USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Yemen'de çobanlık fail evlatların ağır rüyası: Mayınlar

Yemen'de koyunlarını otlattığı tam Husilerin tuzakladığı mayına basarak sağlıklı bacağını kaybeden 12 yaşındaki Raid Cerebhi, tekerli koltuğa mahkum olmanın üzüntüsünü yaşıyor.

Yemen'de çobanlık fail evlatların ağır rüyası: Mayınlar
19-02-2022 15:06
Aden

Yemen'de kestirmece 7 senedir bitmeme fail harp şartlarında kucak güderek ailesine dayanak olmaya etkin Raid, herhangi yerleştirilmiş mayınlar yüzünden ortak uzvunu kaybeden binlerce kişiden elden biri.

Yemen'in kuzeybatısındaki Hacce vilayetine ilişkin Azle Beni Fayid köyünde canlı ıvır zıvır çoban, rutin yerine başladığı ortak günde yaşamının ast yukarı olma hikayesini, uzmanlar da mayın tasfiye dönemini ve bulunan hali AA muhabirine anlattı.

Her ortak adımı matematik ederek kucak güdüyorlar

Mayın tehlikesi altında çorak arazide çobanlık yapmanın baş döndürücü öldürücü ve güç ortak iş bulunduğunu tabir fail Raid, sabahın er saatlerinde çabucak bitirdikleri kahvaltının arkası esna kucak gütmeye başladıklarını, kavurucu şems altında mayınlardan korkarak ve herhangi ortak birlik adımı matematik ederek haset bitirdiklerini söyledi.

Mayın patlamasında bacağını kaybetmiş bulunduğu o haset de özetleyen ıvır zıvır çoban, "3 arkadaşımla koyunları otlatmıştık. Dönüyorduk. Birden mayın patladı. Sağ bacağımı kaybettim. İki acıklı ve sol bacağım da dokunca gördü." ifadelerini kullandı.

Küçük çocuk, kendisinden ırak ortak mesafede bulunan öbür dostlarının ise çıban almadıklarını belirtti.

"Geceleri herhangi ortak daim ağlıyor"

Raid'in en şişman abisi Ali ise, 2022 yılının, kardeşi düşüncesince "büyük ortak değiş ve biçim ayrımı" anlamına geldiğini söyledi.

"Herkesten uzaklaşmaya ve içerisine kapanmaya başladı. Geceleri herhangi ortak daim ağlıyor." diyen Ali, kardeşinin güç şartlara karşın okulunu dost ve doğacak hayalleri kuran ortak bebek bulunduğunu fakat bacağını kaybettikten sonradan baş döndürücü değiştiğini belirtti.

Okuluna ve alışılagelen yaşamına arka dönebilmesi düşüncesince yetkililere seslenen ve kardeşi düşüncesince takma dip arzu fail Ali, ailesinin maddesel durumunun biçimsiz olduğunu, bunu karşılayacak güçleri bulunmadığını aktardı.

Raid Cerebhi'nin evinden kestirmece 7 kilometre uzaklıkta, Midi şehrinin doğusunda develeri otlatırken mayın patlaması kararı yaşamını kaybeden Abdullah Bilal'in evi bulunuyor.

Ellili yaşının sonuç demlerini canlı Bilal'in babası, "Oğlum Abdullah'ı 3 gündüz çölde aradıktan sonra, vücudunun ortak bölümü mayının patladığı alana karışmış ortak biçimde ölüm etmiş biçimde buldum." niteleyerek konuştu.

Bilal'in anası ise en ıvır zıvır oğlunun ölümünün arkası esna yaşamış bulunduğu beklenmeyen kararı depresyona girdiğini belirterek, oğlunun vefatı sonrası evlerinde neşeye ilişkin ortak iz kalmadığını tabir etti.

Köyün öbür evlatları da çobanlık yapıyor

Bölgede canlı öbür dallar da ailelerine dayanak verebilmek düşüncesince Raid kabil çobanlık yapıyor. Mayın tehlikesi altında herhangi ortak gündüz kucak otarmak düşüncesince evlerinden çıkan çocuklar, bazısı eyyam 6 kilometreden ortak tomar ara büküm ediyor.

Kardeşiyle çobanlık karşıcı 10 yaşındaki Ahmed el-Faydi, sabık sene mayın patlaması zımnında 8 koyununun katil olduğunu, evvel kere o derece yakınında patlayan mayınlar yüzünden baş döndürücü korktuğunu söyledi.

Ahmed'in anası Ahlam da oğlunun o günkü mayın patlamasından ruh bilimsel yerine baş döndürücü biçimsiz etkilendiğini, yaşamış bulunduğu travmanın onda kekemeliğe sebep bulunduğunu tabir etti.

"Husilerin tuzakladığı mayınlar zımnında 10 bin ad öldü"

Uluslararası ikrar görmüş Yemen hükümet kuvvetleriyle etkin Suudi Arabistan'a ilişkin "Masam Mayın Temizleme Projesi", 26 Aralık 2021'de yayınladığı raporda, "Husilerin Yemen'de tuzakladığı mayınlar zımnında bir çok çok eş ve bebek kestirmece 10 bin bireyin yaşamını kaybettiğini" kaydetti.

Hacce ilindeki evcil yetkililer ise hükümetin kontrolündeki alanlarda infilak fail mayınlar yüzünden sonuç üç yılda bir çok çok bebek 50'den ortak tomar bireyin yaşamını yitirdiğini belirtiyor.

Yetkililer, dirilik kaybının yanı esna şehirde 27 lama ve 44'ten ortak tomar koyunun da katil bulunduğunu aktarıyor. Rastgele ve bazısı alanlarda dip yerine yerleştirilen mayınlar yüzünden çiftçiler de arazilerine gidemiyor.

Yemen hükümetine ilişkin Mayın Temizleme Departmanı Sorumlusu Yüzbaşı Seyyaf el-Vuzai ise, "Mühendislerden oluşan ekibimiz, vatandaşların ekincilik arazileri ve evlerinin yakınına yerleştirilmiş 5 binin üzerinde mayını, patlayıcı aleti ve patlamamış füzeyi bölgeden temizledi." niteleyerek konuştu.

Yaklaşık dü sene evvela sakıncalı mayınlı arazilerde oluşan sellerin, mayın tasfiye kadrosu düşüncesince şişman ortak bariyer ve sıkıntı oluşturduğuna dikkati çekici Vuzai, sellerin nice mayını hâlâ evvela musaffa bölgelere sürüklediğini anlattı.

Binlerce mayın temizlendi

Mayın tasfiye uzmanlarına göre, Husiler dağlık araziler, sahra araziler ve vadiler kabil nice ayrı ayrı alana kayaç ve kum birikintisi halinde mayınlar yerleştirdi. Daha baş döndürücü dirilik ikrar etmek has mayınlar hâlâ baş döndürücü besin poşetleri ve kutuları halinde alana konuldu.

Masam Mayın Temizleme Projesi Genel Müdürü Usame el-Kusaybi, projeye başladıkları 2018 Haziran'dan 2022'nin Ocak ayı sonuna derece yekûn 311 bin 658 mayın, patlayıcı ve infilak etmemiş füzeyi imha ettiklerini söyledi.

Sadece 2021'de, Husilerden kurtarılan biraz Yemen ilinde 96 bin 714 mayın ve patlayıcı cihazın temizlendiğini bildiren Kusaybi, ekiplerin 2022'nin Ocak ayında bir çok çok Yemen ordusu kabilinden özgürleştirilen Şebve, Marib ve Hudeyde'de 15 bin 232 mayını tasfiye başarısı gösterdiğine ayraç etti.

Kusaybi, patlayıcıların çoğunluğunu evcil düz yazı mayınların oluşturduğunu söyleyerek, ayrışık şekillerde düz yazı edilen mayınların tümünün kaslı çağdaş mayınlar bulunduğunu ortaya koyduklarına değindi.

Masam Genel Müdürü Kusaybi, Husilerin mayın önerge döneminin hala bitmeme ettiğine ayraç ederek, ayrışık vilayetlerde mayından arındırılmış semt yerine anons edilen bölgelere gine ve hâlâ şişman çapta mayınlar yerleştirildiğe dikkati çekti.

Kusaybi, mayınların herhangi yerleştirildiğini, Masam'ın mayınlarla ilgilendiren güvenli askeri harita bilgisine eş olmadığını ve bunun da mayın tasfiye ekiplerinin işini enikonu zorlaştırdığını laflarına ekledi.

UNICEF: Mayınlar direkt dallar düşüncesince şişman ortak tehdit

Mayın kurbanlarının en şişman tarafını siviller oluşturuyor. Hayatını kaybeden kurbanların arkası esna keyif hizmetlerinin en asliye unsurlarından mahrum bulunan Yemenliler ortak taraftan da kayıpları zımnında ruh bilimsel krizlere verilen kalıyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) 26 Ocak'taki raporunda "Geçtiğimiz altı yılda, Yemen'deki mayınları, zıpzıp bombaları, patlamamış füzeler ve harp kalıntılarının oluşturduğu tehditler, küsurat dirilik kaybıyla beraberce açıkça duruma geldi." ifadelerine arazi verildi.

Masam Mayın Temizleme Projesi'nin yayınladığı rapordan ortak ay sonradan gösterilen UNICEF tutanağındaki sayılara uyarınca ise, "çatışmalar zımnında ölmüş ve yanık sayısı kestirmece 10 bin çocuğa ulaştı."

UNICEF raporunda, mayınların ve getirmiş bulunduğu sonuçların topluluğu istikrarsızlaştıracağı ve ilkin Hacce vilayetinde nüfusun arazi değiştirmesine sebep olacağı, bunun yanı esna ekincilik arazilerinin kirlenerek verimsizleşeceği ve insanca yardımların dağıtımını aksatacağına ilişkin uyarıda bulundu.

UNICEF'e göre, mayınların ve patlamamış mühimmatın sayısı ve tahripkâr kapasiteleri hâlâ şişman seviyede bilinmiyor ve Husiler kabilinden yerleştirilen bu mayınlar siviller, ilkin de dallar düşüncesince direkt ortak yıldırma oluşturuyor.

İran destekli Husiler, Yemen'de Eylül 2014'ten buyana başşehir Sana ve bazısı sahaların denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki ortak yönetim hükûmeti güçleri ise Mart 2015'ten buyana Husilere huzur Yemen hükümetine dayanak veriyor.

Birçok alanda çatışmaların geceli gündüzlü sürdüğü Yemen'deki iç savaşın, 2022'nin evvel günlerine derece kestirmece 377 bin bireyin yaşamına mâl bulunduğu belirtiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler