USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Yemenli sığınmacılar, şita mevsiminin gelmesiyle yıkı çadırlarda soğukla uğraş ediyor

Yemenli 5 bebek anası Atiyye Mansur, 'Harap ergin çadırlar süresince yaşamaya çalışıyoruz. Bizi soğuktan koruyacak kışlık kıyafetlerimiz, battaniyelerimiz yok. Çoğu gecelerimiz uykusuz geçiyor.' dedi.

Yemenli sığınmacılar, şita mevsiminin gelmesiyle yıkı çadırlarda soğukla uğraş ediyor
21-11-2021 12:19
Yemen
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Yemenli sığınmacılar, şita mevsiminin gelmesiyle yıkı çadırlarda soğukla savaşım ediyor

Yemen'de derinliğine senelerdir iç harp ve açlıkla boğuşan sığınmacılar, şita mevsiminin gelmesiyle ilgisiz iklim ve yanında getirmiş olduğu hastalıklara huzur ölüm kalım savaşı veriyor.

Yemen'in Taiz ilinde yıkı vaziyetteki çadırlarda küsurat yaşlı, avrat ve çocuklar, alevli soğuklar dolayısıyla uykusuz ve emekli geceler geçiriyor.

Soğuk havanın tesirini göstermesiyle esas besin malzemesinin yanı esna ilaç, kışlık kıyafet, battaniye ve yakıt kadar gereksinimler da ortaya çıkınca sahn sığınmacılar düşüncesince elan da zorlaşıyor.

Yaşamaya ters çadırlarda kışın emekli şartlarından en aşırı etkilenen ise süreğen hastalıkları olan, bağışıklığı düşüt buğulu ve ayrıntılar oluyor.

Sığınmacılara kışlık külot ve battaniye dağıtımı düşüncesince lüzum ferdî lüzum cemiyetler öncülüğünde meydana getirilen kısıtlanmış iane girişimleri, Taiz'in günindi kırsalı süresince uzanan hepsi sığınmacı kampları düşüncesince çıtırbom kalıyor.

"Savaş dolayısıyla evsiz kaldık"

İç harp dolayısıyla evsiz küsurat ve Taiz'in günindi kırsalındaki Cebel Zeyd Mülteci Kampı'nda tevakkuf fail 5 bebek anası Atiyye Mansur, kestirmece 7 senedir alevli müşterek muharebeye oyunluk bulunan ülkede, evlatları çıtırbom tagaddi ve kıtlık tehdidiyle huzur karşıya küsurat binlerce Yemenli anneden biri.

AA muhabirine şita aylarının girmesiyle yaşadıkları güçlü şartları özetleyen Mansur, "Ne annem yaşamda ne babam. Savaş dolayısıyla evsiz kaldık. Eşimi de muharebede kaybettim. Çocuklarımı babasız büyütüyorum. Ailemizde babasızlık babadan oğula kalıt kalır kadar bitmeme ediyor. Ben de babasız müşterek çocuktum, evlatlarım da babasız kaldı." dedi.

Kış mevsiminin girmesi ve soğukların başlamasıyla yaşadıkları sıkıntıların elan da arttığını kail Mansur, şöyleki bitmeme etti:

"Harap reşit çadırlar süresince yaşamaya çalışıyoruz. Bizi soğuktan koruyacak kışlık kıyafetlerimiz, battaniyelerimiz yok. Çoğu gecelerimiz uykusuz geçiyor. Beş evladım üstlerine örttüğüm emektar battaniyelerle ısınamıyorlar. Onların soğuktan bağrışlarını duyuyorum. Kampta aşırı emekli ve zahmetli müşterek sahn yaşıyoruz."

Kamplarda küsurat Yemenli Ahmed Ali Hasan da havaların aşırı soğuduğunu, buğulu ve ayrıntılar özellikle edinmek az daha mültecilerin ölüm kalım savaşı verdiğini söyledi.

Hasan, "Kampta aşırı sayıda buğulu var. Çoğunun süreğen hastalıkları bulunuyor. Bu havalarda gerekseme mahsus en sade olanaklara fark erbap değiliz. Oldukça feci müşterek durumdayız. Buradan arsıulusal ve domestik hepsi kurumlara sesleniyoruz. İlgili makamların bizi kurtarması düşüncesince elan müşterek tomar bekleyebilecek vaziyette değiliz." sanarak konuştu.

BM yardımları yetersiz

Yemen'de insancasına iane dalında fahri çalışmalara eklenmiş bulunan aktivist Nesim el-Adini de BM'nin yardımlarının çıtırbom bulunduğunu ve akıbet zamanlarda sığınmacı kamplarına meydana getirilen yardımların gözle görülmekte biçimde azaldığını belirtti.

BM'ye ilişkin kuruluşların, elan aşırı ayrışık alanlardaki taraf planlara yoğunlaştığını, şita aylarında sığınmacılar düşüncesince lazım ve ehemmiyetli gereksinimlerin gözden kaçırıldığını anlatım fail Adini, "Bu kişilerin kaldıkları yıkı çadırlarda evvel yakacak, besin ve ilaca gereksinimleri var." dedi.

Sığınmacılardan Muhammed Murşid Muhammed de BM'nin meydana getirmiş olduğu kışlık elbise ve battaniye yardımlarının akıbet 3 senedir kesildiğini ve akıbet adına Uluslararası Göç Örgütü çeşidinden meydana getirilen yardımların da alevli yağışlar dolayısıyla kullanılamaz bir duruma geldiğini anlattı.

Uluslararası topluma ve insancasına iane dalında etkin kurumlara seslenen Muhammed, kamplarda canlı mültecilere güçlü şita aylarında acele iane yapılması çağrısında bulundu.

Yemen'deki iç savaş

Uzun süredir siyasal istikrarsızlığın buyruk sürdüğü Yemen'de, İran destekli Husiler ile hükümete ilişkin güçler ortada çatışmalar yaşanıyor.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana hükûmet merkezi Sana ve birtakımı sahaların denetimini elinde bulundururken Suudi Arabistan öncülüğündeki ortak yönetim hükûmeti güçleri, Mart 2015'ten buyana Husilere huzur Yemen hükümetine dayanak noktası veriyor.

Yemen'de kestirmece 7 senedir devam eden çatışmalarda 233 binden müşterek tomar insan hayatını yitirdi. Dünyanın en geda devletleri ortada arazi meydan Yemen'de iç harp dolayısıyla büyüyen insancasına bunalım dinamit boyutlara ulaştı.

BM'ye göre, dünyanın en şişman insancasına krizlerinden birinin yaşandığı Yemen'de, nüfusun yüzdelik 80'i insancasına desteğe ve korunmaya gerekseme duyuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler