USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Yeniden sefere süregelen İslamabad-Tahran-İstanbul ağırlık treni Ankara'ya ulaştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, İslamabad-Tahran-İstanbul ağırlık treninin Pakistan ile Türkiye ortada 35 gündüz devam eden bahir taşımacılığına nazaran artırım sağlarken dü dünya arasındaki ticaretin gelişmesini sağlayacağını bildirdi.

Yeniden sefere süregelen İslamabad-Tahran-İstanbul ağırlık treni Ankara'ya ulaştı
05-01-2022 16:40
Ankara

İslamabad'dan 21 Aralık'ta yola çıkan İslamabad-Tahran-İstanbul (ITI) ağırlık treninin Ankara'ya kavuşması zımnında Eski Gar'da merasim düzenlendi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, törende meydana getirmiş olduğu konuşmada, Türkiye'nin 2021'de 225 bilyon dolarlık ihracatla üstün dereceli kırdığını, Cumhuriyet tarihinde geçmiş kere evren tecim hacminden almış olduğu oranı yüzdelik 1'in üstüne taşıdığını belirterek, "Küresel para ticaretinin yüzdelik 10 arttığı sabık sene ihracatımızı yüzdelik 33 yükseltmeyi başardık." ifadesini kullandı.

Karaismailoğlu, Asya ve Avrupa arasındaki çabucak gelişen ticari ilişkilerin bölgedeki iblağ altyapılarının geliştirilmesini mecburi kıldığına ayraç ederek, akıbet 19 yılda ülkenin muvasala ve yazışma altyapısına 1 trilyon 145 bilyon liranın üstünde envestisman gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Uluslararası koridorlar oluşturarak kıtalar ortada okunabilen ve birinci sınıf iblağ altyapıları kuruluş geçirmek kıl oranı ağır icraat yaptıklarını dile getiren Karaismailoğlu, yaşama geçirilen yüzlerce plan sebebiyle Türkiye'nin, arsıulusal kuvvetli yolu koridorlarının anahtar ülkesi durumuna geldiğini anlatım etti.

"250 bilyon dolarlık gaye düşüncesince ihracatçımızı destekleyeceğiz"

Karaismailoğlu, kuvvetli yolu ağını 12 bin 803 kilometreye çıkardıklarını vurgulayarak şu şekilde bitmeme etti:

"Demir uğrunda verimliliği ve güvenliği imar yapmak amacıyla sinyalli hatlarımızı yüzdelik 172, elektrikli hatlarımızı ise yüzdelik 180 artırdık. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'nın hizmete girmesi sebebiyle Çin-Avrupa arasındaki kuvvetli yolu ağırlık trafiğinde Orta Koridor'un çalışan namına kullanılması imkanı ortaya çıktı. Artık 12 bin kilometrelik Çin-Türkiye parkuru 12 günde tamamlanıyor. Çin-Rusya üstünden Avrupa'ya gerçekleşen salname 5 bin blok trenin yüzdelik 30'unun geçişini Türkiye'ye kaydırmak düşüncesince de çalışmalarımıza akıbet hızlılık bitmeme ediyoruz. Orta Koridor ve Bakü-Tiflis-Kars güzergahından yılda 1500 blok şimendifer işletmeyi ve Çin ile Türkiye arasındaki mecmu 12 günce tempo süresini 10 güne düşürmeyi hedefledik. Bu hattı elan verimli, elan efdal kapasitede kullanarak, 250 bilyon dolarlık gaye düşüncesince ihracatçımızı destekleyeceğiz."

Demir yollarıyla 2021'de mecmu 38,5 milyon titrem ağırlık taşıdıklarını tamlayan Karaismailoğlu, başta arsıulusal ağırlık taşımalarında sabık yıla layıkıyla yüzdelik 24'lük artım sağlandığını söyledi.

Demir yollarıyla 2023'te 50 milyon tonun üstünde ağırlık hedefi

Karaismailoğlu, kuvvetli yollarında taşınan ağırlık miktarını 2023'te 50 milyon tonun üstüne yükseltmeyi hedeflediklerini belirterek şunları anlatım etti:

"Bölgesel ağırlık taşımacılığında ehemmiyetli tecim hacmine ehil Türkiye'nin bu potansiyelini geri hizmet merkezler yaparak elan da artıracağız. Ulaştırma ve Lojistik Master Planı emek harcamaları kapsamında planladığımız projelerle berri taşımacılıkta kuvvetli yolunun payını geçmiş evrede yüzdelik 5'ten yüzdelik 11'e çıkartmayı hedefledik. Toplam 5 bin 176 kilometre kuvvetli yolu hattında imal çalışmalarına çabucak bitmeme ediyoruz. Cumartesi haset Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Karaman-Konya Hızlı Tren Hattı'nı işletmeye açıyoruz."

Gebze-Sabiha Gökçen Havalimanı-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-İstanbul Havalimanı-Çatalca-Halkalı Hızlı Tren Projesi düşüncesince de çalışmaların sürdüğünün bilgisini verici Karaismailoğlu, kuvvetli yolu piyasasının geçici ve ağırlık taşımacılığındaki payını herhangi ortak sabık güneş büyüteceğini vurguladı.

Karaismailoğlu, İslamabad-Tahran-İstanbul ağırlık treninin Pakistan-İran-Türkiye rotasında sanayici ve iş insanlarına toy ortak alternatif sunacağını dile getirdi.

Pakistan-İslamabad'ın Margalla istasyonundan 21 Aralık 2021'de ayrılan trenin Pakistan İslamabad'da 1990 kilometre, İran'da 2 bin 603 kilometre ve Türkiye'de 1388 kilometre peyda geçirmek kıl oranı 5 bin 981 kilometrelik parkurunu 12 güneş 21 saatte tamamlayarak Ankara'ya ulaştığını kail Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"İstanbul-Tahran-İslamabad ağırlık treni, Pakistan ile Türkiye ortada 35 güneş devam eden kükremek taşımacılığına nazaran devir ve maliyet tasarrufu sağlarken dü abuhava arasındaki ticaretin büyümesine minval açacak. Bu avantajlarla rakiplik gücümüz de artacak. Türkiye'den de devir yükü düşüncesince emek harcamaları sürdürülen trenin önümüzdeki süreçte derneşik duruma gelmesini ve Marmaray'ı da geçerek Avrupa bağlantısının sağlanmasını hedefliyoruz. 29 Aralık 2021'de Pakistan'dan akım fail ikinci şimendifer Türkiye'ye yolculuğuna bitmeme etmekte. İslamabad-Tahran-İstanbul ağırlık trenimizin seferlerine baştan başlamasıyla dü abuhava arasındaki ticarette kuvvetli yolu taşımacılığının oranı artacaktır."

Karaismailoğlu, esasen işletilmeye başlanan trenle ağırlık çeşitliliğinin artırılması, transfer sürelerinin kısaltılması ve aykırı ağırlık taşınması düşüncesince çalışmaların bitmeme ettiğini belirterek, trenle ihracatçılara Asya'nın güneyinde dünyanın en aşkın popülasyon yoğunluğuna ehil Hindistan, Çin, Afganistan ve İran'a yandaki Pakistan'a vasıl toy ortak kuvvetli yolu koridoru sağlandığına ayraç etti.

Böylelikle Türkiye'nin Asya ve Avrupa ortada güreşçi köprüsü ve geri hizmet üs olma hedeflerine ortak aşama elan yaklaştığını vurgulayan Karaismailoğlu, seferlerin baştan başlamasında alın teri dökenlere teşekkürname etti.

Ferazmend: Pakistan, İran ve Türkiye diyalekt bağlanak uğrunda geçmiş ehemmiyetli adımı attı

İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Ferazmend, törende meydana getirmiş olduğu konuşmada, İslamabad-Tahran-İstanbul Yük Treni Projesi'nin üç karındaş ülkenin ortak araya getirmiş olduğu ehemmiyetli ortak plan bulunduğunu belirtti.

Bu cins planların önemine aksan karşıcı Ferazmend, Türkiye, İran ve Pakistan'ın Asya'nın üç ehemmiyetli ülkesi bulunduğunu anlatım etti.

Ferazmend, bu hattın Pakistan'ı İran üstünden Türkiye'ye bağladığına, transfer süresiyle maliyeti azalttığına ayraç ederek "Pakistan, İran ve Türkiye diyalekt bağlanak uğrunda geçmiş ehemmiyetli adımı attı. Bu doğrultuda geçmiş şimendifer 21 Aralık'ta İslamabad'dan akım etti. Üç abuhava andıran gelecekte ayrımsız güzergâh üstünde geçici treni projesini yaşama geçirmeyi planlıyor." ifadelerini kullandı.

Pakistan Milletvekili Kureyşi de bahis konusu projenin sadece diyalekt bağlantıyı bırakmak düşüncesince değil, ayrımsız sürede Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) bölgesindeki kazançlı ve ticari faaliyetlerin teşviki düşüncesince de ehemmiyetli ortak gösteriş oynayacağına ayraç etti.

Bu hattın İslamabad ile İstanbul arasındaki verim taşınması süresini 12-14 güneş derece düşürdüğüne ve muvasala maliyetlerini azalttığına dikkati çekici Kureyşi, "Bu ağırlık treni, Pakistan'a ihracatını elan da açık açık tezyit ve Avrupa engelleme arsıulusal pazarlarla bağlanak ihdas fırsatı sunacaktır. Türkiye ile Avrupa ve Asya pazarları ortada ortak güreşçi köprüsü de sağlayacaktır. Bu ayrımsız sürede semt halklarının yakınlaşmasına katkıda bulunacaktır." dedi.

Konuşmaların ardından, ağırlık treni İstanbul'a uğurlandı. Söz konusu projede kuvvetli yolu mesafesi 6 bin 543 kilometreden oluşuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler