USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

WhatsApp yazışmaları delil niteliğinde sayıldı: İşçiler tazminatsız işten çıkartıldı

İzmir'de güneş tacı virüs önlemleri kapsamında muteber kapanmalarda, esenlik mensuplarının konaklaması düşüncesince görev verici otel çalışanları WhatsApp üstünden işe art çağrıldı. WhatsApp üstünden mevrut mesajların geçerliliğinin olmadığını encam devam eden ve t

WhatsApp yazışmaları delil niteliğinde sayıldı: İşçiler tazminatsız işten çıkartıldı
15-12-2021 12:20

Geçtiğimiz çevrim kâffesi yurtta, güneş tacı virüs (Covid-19) önlemleri kapsamında muhtelif sektörler kapanmaya giderek, hizmete aralık verdi. Bu sektörlerden biri de konaklama alanı oldu. Ancak Sağlık Bakanlığı'nın almış bulunduğu değişmeyen doğrultusunda, güneş tacı virüs tedavisinde fariza düzlük esenlik çalışanları ile tedaviye muhtaç, bekâr canlı buğulu vatandaşlara otellerin bakım verebilmesi dair istisnai müşterek gidişat bahis konusu oldu. evvel kapanmaya revan arkası sıra bu ayrıklık doğrultusunda esenlik personeli ve desteğe kadın insanlara bakım vermeye süregelen oteller, izne çıkardıkları mensupları art çağırdı. Bu otellerden biri de İzmir'deydi. İzmir'de bakım verici müşterek otel, bu gidişat doğrultusunda baştan bakım ödeme sonucunda alarak, izne çıkardığı mensupları Whatsapp üstünden art çağırdı. Bazı personeller meydana getirilen davet cihazı ilişkin işlerine art dönerken, birtakımı personeller ise esenlik açısından ne kadar önlemler alındığını sorgulayarak ve WhatsApp üstünden meydana getirilen çağrılmanın uygulanan olmadığını tez ederek işlerine art dönmedi.

İş akitleri feshedildi

Bazı otel mensuplarının meydana getirilen kâffesi uyarılara rağmen, çağrılara kulak asmayarak işe gelmemesi sonucunda otel yönetimi, bu personellerin iş akdine akıbet verdi. İşten çıkartılan personeller ise soluğu mahkemede aldı.

Emsal karar: WhatsApp yazışmaları delil niteliğinde

İş akitlerine akıbet sunulan personellerin otele için açtığı davanın değişmeyen duruşması İzmir 5. İş Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada yan avukatları toprak alırken, savunmalar dinlendi. Taraf avukatlarının iddialarının arkası sıra murafaa heyeti, Yargıtay'ın 'Yasada; Uyuşmazlık konusu vakıaları ispata makul kayıtlı yahut matbu metin, senet, çizim, plan, kroki, fotoğraf, film, kaynak yahut ahenk kaydı kadar veriler ile elektronik ortamdaki veriler ve bunlara benzeri bilgelik taşıyıcıları bu Kanuna gereğince belgedir' yazılıdır. Bu kodifikasyon ile eğik yazışmaları da doküman namına benimseme edilmiştir' sonucuna atıfta bulunarak, WhatsApp yazışmalarını delil niteliğinde saydı. Otelin güneş tacı virüs tedbirleri kapsamında ilaç aldığını, turuncu çember sertifikasını bulundurduğuna da doyum getiren mahkeme, personellerin tazminatsız işten çıkarılmalarını muhik buldu.

"WhatsApp yazışmalarının delil niteliğinde bulunduğu tartışmasız"

Mahkemenin almış bulunduğu kararın önemine aksan işleyen otelin yan avukatı Ali Onar, WhatsApp yazışmalarının bundan böyle Türk hukukunda kayıtlı delil niteliğinde benimseme edilmesinin emsalsiz olduğuna değindi. Avukat Ali Onar, "Bilindiği kadar pandemi devrinde birtakımı sektörler kapanmaya gitti. Bu sektörlerden biri de otelcilik sektörüydü. Ancak burada Sağlık Bakanlığı kabilinden istisnai müşterek gidişat oluşturuldu. Bakanlık, esenlik çalışanlarına ve tedaviye muhtaç, bekâr canlı buğulu vatandaşlara otellerin bakım vermesi dair müsaade verdi. Bu baş döndürücü hayır müşterek hizmetti. Bu hizmeti verecek bulunan oteller de yayımcı ki kapanmalarını silme ederek personellerini art çağırdılar. Müvekkili olduğumuz otel de personellerini WhatsApp üstünden bilgilendirerek işe art çağırdı. Bu bilgilendirme ve art çağırmanın arkası sıra müşterek hizip personel işine art döndü fakat işine art dönmeyen personeller de evet ve işe art başlamadılar. Bunun ilişkin kanuni işlem işlendi ve çalışanların bakım akitlerine akıbet verildi. Hizmet akitlerine akıbet verilmesinin akabinde ilgilendiren otele sorun açıldı. Açılan davada lüzumlu tedbirlerin alınmadığı ve WhatsApp üstünden meydana getirilen bilgilendirmenin revaç taşımadığı tez edildi. Yargılama sonucunda dü asliye sabır noktası kuruldu. Bu asliye dayanaklardan müşterek tanesi, otelin almış bulunduğu tedbirlerin, Sağlık Bakanlığının kriterlerine akla yatkın olduğu; kısaca bambaşka müşterek deyişle Sağlık Bakanlığının kriterlerine gereğince sözleşmenin yapıldığı ve turuncu çember sertifikası almış müşterek otelin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini adına getirdiğine doyum getirildi. Bir öbür ehemmiyetli konu ise WhatsApp üstünden meydana getirilen bildirimlerin, bundan böyle Yargıtay kararları doğrultusunda uygulanan müşterek tebligat olduğu, delil niteliğinde bulunduğu anlamında değişmeyen bırakılmış oldu. Bizim açımızdan iş hukuku anlamında, dü asliye hususta da murafaa kalburüstü ve ehemmiyetli müşterek değişmeyen vermiş oldu. Mahkeme böylecene WhatApp yazışmalarının bundan böyle Türk hukukunda kayıtlı delil niteliğinde benimseme edilmesinin emsalsiz olduğuna değişmeyen vermiş oldu" açıklamasında bulundu.

"Mahkeme, Yargıtay'ın vermiş bulunduğu kararlara atıfta bulunarak bu sonucunda verdi"

Avukat Ali Onar, evcil mahkemenin, Yargıtay'ın verdiği balya karara atıfta bulunarak bu sonucunda aldığını söyleyerek, "Bu evcil murafaa kabilinden sunulan müşterek değişmeyen ancak, iş sağlığı ve güvenliği itibarıyla mahkeme, Yargıtay'ın vermiş bulunduğu kararlara atıfta bulunarak bu sonucunda verdi. Özellikle WhatsApp yazışmaları, gündeş hukukumuza acemi giren kararlardan birisi. İş sağlığı ve güvenliği itibarıyla murafaa de ilkin pandemi koşullarını değerlendirerek, bu biçimde Yargıtay kararlarına atıfta bulunmuş oldu" niteleyerek konuştu.

Ali İhsan Çiftçi
 

İLGİLİ HABER
Yargıtaydan o patronlara çirkin haber Yargıtay'dan o patronlara çirkin haber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler