USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Yemen'deki buhran Stockholm Anlaşması'nın üstünden 3 sene geçişine karşın çözülemedi

Hudeyde'de canlı Yemenli siyasal çözümleyici Vedi Atta, "Hudeyde halkı canlarıyla ve sağlıklarıyla bu düztaban anlaşmanın bedelini ağırbaşlı ödedi. Anlaşma imzalandığından buyana ½ si eş ve bebek kestirmece 500 çırçıplak öldürüldü." dedi.

Yemen'deki buhran Stockholm Anlaşması'nın üstünden 3 sene geçişine karşın çözülemedi
31-12-2021 12:40
Yemen

Yemen'in arsıulusal arenada maruf yasal hükümeti ile İran destekli Husiler ortada imzalanan Stockholm Anlaşması'nın üstünden 3 sene geçişine karşın ülkedeki krize hal bulunamadı ve Hudeyde ile Taiz kentlerinde savaşın tesiri gitgide derinleşti.

Yemen hükümeti ile Husiler BM himayesinde İsveç'in başkenti Stockholm'de 6 Aralık 2018'de müşterek araya gelmiş, etraf ortada hava değişimi, Hudeyde'de ateşkes, limanlar ve Taiz'in durumuyla ilgilendiren Stockholm Anlaşması imzalanmıştı.

Hükümet ve Husiler ortada hava değişim yapmak dair Ekim 2020'de varılan geçim ile etraf ortada 1000 hava değişim yapmak yapıldı. Söz konusu hava değişiminin haricinde konkre apayrı müşterek aşama atılamazken Stockholm Anlaşması, tarafların aykırı yönelttiği suçlamaların gölgesinde kaldı.

"Stockholm Anlaşması ölmüş doğdu"

Hudeyde kentinde canlı siyasal çözümleyici Vedi Atta, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, ölmüş doğan ve yeteneksiz bulunan Stockholm Anlaşması'ndan rastgele müşterek semere alınamadığı, elde edilmiş yegâne şeyin "Anlaşma bayrağı altında Yemen'e mevrut BM yetkililerine dobra müşterek dirimlik sağlanması" bulunduğunu söyledi.

Hudeyde halkının bu anlaşmanın arkası esna ağırbaşlı bedeller ödediğini tamlayan Atta şunları kaydetti:

"İnsani kurda Hudeyde halkı canlarıyla bu düztaban anlaşmanın bedelini ağırbaşlı ödedi. Anlaşma imzalandığından buyana ½ si avrat ve bebek tahminî 500 çırçıplak öldürüldü, 800 çırçıplak de yaralandı. Yaralananların müşterek kısmında mihman hasarlar oluştu. Topçu ve füze atışları kararı yıkılan yüzlerce evden bahsetmiyorum bile."

Atta, anlaşmanın bitmiş teşrin ayında eş güçlerin (Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli güçler) birtakımı bölgelerden arka çekilmesi ve Husilerin bu yerleri ele geçirmesinin arkası esna çalışarak müşterek hükmünün kalmadığı görüşünü paylaştı.

Hudeyde halkının anlaşmayı benimsemediğini korumak için çaba sarfeden Atta, "Anlaşma Husilerin Hudeyde'deki varlığını ve kenti bariz müşterek hapishaneye çeviren yürütüm ve ihlallerini meşrulaştırdı." sanarak konuştu.

Hükümetin zayıflaması

Yemenli siyasal çözümleyici Hamid er-Rakımi de Stockholm Anlaşması'nın ülkedeki insanca gestalt dolasıyla Yemen hükümetine meydana getirilen aut baskılar kararında imzalandığını ve Husilerin anlaşmayı Hudeyde Limanı'ndan kendilerine mevrut desteğin bitmeme etmesi düşüncesince sömürme ettiğini söyledi.

Rakımi, "BM ve arsıulusal aralık bulucular, Husilerin uzlaşmazlığı zımnında eski diyalog ve danışma turlarındaki başarısızlıklarından sonraları bu anlaşmayla rastgele müşterek muvaffakiyet yapmak istedi." değerlendirmesinde bulundu.

"Stockholm Anlaşması, hükümetin akım bölgesini kısıtladı. Uluslararası baskılar müşterek taraftan Husilerin Hudeyde'de kalışını kolaylaştırırken öbür taraftan BAE destekli güçleri konuşlandırdı. Bu da hükümetin askeri ve siyasal manada kilo vermesi anlamına geliyor." diyen Rakımi, bu durumun anlaşmadan ve onu çevreleyen koşullardan hâlâ da çirkin bulunduğunu vurguladı.

Şiddetli çatışmalar

Hudeyde'nin lodos bölgeleri, akıbet haftalarda Husi milisler ile hükümet güçleri arasındaki alevlenmiş çatışmalara tutanak oluyor. Çatışmalar zımnında halk, apayrı bölgelere huruç eylemek durumunda kalıyor.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisine göre, Hudeyde'de bitmiş teşrin ayında 25 binden aşkın çırçıplak yerinden edildi.

BM Hudeyde Anlaşması'nı Destekleme Misyonu (UNMHA) yaklaşan sürede meydana getirdiği açıklamada, Yemen hükümetini ve İran destekli Husileri, Hudeyde'nin güneyindeki çatışmalara akıbet vermeye ve dirilik kayıplarının önlenmesi düşüncesince lüzumlu tedbirleri almaya çağırdı.

Açıklamada, Hudeyde'nin lodos ilçelerinde bitmeme fail savaşın ağırlığını haiz bayanların ve evlatların sıkıntılara sunulan kalmaya bitmeme etmiş olduğu kaydedildi.

Taiz'deki kuşatma

Stockholm Anlaşması, Hudeyde'nin birlikte Husiler kabilinden 7 senedir abluka altında tutulan Taiz kenti dosyasını da ele alıyor.

Anlaşma, şehrin kuşatmadan eski durumuna dönebilmesi düşüncesince Husiler ile hükümet kabilinden dü komisyon oluşturularak, Taiz kentindeki kuşatmanın kaldırılması dair uzlaşmayı öngörüyordu.

Ancak bu mevzuya bağlı rastgele müşterek musahabe yapılmadı.

Taiz'deki kuşatmanın kaldırılması düşüncesince sabık hafta müşterek kampanya başlatıldı.

Sosyal iletişim araçları üstünden düzenlenen kampanyada "Yoğun nüfusa eş Taiz'deki mestur yolların açılması, beniz binlerce vatandaşa geçerli kuşatmanın sona erdirilmesi düşüncesince yerli ve arsıulusal edisyon çağrısında bulunuldu.

Kampanyada, "sivillerin sıkıntılarının sona erdirilmesinin insanca müşterek evleviyet ve topu topu siviller düşüncesince asliye müşterek doğruluk olduğu; etmen ne olursa olsun sivillerin bundan yoksun bırakılmaması gerektiği" vurgulandı.

Husiler, hükümet güçlerinin kontrolünde bulunan lodos tarafı dışarı Taiz'in yollarının ve girişlerinin denetimini elinde bulunduruyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler