USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Yangınlar ve yağışsızlık çam balında rekolteyi düşürdü

Balparmak Genel Müdürü Özyurt, yağışsızlık ve orman yangınlarının çam balı rekoltesini düşürdüğünü belirterek, "Burada ağır birlikte sunma piyasadan çekilince, oluşan ara maatteessüf katıksız sıfır kimi ürünler ile kapatılmaya çalışılıyor." dedi.

Yangınlar ve yağışsızlık çam balında rekolteyi düşürdü
27-11-2021 12:36
İstanbul

Yangınlar hasebiyle Marmaris'teki Kızılçam ormanlarında hasar oluştuğunu tamlayan Balparmak Genel Müdürü Onur Özyurt, "Bununla baş başa maatteessüf çam balı rekoltesinde ortak bayağılık yaşanıyor. Geçen sene da toptan istinas ve hava değişikliğinin etkisiyle ortak düşme yaşamıştık. Bunun sebebi de Kızılçam üstünde canlı Basra böceği popülasyonundaki düşüklüktü. Bu sene bölgeden aldığımız haberlere gereğince Basra böceği popülasyonu kendini toparlamaya başlamış. Fakat orman varlığındaki hasar ve yangınlar hasebiyle sezonun geç başlaması sonucunda bu sene çam balı rekoltesi sabık seneki seviyelerin de ortak hacim altında olacak." sanarak konuştu.

Özyurt, yekün ürün düşüklüğü sonucunda piyasada ortaya çıkabilecek tabii sıfır bal ilişkin uyarıda bulunarak, "Türkiye'deki çam balı üretimi hep bal üretiminin kısaca yüzdelik 20'sine istikbal ediyor. Burada ağırbaşlı ortak sunma piyasadan çekilince, oluşan aralık maatteessüf tabii sıfır kimi ürünler ile kapatılmaya çalışılıyor." ifadelerini kullandı.

"Çam balı Türkiye'nin ihracatta markası olabilir"

Türkiye'nin ihracatta çam balı özelinde ehemmiyetli ortak potansiyeli bulunduğunu vurgulayan Özyurt, "Türkiye evren çam balı üretiminin yüzdelik 95'ini yapıyor. Yüzde 5'i de komşumuz Yunanistan'da yapılıyor. Çam balı yapısı ve besin değerleri yönünde çiçek balından değişik özellikler taşıyor. Markalaşma yönünde ülkemizin yapabileceği aşırı nesne ve yaratabileceği eklenmiş bedel var." biçiminde konuştu.

Markalaşma ilişkin Yeni Zelanda'da imal edilen Manuka balının öyküsünü sağlam verici Özyurt, "İhracat değerleri ülkemizin çam balı ihraç değerinin kilo bazında kısaca 10 sert kadar. Bizim averaj adanmış fiyatımız kilogramda kısaca 3,5-4 dolar iken Manuka balı 35-40 dolarlara satılıyor. Bu, hem Yeni Zelanda'nın reklamla markalaşması, hem de Manuka balıyla ait meydana getirilen bilimsel niteliği bulunan çalışmaların artarak artması ile ilgili. Biz de Ar-Ge merkezimizde çam balı üstünde icraat yürütüyoruz. Hedefimiz çam balının dünyada ortak Manuka balı kadar bilinirliğe kavuşması ve eklenmiş kalburüstü ihracat." ifadelerini kullandı.

"Kuraklık hepsi dünyada bal üretimini etkiledi"

Bu sene Ar-Ge merkezlerinde bitirdikleri nitelik testlerini geçebilen numunelerin sayısında düşme yaşandığına yer veren Özyurt, şunları söyledi:

"Merkezimiz derneşik yerine analizler yaparak bizlere vasıl numunelerin hem Türk besin kodeksine uygunluğunu hem de bizim zat nitelik standartlarımıza uygunluğunu belirleme etmeye çalışıyor. Geçtiğimiz 10 salname averajlarımızda bizlere vasıl numunelerin yüzdelik 50'i kadarını bildirme ediyorduk. Bu sene maatteessüf bildirme oranlarımız ortak hacim düştü. Bu sene editör çam balı rekoltesi aşırı gündemde evet yangınlardan çevre lakin çiçek balında da yağışsızlık kaynaklı yekün ürün düşüşü var. Bize vasıl numunelerin kalitesinde de ortak hacim eksilme bulunduğunu görüyoruz. Küresel istinas ortak lehçe ve toptan gerçek. Önceki ay Almanya'da katıldığım ortak besin fuarında Avrupalı gayrı bal paketleyicisi ve üreticisi firmalarla da görüştük, Ukrayna'dan Macaristan'a ve Fransa'ya bulunan coğrafyada ehemmiyetli bal üreticileri buralarda toprak alıyor. Oralarda da kuraklıktan çevre ortak yekün ürün azlığı görülüyor."

"Balın standardını anlamanın ortak tane yolu ayrıntılı analiz"

Balın tağşişe en belirgin ürünlerden bir tanesi bulunmasına rağmen geliştirdikleri çözümleme sistemiyle 300'den ortak tomar parametrede yorum yaptıklarını vurgulayan Özyurt, şöyleki konuştu:

"Ar-Ge merkezimiz TÜBİTAK çeşidinden da akreditedir. Dolayısıyla buradaki çözümleme emek harcamaları ve imal edilen raporlar 3. eşhas çeşidinden da tanınmaktadır. Burada 2 cins yazışma faaliyetinde bulunmaya hız ediyoruz. Bir tanesi baldaki imitasyon ve tağşişin önüne devrolmak düşüncesince yöntem geliştirilmesi ve ilgililerle paylaşılması. Gururla söyleyebilirim ki dünyada önce kere kişmiri düğü şurubunun 'marker'ını bizim Ar-Ge merkezimiz belirleme etti ve kılıç bu metodu hem hakemli ortak ilmî dergide yayınlayarak kamuoyuna dünyalık ettik hem de gayrı çözümleme fail laboratuvarlarla paylaştık.

İkinci cins iletişimimizde tüketicilerimize müteveccih olmakta burada meydana getirilen analizler ortak karekod yoluyla hepsi ürünlerimizin ambalajlarının üstünde basılıyor. Tüketicilerimiz bu karekodla ürünün içeriğine değgin çözümleme tutanağına aracısız ulaşabiliyorlar. Bunu da sektörümüzde bildiğimiz kadarıyla fail ortak tane markayız. Kovandan sofraya tabii ve esas balı iblağ yolculuğunda tedbir zinciri şeffaflığı yönünde da elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz."

"Eğitimlerle arıcılıkta acemi metotlara yönelmeyi isteklendirme ediyoruz"

Arıcılık tekniklerinde acemi yöntemlerin kullanılmasına gerekseme bulunduğunu vurgulayan Özyurt, "Hem tertemiz kolonilerinin varlığının korunması hem de kapçık başına tahsil edilen verimin artırılması yönünde muhtemel olduğunca çağcıl tekniklere yönelmekte yarar var. Bizim Muğla Ula'da beledi ortak Arıcılık Akademimiz var, ayrımsız sürede ortak hareketli karavanımız var. Amacımız eklenmiş kalburüstü tertemiz ürünlerinin artmasını isteklendirme etmek. mesela bu sene Muğla'da arıcılarımızın yaşamış olduğu konuşu kaybı telafi eylemek düşüncesince gayrı tertemiz ürünlerine doğrusu polen, propolis kadar ürünlere yönelimi artırmaya çalışıyoruz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler