USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Yemen'deki İran destekli Husilerin BAE'ye müteveccih saldırılarının art planında ne var?

Uzmanlar Birleşik Arap Emirlikleri'ni balistik füzelerle önce kere erek meydan Yemen'deki İran destekli Husilerin, yer yağı kaynaklarının bulunduğu bölgelerdeki yenilgilerinin öcünü edinmeyi amaçladığını değerlendiriyor.

Yemen'deki İran destekli Husilerin BAE'ye müteveccih saldırılarının art planında ne var?
19-01-2022 14:54
Ankara

Yemen'in başkenti Sana'yı ve başka önemlice bazısı yerleri 2014'ten beri kontrollerinde markajcı ve 7 senedir Suud Krallığının dayanaklık etmek verdiği hükümet kuvvetleriyle muharebede kalın pıtrak Suudi Arabistan'ı gaye meydan İran destekli Husiler, akıbet senelerde BAE'ye müteveccih eylemlerini de artırdı.

Yemen'in Hudeyde Limanı açıklarında BAE'ye ilgilendiren müşterek ağırlık gemisine 3 Ocak'ta el koyan Husiler, akıbet namına 17 Ocak'ta BAE'nin başkenti Abu Dabi'yi İran asıllı balistik roket ve kamikaze insansız iklim araçlarıyla (İHA) gaye aldı.

Abu Dabi'nin Musaffah alanına planlı atak kararı 3 arsa yağı tankerinde patlama meydana geldi, saldırıda birisi Pakistanlı, ikisi Hindistanlı peyda etmek kıl payı 3 isim yaşamını kaybederken, 6 isim yaralandı.

Saldırıdan çelimsiz müddet sonradan BAE Dışişleri Bakanlığından meydana getirilen açıklamada, "Bu atak cezalandırılmamış kalmayacak. BAE, bu yıldırı saldırılarına ve gerilimin tırmandırılmasına erinç yanıt hakkını hafi tutmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

BAE'ye müteveccih saldırılardan "Yemen Kasırgası Operasyonu" namına lakırtı fail Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, Abu Dabi ve Dubai havalimanları ile başka bazısı alıngan yerlere düzenledikleri saldırılarda Kudüs-2 ve Zülfikar balistik füzeleri ile Samad isminde sanlı kamikaze İHA'ların kullanıldığını açıkladı.

Yemen'de hükümet güçlerine dayanaklık etmek düşüncesince 2015'te Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan ve BAE'nin de arazi almış bulunduğu Arap koalisyonu ise saldırıdan beş altı sayaç sonradan Sana'da Husilerin liderlerini iklim saldırılarıyla gaye aldığını duyurdu.

Husilere andıran yerli basın, Sana'ya müteveccih iklim saldırılarında kendilerine ilişikli Havacılık ve Hava Savunma Yüksekokulu Dekanı Tuğgeneral Abdullah Kasım el-Cuneyd'in öldürüldüğünü aktardı.

Yemenli uzmanlara layıkıyla Cuneyd, Suudi Arabistan ve BAE'ye müteveccih saldırıların arkasındaki anahtar adlardan biriydi.

Bütün bunlarla baş başa Husilerin Başmüzakerecisi Muhammed Abdusselam'ın 10 Ocak'ta Umman'ı görüşme fail İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile saldırının yaşandığı gündüz de İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile görüşmesi dikkatleri çekti.

Saldırıların hedefinde alıngan izlemsel yerler vardı

Abu Dabi'de saldırıların düzenlenmiş bulunduğu yerler, BAE hükümetinin arsa yağı ve erke sektörlerindeki kâffesi faaliyetlerini tay tay arabası ülkenin millî arsa yağı firması ADNOC'a ilgilendiren alıngan izlemsel bölgelerden sayılıyor.

Saldırıda gaye tahsil edilen başka noktalardan Abu Dabi Havalimanı ise başkentin dirilik damarı ve BAE'nin ehemmiyetli tesislerinden birisi benimseme ediliyor.

BAE bozukluk gaye durumuna geldi?

Husilerin akıbet senelerde BAE'ye müteveccih saldırılarının gerisinde yatan en şişman sebebin Abu Dabi'nin desteğini meydan Amalika (Devler) Tugaylarının akıbet haftalarda Şebve ve Marib bölgelerindeki cephelerde kaydettiği ilerleme.​​​​​​​ Husilerin bu saldırılarla bölgedeki denklemi öz lehlerine değiştirmeyi amaçladığı söylenebilir.

BAE çeşidinden silahlandırılan ve kısaca 30 bin askeri mevcut Amalika Tugayları, hanuman ayının başlangıcında Husilere erinç hükümet güçlerine dayanaklık etmek vererek, günce 50 bin varil arsa yağı üretimiyle ekonomiyi ayakta markajcı ve 300 kilometre uzunluğundaki sahiliyle izlemsel konumdaki Şebve vilayetinin tamamını 10 gündüz kabil çelimsiz müddette Husilerden gelişememiş aldı.

Gaz ihracatı düşüncesince Umman Denizi kıyısındaki Belhaf Limanı'nı da sınırlarında bulunduran Şebve'nin kaybedilmesi iktisadi kaynakları aşırı sınırlanmış bulunan Husiler düşüncesince ağırbaşlı müşterek vuruş oldu.

Kuruluşu 1971'e yaslanan Amalika Tugayları, Husilerin kısaca müşterek senedir almaya çalışmış bulunduğu Marib bölgesindeki cephelerde de hükümet güçlerinin asıl kazanımlar elde etmesine araştırma görevlisi oldu.

Amalika Tugayları, akıbet günlerde Marib'e ilişikli Harib branşında de serbest bölgelerin Husilerden alındığını duyurdu.

Husiler, sonunda ülkenin en şişman arsa yağı yataklarından birine ehil bulunan Yemen'in müşterek tane tabii gürültü yağı lambası lambası üretiminin yapıldığı Marib kentinde de akıbet aylarda verdiği ağırbaşlı kayıplarla bazısı kazanımlarını yitirmiş oldu.

Husiler, cephelerdeki yenilgilerden sonradan öç peşinde

İran destekli Husilerin, BAE'den arzusunun Yemen'de kendilerine erinç savaşçı gruplardan desteğini çekmesi bulunduğu belirtiliyor.

Ülkedeki akıbet gelişimleri AA muhabirine değerlendiren Yemenli politika uzmanı Yakub el-Atvani, "BAE'den şişman dayanaklık etmek meydan Amalika Tugaylarının akıbet günlerde nice alanda ilerlemesi Husileri öfkelendirdi." dedi.

Atvani, BAE'nin Amalika Tugaylarına desteğinin ülkedeki denklemi değiştirdiğini söyleyerek, "Yemen'de askeri ve siyasal bölgelerde gerginlik değişik yükselecek. Bu da ateşkese ilişikli arsıulusal çabaları negatif etkiler." sanarak konuştu.

Tuğgeneral Mesad es-Salahi de Husilerin Abu Dabi'ye müteveccih saldırılarla, BAE'nin direkt desteğini meydan Amalika Tugaylarının arsa yağı bölgesi Şebve'yi gelişememiş almasına dişe diş yapmayı amaçladığını söyledi.

BAE destekli güçlerin Şebve ve Marib'de kaydettiği ilerlemenin arkası sıra Beyda branşında de Husileri hezimete uğratabileceğine ayraç fail Salahi, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Husiler akıbet günlerde hem Şebve'de hem Marib'de ağırbaşlı darbeler aldı. Amalika Tugayları ve Arap koalisyonunun iklim saldırıları Husilerin canını yaktı. Bu sebeple Husiler, Abu Dabi'deki taharri memuru polis tesislere müteveccih saldırılarla öç benimseme etmek istiyor. Husiler, ortak yönetim hükûmeti güçlerinin saldırılarında askeri liderleri ve ağırbaşlı silahlarını kaybetmesinin arkası sıra BAE'yi gaye aldı."

"İran, Körfez'deki komşularına caydırıcı enerjisini belirtmek istemiş olabilir"

İran Araştırmaları Merkezi (İRAM) İç Politika Koordinatörü Mehmet Koç ise Husilerin BAE'ye müteveccih saldırılarının gelişememiş planının 16 Ocak'ta İran'ın batısındaki Hemedan, Kirmanşah ve Senendec kentlerinde mahsus patlama sesleriyle dayalı olabileceğine ayraç etti.

İranlı yetkililerin hâlâ sonradan "yıldırım düşmesinden" kaynaklandığını açıklamış bulunduğu seslerin esasen o bölgedeki askeri noktalara atak olduğuna değgin asıl iddiaların olduğunu kail Koç, "Bazı asayiş uzmanları, Kirmanşah'taki roket rampalarının radara yakalanmayan harp uçağı yahut silahlı insansız iklim araçlarıyla vurulduğuna değgin iddialarda bulundu." ifadelerini kullandı.

Bu olayın arkası sıra Devrim Muhafızları Ordusu'nun içtimai iletişim araçları hesaplarından "İstediğimiz devir istediğimiz yerde dişe diş hakkını kullanacağız." biçiminde paylaşımlar yapıldığını hatırlatan Koç, paylaşımların atak iddialarıyla dayalı olabileceğini söyledi.

Koç, İran topraklarına müteveccih kanıt edilen saldırılarda BAE yahut Suudi Arabistan iklim alanının çıkma olabileceğinin değerlendirildiğini anlatım ederek, "İran da Husilerin BAE'ye müteveccih saldırılarıyla Körfez'deki komşularına caydırıcı enerjisini belirtmek istemiş olabilir." ifadelerini kullandı.

BAE'nin Körfez ekonomisinin merkezinde olduğuna dikkati çekici Koç, şöyleki konuştu:

"Özellikle Dubai, alanda Doğu ile Batı ortada asıl müşterek ticari üsse dönüşmüş durumda. Bu saldırılar BAE'ye bu imkanlarını asıl halde kaybedebileceğini ve kırılganlığını anımsatma mesajı da taşıyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler