USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yağmurun bereketi Çanakkale domatesinde efdal toplam ürün beklentisini artırdı

Çanakkale'de Batak Ovası adına bildik merkeze ilişkin Kumkale köyü ilkin kazanmak kadar Ezine, Bayramiç ve Ayvacık ilçelerine uzanan tahminî 100 bin dekar bölgede imal edilen Çanakkale domatesinde bölgedeki akıbet yağışlarla faziletli toplam ürün beklentisi arttı.

Yağmurun bereketi Çanakkale domatesinde efdal toplam ürün beklentisini artırdı
19-02-2022 12:51
Çanakkale

Kendine özgü tadı, rengi ve kokusuyla tezgahların aranan ürünlerinden Çanakkale domatesinin evvela hasadına haziran kocaoğlan böylecene başlanıyor. Özellikle ekim-kasım devrinde lezzetlenen ürün, iklim şartlarının elleme gitmesi yerinde boşluk sonuna denli hasat edilebiliyor.

Özellikle şişman kentlerde Çanakkale domatesi adıyla benzeri mamüllerin satışı yapılsa da öz ikliminde, toprağında öz suyuyla yetişen verim düşüncesince nihai tüketicilerin haziran sonunu beklemesi gerekiyor.

Bölgede hanuman sonu ve küçük ay kocaoğlan içerisindeki yağışlarla barajlardaki doluluk oranları yükselirken şehrin içmece ve istimal suyu ihtiyacını karşılayan, 54 milyon 115 bin metreküp kapasiteli Atikhisar Barajı'nda ise düzey yüzdelik 99'a ulaştı.

Barajdaki seviyenin yükselmesi başta bulaşık tarımla uğraşan üreticiyi mutlu ederken salname kısaca 700 bin titrem imal edilen Çanakkale domatesi düşüncesince ise efdal toplam ürün beklentisi oluştu.

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Çanakkale'nin müşterek başlangıç döndürücü ürünün müşterek arada büyüdüğü başlangıç döndürücü elleme müşterek coğrafyada bulunduğunu söyledi.

Bölgede ağırbaşlı halde bulaşık ekincilik yapıldığını dile getiren Kaya, "Çanakkale bulaşık tarımın üretim namına yapıldığı müşterek il namına listelere baktığımızda görülmekte. Son yağan yağmurlarla bu arada barajlardaki doluluk payı nice baraj ve göletimizde yüzdelik 100 doluluk oranına, nice gölcük ve barajımızda da yüzdelik 50 denli doluluk oranlarına nail durumdayız. Daha gelecek günlerde yağışların bitmeme edeceği matematik edilirse, başta baraj ve göletlerimizdeki su oranlarıyla ilgili doluluk oranında müşterek başağrısı yaşamayacağımızı öngörmekteyiz." dedi.

Başkan İsmail Kaya, baraj ve göletlerin doluluk oranların mükemmel olmasının, suda müşterek sıkıntının olmayacağı anlamına geldiğini vurgulayarak, şu halde bitmeme etti:

"Baraj doluysa yağışsızlık kaçınan demek, elan müşterek tomar üretim gerçekleştirmek demektir. Daha müşterek tomar üretim de elan müşterek tomar akıllıca fiyata, elan alınabilir fiyata alınabilecek verim anlamına gelmektedir. Ülkemizde ve dünyada akıbet gelişmelere baktığımızda da gıdanın önemi ön plana, en fevk seviyeye çıkmaktadır. Barajlarımız ve göletlerimizdeki su miktarının istediğimiz seviyelerde olması da sahamızda üretimin artarak bitmeme edeceği anlamına gelmektedir. Bu devirde üreticilerimiz de oldukça memnunlar."

Yağışlar dolayısıyla bazısı olumsuzluklar yaşadıklarını tabir fail Kayan "Çok çelimsiz müşterek müddet evvela Biga’daki çay taşkınını biz izlem etmekteyiz. Özellikle yağışların, çabuk yağmur namına değil , üretimi bitmeme ettirecek rahat yağışların semt üreticimizin ekili, dikili alanlarımıza yarar sağlayacağını planlamaktayız. Sel felaketi denli rastgele müşterek felaketle karşılaşmadan bu şita sezonunu çıkartıp yaz ayına geldiğimizde, ilkbahar ayıyla bu arada fidelerimizi, tohumlarımızı toprakla buluşturmaya adım atar ve istediğimiz üretim miktarına ulaşırız niteleyerek düşünüyorum." biçiminde konuştu.

"Yüksek toplam ürün bekliyoruz"

Bölgedeki doğurgan topraklarda yetişen Çanakkale domatesinin bulaşık tarımın başlangıç mamüllerinden biri bulunduğunu hatırlatan Kaya, bu mevzuda da şu anki veriler itibarıyla efdal toplam ürün beklentisinde olduklarını vurguladı.

Çanakkale domatesiyle ilişik dikim planlamalarının barajların ve göletlerin doluluk oranlarına layıkıyla yapıldığına ayraç fail İsmail Kaya, "Domates ağırbaşlı halde su gereksinim duyan müşterek üründür. Göletlerimizde ve barajlarımızdaki doluluk oranlarımız istediğimiz seviyelere geldiğimiz düşüncesince de şu anda üretim planlamalarımızı hazırlamaya başlamış durumdayız. Bununla beraberce efdal toplam ürün beklentisi içindeyiz.

Bizim toprağımızın, suyumuzun, havamızın kalitesinden sahamızda yetişen müşterek birim tane domates değil, sahamızda yetişen yüzlerce verim yer illerdeki ana kent kentlerdeki hallerde, bakkallarda, manavlarda, marketlerde aranan mahsulat sıralamasında en fevk noktalara kendini taşımış durumda. Havamızın temizliği, suyumuzun, toprağımızın kalitesi yardımıyla bu ürünleri de en elleme halde üretmeye bitmeme ederiz. Tüketicilerimizin, tüketimine sunarız niteleyerek düşünmekteyim." niteleyerek konuştu.

Üreticiler sezondan umutlu

Bölgede domates üretimi önleyen Murat Çelik ise bu senenin doğurgan geçeceğini söyledi.

Suyun toprağa doyduğunu tamlayan Çelik, "Bu yağışlar toprağımız düşüncesince başlangıç döndürücü önemli. Bu topraklar başlangıç döndürücü doğurgan topraklar. Domatese ezgi sağlayan topraklar. Bu mevsim elan ezgi ve dolgunca verim bekliyoruz. İnşallah sezonumuz elleme geçecek." dedi.

Halil Yapıcı da hanuman ve şubattaki yağışların sezonun elleme geçeceğine birer ayraç bulunduğunu tabir ederek, umutlarının efdal rekolteden yana bulunduğunu laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler