USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Yemen'in 'sarı altını' bal iç harp dolayısıyla tükenme tehlikesiyle üzerine karşıya

Yemen'in kalitesi ve ihracattaki oranı hasebiyle "sarı altını" namına aşina bal, kısaca 7 senedir bitmeme fail iç harp hasebiyle tükenme tehlikesiyle hakkında karşıya bulunuyor.

Yemen'in 'sarı altını' bal iç harp dolayısıyla tükenme tehlikesiyle üzerine karşıya
29-01-2022 13:36
Yemen

Ülkede arıcılıkla uğraşan binlerce ferdin bal üretimi ve kovanlarında üremeyi çoğaltmak düşüncesince devir hin yerler ortada toprak değiştirmeleri gerekiyor fakat bitmeme fail çatışmalar bu insanların hareketine müsaade vermiyor.

Çatışmaların yanı esna yerinden edilmeler ve ekincilik arazilerinin rastgele ilaçlanmasının da tertemiz kovanlarının kaybedilmesine sefer açmış yer aldığı belirtiliyor.

Yüksek nitelikli Yemen balı iç savaştan önce, ülkenin ehemmiyetli iktisadi gelirlerinden bir tanesi idi.

Yüksek gıda ederine ehil Yemen balının bu kalitesinin, ülkede mevcut faziletkâr dağlar, serbest vadiler, yaylalar ve derinlemesine kıyılar kabilinden arıların beslenebildiği katıksız özelliklerden kaynaklandığı anlatım ediliyor.

Çeşitli çiçek ve meyvelerin yetişmesine olanak sağlayan iklimin de ülkede değişik bal türlerinin üretimini kolaylaştırdığı kaydediliyor.

Yemen'deki anadan görme arıcılıkta kovana insanoğlu müdahalesinin bulunmaması, çiçek tozu ve tertemiz sütünün katıksız niteliklerini koruyor ve böylece Yemen balı yoğun ve dobra rengi, içimli tadı, görkemli aroması ve faziletkâr gıda değerinin yanı esna otama niteliği de taşıyor.

Şöhreti Yemen haddini aşan "Sedir balı"

Yemen'deki arıcılar, atalarından kalıt artan ve nesilden nesile dökme bu meslekte "arıların türleri, sınıfları, balın çeşitleri ve kalitesi" dair adeta birer uzman.

Üretilen ballar; arıların bulunmuş yer aldığı bölge, çiçek ve fidan şekline uyarınca sınıflandırılıyor kalitesi de bu özelliklere uyarınca belirleniyor. Yemenli arıcılar, arılarını meraların çiçeklenme tarihlerine uyarınca taşıyor.

Pek aşırı çeşidin bulunmuş yer aldığı Yemen'de "Sedir" balı bunların en meşhuru ve en kalitelisi namına biliniyor. Şöhreti Yemen'le sınırlanmış kalmayan Sedir balı, dünyanın en adlı sanlı ve en fiyatlı balları ortada toprak alıyor.

Şeker hastalarının tercihi "Sumur balı"

Yemen'in müşterek başka ehemmiyetli bal türü de dikenli ağaçların bulunmuş yer aldığı alanlarda imal edilen "Sumur" balı.

Diğerlerine uyarınca az buçuk hâlâ yoğun mülevven bulunan bu bal, Hadramevt kabilinden faziletkâr yerler ile İbb, Zemar, Sana ve Taiz kabilinden dağlık yerlerde üretiliyor.

"Sumur" balının nebati insülin ihtiva ettiği düşüncesince diyabet hastalığı hastalarının tedavisinde müfit yer aldığı düşünülüyor. Yemenliler bu balı uykuluk rahatsızlıkları, anemi ve ilgisiz algınlığı ile göden ülseri kabilinden hallerde kullanıyor.

Yemen'in tür yazar balları

Keskin tadıyla bilinen, tüketildikten müşterek iki çağ sonraları caba boğazda yanma hissi bırakan "Es-Sal" balı ise uzmanlar çeşidinden otama bu şeklinde yeğleme edilen müşterek tür.

"Es-Selam" (barış) balı ise ülkenin batısında, Kızıldeniz kıyısında toprak meydan Tihama bölgesi ile El-Mahvit ilinin dağlık kesimlerindeki "barış" çiçekleriyle sönümsüz arılar çeşidinden üretiliyor.

"Dağ" balı dağlık bölgelerdeki çalılar ve bazısı çiçeklerden sönümsüz arıların çeşidinden üretiliyor ve acele donmasıyla biliniyor.

Senenin çoğunda üretilebilen "El-Merai" balı ise pazarda makul fiyatıyla satışa sunuluyor.

Yemen'de arıcılığın geliştirilmesi

Bal, Yemenlilerin üretimini çoğaltmak istedikleri ve ehemmiyet verdikleri mahsulat ortada toprak alıyor.

BM'nin 2020 tutanağına göre, Yemen'de halihazırda kısaca 100 bin önemsiz tertemiz yetiştiricisi bulunuyor. Ülkede müşterek yılda imal edilen kısaca 1580 titrem balın 840 tonu ihraç ediliyor.

İç savaşla baş başa bal satışı nısıf yarıya azaldı, dış satım ehemmiyetli seviyede düştü

Başkent Sana'da müşterek bal dükkanı mevcut Ebu Abdurrahman Ali, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, derinlemesine senelerdir arıcılık ve bal üretimiyle uğraştığını, karşılaşmış yer aldığı tamamı zorluklara karşın işini tutkuyla hazırlamaya bitmeme ettiğini söyledi.

Bu mesleği dedelerinden devraldığını tamlayan Ali, bazısı sahaların arbede piyasası biçimine gelmesinden arıların tagaddi periyodunun de etkilendiğini ve üretimin azaldığını anlatım etti.

Bal ihracatının uğrunda ayrışık engeller bulunduğuna ayraç fail Ali, "Gelir kuru ehemmiyetli seviyede geriledi. İç harp öncesine uyarınca ülkedeki bal satışı kısaca yüzdelik elli azaldı. İhracata gelince, aşırı ehemmiyetli seviyede düştü." dedi.

Savaşın ve kuşatmaların ihracatı engellediğini, Yemen'e derinlemesine süredir iklim dışından ziyaretin olmadığını dile getiren Ali, "Savaştan evvel bal Sana Havalimanından yahut son kapılarından nice ülkeye ihraç edilirdi." sanarak konuştu.

Bal üreticilerinin ve satıcılarının, hareketlerini kısıtlayan ve istihsal miktarlarını ezici katı aşırı bata çıka dirlik karşıya olduğunu özetleyen Ali, mahrukat problemi zımnında ağaçların kesilmesinin de arıcılığı ehemmiyetli seviyede menfi etkilediğini vurguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler