USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yalova'da kar bereketi içmece suyu barajında "kapakları açtırıyor"

Yalova'nın ortak tane içmece suyu deposu bulunan Gökçe Barajı'nda, kışın ilkin rahim sansasyonel yağmasından çevre artımlı ortak devre yaşanıyor.

Yalova'da kar bereketi içmece suyu barajında
02-03-2022 15:13
Yalova

Termal ilçesinde 1980-1989 yıllarında mensur edilen baraj, 36 milyon metreküp su kapasitesi ile Yalova biçim ve ilçelerinin içmece suyu ihtiyacını karşılıyor.

Yaz aylarında kuraklığın etkisiyle su seviyesinde ehemmiyetli miktarda azalma gözlenen baraj, bu şita semt genelinde sansasyonel bulunan yağışlar sebebiyle doğrudan sadece doldu.

Gökçe Barajı'nda güzeşte sene 1 Mart'ta yüzdelik 63 bulunan su seviyesi, bu sene ayrımsız tarihte yüzdelik 24 artışla yüzdelik 87 ölçüldü.

İlaveten DSİ Genel Müdürlüğü çeşidinden ihalesi meydana getirilen Çağlayan Barajı'nın da faaliyete geçmesiyle Yalova'nın 2065 yılına derece içmece suyu sıkıntısının ortadan kaldırılması hedefleniyor.

DSİ Yalova Şube Müdürü Pelin Yalçın Balcı, AA muhabirine, Gökçe Barajı'nın Yalova'nın "can kaynağı" kendisine nitelendirildiğini söyledi.

Son 2 ayda güzeşte senenin ayrımsız zamanına layıkıyla barajda su düzeyinin 13 m. yöresinde yükseldiğini tamlayan Balcı, "Bu da bizi baş döndürücü bahtiyar etti. Çünkü susuz kaldığımız esbak yıllardaki zamanlarda iri başağrısı yaşadık. Hatta bunun akabinde hal gayeli ikinci ortak barajı da devreye soktuk. Bu devre düşüncesince barajdaki su bizlere kafi gelecek üzere yek en DOĞRU sürede Çağlayan Barajı'nı da devreye soktuğumuzda Yalova'da su sorunu çekmeyeceğiz üzere görünüyor." sanarak konuştu.

"Yalova'da günce 80 ila 100 bin metreküp su gereksinimi var"

Pelin Yalçın Balcı, 2020 ve 2021'e layıkıyla sezonluk yağışlara ilişkin kendisine bu sene barajdaki durumun baş döndürücü elleme bulunduğunu dile getirdi.

Su seviyesinde artışı sağlayıcı etkenlere yer veren Balcı, şu detayları paylaştı:

"Yağmur suyu, arazi altı suyunu baş döndürücü ortak tomar besleyemiyor ancak kar adım adım eridiği devir barajlarımızı dobra ortak biçimde dolduruyor. Şu anki meteorolojik verilerde de başağrısı görmüyoruz. Hatta su seviyesindeki artma zımnında baraj kapaklarını adım adım açmaya üstelik başladık. Bu bizim düşüncesince baş döndürücü sevindirici. Çünkü azami pres kotumuza ulaştığımız düşüncesince kap açılış işlemini yapıyoruz. Şu anki doluluk da bizi bahtiyar fail ortak seviyede. Gökçe Barajı normalde 36 milyon metreküplük ortak depolamaya sahip. Yalova'da günce 80 ila 100 bin metreküp su gereksinimi var. Biz ölçümlerimizi azami su kotu dediğimiz 80 kota layıkıyla temel alıyoruz. Bizim pres kotumuz da 79,5 ve bu kota gelmeden kılıç kapakları kontrollü ortak biçimde bariz bırakıp 69-70 seviyelerde çakılı tutmaya çalışıyoruz. Geçen sene bu sürede seviyemiz tahminî 53-54 kotuna yakındı. Aradaki farkı gördüğümüz devir bu bizlere mevki veriyor."

Balcı, büyüklenme kendisine ilkin yağışsız dönemler düşüncesince Çağlayan Barajı haricinde baş döndürücü sayıda plan yürüttüklerini, yağışsızlık düzeyinin yükselmesi halde arazi altı su kuyularını devreye alabileceklerini tabir etti.

Yakın sürede gine Kınalı Barajı'nın yapılmasının planlandığını kaydeden Balcı, kâffesi planlara bakılınca DSİ Genel Müdürlüğünün ilde içmece suyu sıkıntısını ortadan kaldırabilecek yatırımlarının bulunduğunu laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler