USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Yeni spor kanunu teklifi TBMM Genel Kurulunda yasalaştı

AK Parti ve MHP milletvekillerinin kuma imzasını haiz Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda bildirme edilerek, yasalaştı.

Yeni spor kanunu teklifi TBMM Genel Kurulunda yasalaştı
22-04-2022 20:07
TBMM

Kanunla spor kulüpleri, spor çok ortaklı şirketleri ve spor federasyonlarının kuruluşu, organları, fevk yapılış oluşturmaları, dirimlik ve giderleri, bütçe ve masraf esasları, görev, mezuniyet ve sorumlulukları, denetimleri, bunlara yapılacak gelişigüzel çeşitli yardımın biçim ve koşulları düzenleniyor.

"Spor kulüplerinin yapılış ve hukuksal benliğinin kazanılması", "spor çok ortaklı firması vasfının kazanılması ve kaybedilmesi", "mali hükümler", "kulüplere tahsis edilen taşınmazların ve sağlanan desteklerin maksadı haricinde kullanılması biçiminde verilecek cezalar" ile ilişik ahkâm hafi durmak kaydıyla, bu yasada arazi düzlük düzenlemeler, yapılış kanunu mevcut spor federasyonları kendisince uygulanmayacak.

Milli Savunma Bakanlığı ekip ve kuruluşunda arazi düzlük askeri spor kulüpleri, kanuna bakarak tescil edilerek, spor faaliyetlerine katılabilecek fakat kanunun spor faaliyetlerine iştirakı düzenleyen hükümleri dışarı öbür ahkâm bu kulüpler kendisince uygulanmayacak.

Spor kulüpleri, spor faaliyetlerine eklenmek amacıyla adalet yahut hukuksal minimum 7 isim kabilinden kurulacak. Spor kulübü ihdas kılmak düşüncesince yapılış bildirimi, nizamname ve lüzumlu öbür belgelerle baş başa Gençlik ve Spor Bakanlığına başvurulacak.

Spor kulüplerinin müşterek spor branşında faaliyetlere katılabilmesi, bu spor branşının müteallik yer aldığı spor federasyonu kabilinden tescil edilmesine müteallik olacak. İlgili spor dalı tescilleri, spor federasyonları kabilinden başkaca bakanlığa bildirilecek. Tescilin yapılması, müracaat türü ve lüzumlu belgelere müteallik kökler ve esaslar, ilişik spor federasyonunun emirleri ile düzenlenecek. Milli Savunma Bakanlığı ekip ve kuruluşunda arazi düzlük askeri spor kulüpleri kendisince bu özellik dışarı öbür ahkâm uygulanmayacak.

Kulüp üyeliğini sona erdiren cezalar

Kasten işlenen müşterek suçtan ötürü 1 sene yahut henüz aşkın süreyle dam cezasına ve ya affa düçar olsa caba devletin güvenliğine gönül rahatlığı suçlar, anayasal sisteme ve bu düzenin işleyişine gönül rahatlığı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, itimatı kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye arabozanlık karıştırma, edimin ifasına arabozanlık karıştırma, suçtan meydana gelen malvarlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, kaçakçılık, tiksinti ve ayrımcılık, eşeysel dokunulmazlığa gönül rahatlığı suçlar, fuhuş, narkotik yahut uyaran özellik yapım ve ticareti, narkotik ve uyaran özellik kullanılmasını kolaylaştırma, kıymetlendirmek düşüncesince narkotik yahut uyaran özellik satın almak, almak yahut bulundurmak ve ya narkotik yahut uyaran özellik kullanmak, aldatma yahut motivasyon primi, kanuna karşıt namına spor müsabakalarına mebni konu ve talih oyunlarını oynatma, oynatılmasına arazi ve olanak sağlama, reklamını tasni yahut güven nakline vasıtalık yahut kanunun spor kulüpleri ve spor çok ortaklı şirketlerinin bütçe ve masraf ilkeleriyle ilişik maddesine ihtilaf ika suçlarından mahkum olanların spor kulübü, spor çok ortaklı firması statüsündeki müteallik ortaklığı ve iştiraklerindeki yönetim, denetim, düzen bağı ve seçimlik öbür heyet üyelikleri, haklarındaki duruşma yahut ilişik heyet kararının kesinleştiği tarihte kendinden sona erecek. Yasaklanmış hakların art verilmesi kararında, ukubet mahkumiyetine müteallik ahkâm uygulanmayacak.

Tahkim kurulları, görü düzen bağı kurulları, spor federasyonlarının ukubet yahut düzen bağı kurulları ve ya spor federasyonlarının müteallik yer aldığı arsıulusal kuruluşlar kabilinden akıbet 5 sene içre müşterek defada 1 sene yahut yekûn 2 sene doğruluk yoksunluğu cezası yerlerin spor kulübü, spor çok ortaklı firması statüsündeki müteallik ortaklığı ve iştiraklerindeki yönetim, denetim, düzen bağı ve öbür heyet üyelikleri, haklarındaki heyet kararının kesinleştiği tarihte kendinden sona erecek.

Spor kulübüne üyelik

Kanunla müşterek spor kulübüne üyelik düşüncesince hususi şerait aranmayacak ve ferdin ivaz ehliyetine erbap olması kifayetli görülecek. Üyelik başvurusu bağlanmış namına yapılacak ve pakt gözetim kurulunca 30 güneş içre karara bağlanacak. Sonuç, müracaat malikine bağlanmış bildirilecek. Başvurusu ikrar edilen üye, bu amaçla tutulacak deftere kaydedilecek.

Üyelik düşüncesince ilişik mevzuat yahut tüzükte aranan özellikleri sonra kaybedenlerin üyeliği kendinden sona erecek. Üyelik başvurusu, tüzükte yayınlanan nedenler haricinde fakat yerinde nedenle reddedilebilecek.

Birleşme ve güven varlığının devri

Spor kulüpleri minimum umumi heyet örgen birlik sayısının dörtte üçünün katılacağı umumi heyet toplantısında, toplantıya katılanların minimum mutlak çoğunluğunun oyuyla alınacak kararla bire müşterek ilde mevcut bambaşka müşterek spor kulübü ile birleşebilecek.

Birleşme; spor kulüpleri siciline tescil ile geçerlik kazanacak ve devrolunan spor kulübünün tescil anındaki halis muhlis çalışkan ve pasifi kendinden devralan spor kulübüne geçecek. Bu toplaşma ile devrolunan spor kulübünün üyeleri kendinden devralan spor kulübünün üyesi olacak, devrolunan spor kulübü likidasyon edilmeksizin bitecek ve spor kulüpleri sicilinden silinecek.

Devrolunan spor kulübüne ilişik sportif tarihçe ve sportif muvaffakiyet devralan spor kulübüne eski sayılacak. Devralan spor kulübü, lige katılımda yahut tescil edilen isimli devrolunan spor kulübü izlenimini verecek rastgele müşterek farklılık yapamayacak. Devrolunan spor kulübünün müsabakalara iştirak adı yahut unvanı baştan tescil edilemeyecek.

Spor kulüplerinin birleşmesi Gençlik ve Spor Bakanlığının iznine yayıncı olacak.

Birleşme ve güven varlığının dönemi işlemleri, spor federasyonu kabilinden belirlenen sezonun sona erdiği ve tescil edilmiş yer aldığı tarihten itibaren toy mevsim başlangıcına derece yapılabilecek.

Spor kulüplerinin sona ermesi, faaliyetinin yasaklanması

Spor kulüpleri, karşı umumi heyet toplantısı kanunda öngörülen müddette yapılmaması ve mecburi organları oluşturulmaması, nizamname layıkıyla gözetim kurulunun oluşturulmasının imkânsız bir duruma gelmesi, yararlı umumi heyet toplantısının dü defa fevk üstüne üstlük yapılamaması yerinde kendinden sona erecek.

Bu durumlardan minimum birisi gerçekleşirse, görü ve spor kulübünün rastgele müşterek üyesi spor kulübünün sona erdiğinin tespitini mahkemeden isteyebilecek.

Genel kurul, gelişigüzel devir spor kulübünün feshine değişmeyen verebilecek.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, tescile müteallik koşulları kaybeden, organlarını kanuna karşıt gerçekleştiren ve bağlanmış ihtara karşın bu aykırılıkları 3 ay içre gidermeyen, üstlenme etmiş yer aldığı tek spor faaliyetine müsaadesiz ve mazeretsiz fevk üstüne üstlük 3 sene katılmayan spor kulüplerinin, spor faaliyetlerine katılmasını yasaklayabilecek. Bu hallerde, görü yahut spor kulübünün rastgele müşterek üyesinin istemi üzerinde mahkeme; spor kulübünün feshine değişmeyen verecek ve sorun esnasında faaliyetten geciktirme engelleme lüzumlu halis muhlis önlemleri alacak.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, sportmen yetiştirme, sporda altyapının desteklenmesi ve spor müsabakalarında kullanılmak amacıyla mülkiyetindeki yahut tasarrufundaki taşınmazları spor çok ortaklı şirketlerine ve fevk kuruluşlara 10 yıla derece Devlet İhale Kanunu'nda öngörülen kesim usulüyle kiralayabilecek ve ya 49 yıla derece dayanma hakkı üretim edebilecek.

Kamu yararına etkin spor kulüpleri

Kamu yararına etkin spor kulüpleri, Hazine ve Maliye Bakanlığının ve ilişik spor federasyonunun görüşü alınarak, bakanın teklifi ve cumhur reisi kararıyla belirlenecek.

Bir spor kulübünün amme yararına etkin spor kulübü sayılabilmesi düşüncesince minimum 2 senedir faaliyette bulunması, faaliyette bulunmuş yer aldığı spor dallarına müsait spor tesislerinin mülkiyetine yahut derinlemesine sürekli kiracılık ve ya tahsis hakkına erbap bulunması, minimum üçü olimpik, paralimpik yahut deaflimpik spor dalı edinmek kıl payı altı ayrı spor branşında faaliyette bulunması, duygu spor kulübü gibi kurulanlarda ise olimpik spor dallarının evren şampiyonalarına sporcusunun alınması yahut faaliyette bulunmuş yer aldığı gelişigüzel spor branşında olimpik, paralimpik yahut deaflimpik oyunlarına sportmen göndermesi, çalışkanlık gösterdiği spor sahalarından minimum birinde müteallik yer aldığı spor federasyonu kabilinden planlı en fevk düzeydeki spor faaliyetine alınması kayıt olacak.

Kamu yararına etkin spor kulüpleri, amme yararına etkin derneklere sağlanan haklardan yararlanacak.

Amatör spor faaliyetlerinde mevcut spor kulüpleri ve spor çok ortaklı şirketleri, il sınırları bünyesinde minimum 15 spor kulübü yahut spor çok ortaklı şirketinin müşterek araya gelmesiyle federasyon, minimum 15 federasyonun müşterek araya gelmesiyle de konfederasyon kurabilecek.

Üst şirketlerin örgen sayısı öngörülen sayının dibine düşerse, bu kuruluşlara, lüzumlu bulunan sayının tamamlanması düşüncesince 6 ay müddet tanınacak. Bu müddette tamamlanmazsa, şirketlerin varlıkları kendinden sona erecek.

Denetim ve bildirge usulü

Spor kulüpleri, spor çok ortaklı şirketleri ve fevk kuruluşların, ilişik mevzuat, nizamname ve esasi sözleşmelerinde yayınlanan amaçlar doğrultusunda çalışkanlık gösterip göstermedikleri, defterlerini ve kayıtlarını mevzuata makul yakalayıp tutmadıkları özellikle edinmek üzere, yönetimsel ve finansal gelişigüzel çeşitli prosedür ve faaliyetleri Gençlik ve Spor Bakanlığınca yapılacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı spor kulüpleri düşüncesince öngörülen aut denetimi özgür müşterek aut denetleme kuruluşuna da yaptırabilecek.

Spor kulüpleri, Dernekler Kanunu'nun ilişik maddesi uygulanmak aracılığıyla İçişleri Bakanlığı yahut mülki dalavere amiri kabilinden da denetlenebilecek.

Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında arazi düzlük taksirat ile Türk Ceza Kanununda arazi düzlük narkotik yahut uyaran özellik yapım ve ticareti yahut suçtan meydana gelen malvarlığı değerlerini ibra suçlarından ötürü haklarında takibat planlı insanların görevden uzaklaştırılması yerinde bölgeleri redif üyelerle tamamlanacak. Bu suretle tamamlanmazsa valilikçe görevlendirilecek komite kabilinden seçimli dehşet umumi heyet yapılarak tamamlanacak.

Denetim esnasında görevliler kabilinden istenecek gelişigüzel çeşitli bilgi, doküman ve kayıtların, spor kulübü ve spor çok ortaklı firması yetkilileri kabilinden verilmesi mecburi olacak.

Spor çok ortaklı firması vasfının kazanılması

Kanunla, spor kulüpleri cemiyet statüsünden çıkarılıyor ve çok ortaklı iştirak namına tescil edilmelerinin önü açılıyor. Türk Ticaret Kanunu'na bakarak kurulan ve hukuksal şahsiyet elde eden çok ortaklı şirketler, Gençlik ve Spor Bakanlığı kabilinden tescil edilmeleriyle spor çok ortaklı firması vasfını kazanacak.

Şirketlerin tescil başvurusu görü kabilinden 30 güneş içre karara bağlanacak.

Spor federasyonları, makul liglerde arazi alabilmek düşüncesince spor çok ortaklı firması statüsünde olma yükümlülüğü ve bu firmalar düşüncesince ödenmiş sermayesi 1 milyon liradan az olmamak kıl payı minimal kapital zorunluluğu getirebilecek.

Bakanlık, tescile müteallik koşulları kaybeden, organlarını bu kanuna karşıt namına gerçekleştiren ve görü kabilinden meydana getirilen bağlanmış ihtara karşın bu aykırılıkları uyarı tarihinden itibaren 3 ay içre gidermeyen, üstlenme etmiş yer aldığı tek spor faaliyetine müsaadesiz ve mazeretsiz namına fevk üstüne üstlük üç sene katılmayan, spor çok ortaklı şirketlerinin görü nezdindeki tescillerini bozma edecek.

Spor çok ortaklı şirketleri, faaliyette bulunacakları spor dalını ilişik spor federasyonuna tescil yol açmak mecburiyetinde olacak. Taahhüt etmiş yer aldığı spor dalı faaliyetlerine müsaadesiz ve mazeretsiz fevk üstüne üstlük 3 sene katılmayan spor çok ortaklı şirketlerinin bu spor dallarına müteallik tescilleri ilişik spor federasyonu kabilinden bozma edilecek.

Spor kulüpleri, makul müşterek spor dalına müteallik çalışkan ve edilgen ivaz varlıklarını müşterek halis muhlis olarak, müşterek spor çok ortaklı şirketine kapital namına koyabilecek yahut devredebilecek.

Bir spor çok ortaklı firması ile bu biçimde malvarlığı ve ya sözleşme, ortaklık, gözetim yahut benzer müşterek bağlantısı bulunan spor kulübünün, ilişik spor çok ortaklı şirketinde Türk Ticaret Kanunu'nun ilişik maddesi yönünde direkt ve ya endirekt hakimiyeti bulunması gerekecek. Bu biçimde direkt yahut endirekt hakimiyeti mevcut spor kulübü lehine düzenlenecek imtiyazlar dışarı edinmek kıl payı spor çok ortaklı şirketlerinde; öbür paylara, makul müşterek kol gerçekleştiren hisse sahiplerine, makul hisse gruplarına ve azlığa Türk Ticaret Kanunu'nda planlı rastgele müşterek boşluk üretim edilemeyecek.

Bir spor kulübü ile irtibatlı bulunan spor çok ortaklı şirketlerinin paylarının nama bağlanmış olması mecburi olacak.

Bir spor kulübü ile irtibatlı bulunan spor çok ortaklı şirketlerinde iştirak karından kuruculara, gözetim yerleşmiş üyelerine ve öbür kimselere rastgele müşterek yarar sağlanamayacak.

Bir spor kulübü ve spor çok ortaklı firması yönetiminde arazi alanlar, bire müşterek spor branşında ve bire müşterek ligde çalışkanlık yayınlayan bambaşka müşterek spor kulübü yahut spor çok ortaklı şirketinin yönetiminde bire müşterek anda fariza alamayacaklar.

(Sürecek)


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler