmasına ehemmiyetli yardım sunuluyor.

Laboratuvarda "fiziki antropoloji" ve "adli osteoloji" şekilleri kullanılarak meydana getirilen insanoğlu ilmî incelemelerle kimliklendirme emek harcaması gerçekleştiriliyor.

İskelet ve mızrap parçalarının insanoğlu yada hayvana ilişik olup bulunmadığı belirlendikten sonradan insanoğlu kemiklerinden cinsiyet, yaş ve destan uzunluğu belirleme ediliyor.

Cesedin tanınmaz duruma gelmesi yerinde yitik şahısların etiket tespitinin yapılmasında "yeniden yüzlendirme" metoduna başvuruluyor.

Laboratuvara ulaştırılan kafataslarına meydana getirilen yüzlendirme ile yitik bireyin asıl yüzüne faziletkâr miktarda eğilimli yanay elde edilerek ortaya çıkan eşkal, etiket tespitinde şişman suhulet sağlıyor.

Yaşlandırma ile fotoğraflar güncelleniyor

Laboratuvarda meri müşterek başka ehemmiyetli beceri ise "yaşlandırma". Kaybolan, kaçırılan yada aranan şahısların fotoğrafları bugüne akıllıca namına ilmî metotlarla yaşlandırılarak güncelleniyor.

Antropolojik tetkik uzmanı kolluk memuru Semih Bol, AA muhabirine, adli olaylarda karşılaşılan kadit ve kadit buluntularının kimliklendirilmesine müteveccih 3 esas bölgede eksperlik hizmeti verildiğini söyledi.

"İskelet incelemesi", "adli yaşlandırma" ve "yeniden yüzlendirme"nin gerçekleştirildiği Antropolojik İnceleme Şube Müdürlüğünün 81 ilin tamamına fariza verdiğine ayraç fail Bol, laboratuvarın yetenek ve tesisat itibarıyla önde mevrut laboratuvarlar ortada toprak aldığını belirtti.

Geçen sene 1260 belirgi incelendi

İskelet incelemesinde rüçhan namına antropometrik ve yapı ilmi metodlar kullanılarak mızrap bulgularının kişiye ilişik olup olmadığının belirlendiğini özetleyen Bol, "2021 senesinde insanoğlu ilmî tetkik dalında 1260 belirgi incelendi. Bu bulgular üstünde 7 bin 814 sınav ve çözümleme gerçekleştirildi." dedi.

Bol, kişiye ilişik bulunduğu belirlenen kemikler üstünde etraflıca icraat yürütülerek bireyin yaşı, cinsiyeti ve boyunun belirleme edildiğini anlatarak, "Bununla kemikler üstünde fiziki müşterek sarsıntı var ise travmanın şekli (balistik, vurma, stoper alet) travmanın ne devir oluştuğuna (ölüm öncesi, ahiret yolculuğu sırası ve ahiret yolculuğu sonrası) müteveccih tetkikat de yürütülmekte. Laboratuvarımız, Türkiye'deki en şümullü mızrap koleksiyonuna, domestik efsanevi ve çandır hayvanı kemikleri, değme yaş grubundan insanoğlu kemiklerine sahip." niteleyerek konuştu.

Kamuoyunda "yüz güncelleme" adıyla da aşina "adli yaşlandırma" tekniğinde de kaybolan, kaçırılan ve aranan şahısların fotoğraflarının bugüne akıllıca ilmî metotlarla yaşlandırıldığını dile getiren Bol, çocukluk çağında yüze ilişik miktar ve orantıların gelişime ilişkin namına çelimsiz sürede fark gösterdiğini kaydetti.

Bol, bu yüzden zayi yada kaçırılma vakasının peşi sıra derinliğine müşterek devir geçmesi yerinde eldeki fotoğraflar ile evlatların bulunması ve tanınmasının zorlaştığına ayraç ederek, "Burada adli yaşlandırma ile fotoğrafların güncellenmesi gerekmektedir. Laboratuvarımızda elektronik beyin destekli namına 'Bolton sefolometik' standartları kullanılarak adli yaşlandırma emekleri yürütülmekte. Bu, zamanımızda Amerika ve İngiltere'de de çoğunlukla beğenilen ve yeğleme edilen müşterek yöntem." biçiminde konuştu.

Kimliği belirleme edilemeyen bireyin kafatasının kopyası oluşturuluyor

"Yeniden yüzlendirme"nin bireyin tanımlanabilir duruma getirilmesine müteveccih müşterek düzentileme bulunduğunu kail Bol, bu yöntemle kimliği belirleme edilemeyen bireyin kafatasının kopyasının oluşturulduğunu belirtti.

Bol, şunları kaydetti:

"Sonrasında ilmî çalışmalarla elde edilen yaşına ve cinsiyetine akıllıca okşayıcı nesiç kalınlıklarının kafatasına yerleştirilmesi ve yüze ilişik zatî özelliklerin belirtilmesiyle bireyin beklenen yüz görüntüsü ortaya çıkarılmakta. Laboratuvarımızda baştan yüzlendirme emekleri 3 boyutlu namına el kitabı ve elektronik beyin destekli namına yürütülmektedir. Antropolojik İnceleme Şube Müdürlüğümüzde Türkiye'nin 81 ilinden mevrut kadit ve buluntuları üstünde kadit incelemeleri, adli yaşlandırma ve baştan yüzlendirme emekleri yürütülerek olayların aydınlatılmasında şişman yardım sağlanmaktadır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler