USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Uzmanlara uyarınca Türkiye Afrika'da çelimli halde dünya malı gösteriyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Senegal'i havi Afrika turunu, ana kara ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesinde ehemmiyetli müşterek etap kendisine değerlendiren uzmanlar, Türkiye'nin Afrika'da çelimli servet gösterdiğine dikkati çekti.

Uzmanlara uyarınca Türkiye Afrika'da çelimli halde dünya malı gösteriyor
24-02-2022 12:32
İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beraberindeki heyetle 20-22 Şubat tarihlerinde Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Senegal'i görüşme etti.

Afrika'nın aşırı boyutlu emin dostu: Türkiye

Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle kurduğu ilişkilerin değişik arttığına dikkati çekici uzmanlar, bu ziyaretler ve atık adımlarla ilişkilerin ayrımlı bölgelerde derinleşerek tekâmül kaydettiğini belirtti.

Afrika Koordinasyon ve Eğitim Merkezi (AKEM) Genel Koordinatörü Dr. Ensar Küçükaltan, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Türk şirketi kabilinden Senegal'de meydana getirilen stadyumun açılışına, Gine Bissau, Ruanda, Liberya ve Gambiya talih başkanlarının katıldığını hatırlattı.

Küçükaltan, Türkiye’nin Afrika politikasında bugünlere gelmesinde talih kurumları, çırçıplak maşer kuruluşları ve iş insanlarının sahadaki etkinliğinin ehemmiyetli oranı bulunduğunu söyleyerek "Yeni ortak yere gidiyorsanız önceki arkadaş olduğunuzu göstermeniz gerekir. İşte bu kurumların meydana getirdiği bilinçlilik de mükemmel namına buydu. Şimdi bu ilişkilerin elan hevesli ortak zemine oturduğunu görüyoruz." dedi.

Türkiye'nin, okşayıcı kuvvet olgusunu Afrika özelinde az buçuk geç keşfettiğine ve Amerika ile Çin kabilinden devletlerin bu bölgeye iri bütçeler ayırdığına ayraç fail Küçükaltan, şu ifadeleri kullandı:

"Halkın sizi sevmediği yerde iktidarın size övgüler düzmesi müspet ortak boyut değildir. YEE, TİKA, çırçıplak maşer kurumlarının en iri hedefi da bu olmalı; Türkiye’yi akilane anlatıp halkın sempatisini artırmak. Demokratik Kongo Cumhuriyeti, arazi altı ve üstü zenginlikleri açısından iri olanaklara sahip. Ancak bunun bedelini eskiden iri teessürat yaşatılarak ve zenginliği elinden alınarak ödemiş. İlişkilerin gelişme göstermesi ve anlaşmaların imzalanması sonra Türkiye’nin bilhassa kalkınma projelerini elan ortak tomar desteklemesini bekliyoruz."

"Afrika’nın dostu namına bu arada akım fail konumda olmayı sürdürmemiz lazım"

Küçükaltan, Türkiye'nin askeri bölgede Afrika ülkeleri ile ilişkilerini bitmeme ettirdiğini belirterek ilkin hudutlu bölgede çalışan bulunan Türkiye'nin çağ anlaşılan kesimlerde kırıklık oluşturacak biçimde aktiflik bölgesini genişlettiğini vurguladı.

Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ilişkisinde kazan-kazan politikası uyguladığını ve öbür ana kara dışı aktörlerin bilakis elan eşitlikçi, vicdani ve uygulanabilir bulunan bu yolun etraflıca vadede tesirini göstereceğini dile getiren Küçükaltan, şu biçimde bitmeme etti:

"Türkiye, Afrika’ya bulunan ilgisinden ve akilane politikasından banko uzaklaşmamalı. 1998'e denli gündemde tek sıfır Afrika, o sene hazırlanmakta bulunan Eylem Planı ile gündeme geldi ve düet takarrüp o tarihten buyana akilane adımlarla ilerledi. Şimdi bu içten ilişkilerin gene bire ortak normlar içinde adım atması gerekiyor. Bugüne değin bulunduğu kabilinden Afrikalılara neyi, nite yapmaları icap ettiğini kail değil, Afrika’nın dostu namına bu arada akım fail konumda olmayı sürdürmemiz lazım."

Erdoğan'ın ziyaretleri Afrikalı liderleri kabilinden yakından izlem ediliyor

Gana'da Türkiye-Afrika ilişkileri karşı icraat yürüteç Aboagye Mintah, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2011'deki Somali ziyareti ilkin peyda etmek neredeyse Afrika ülkelerine meydana getirdiği ziyaretlere dikkati çekerek bu ziyaretlerin Afrikalı liderlerce yakından izlem edildiğini belirtti.

Türkiye'nin açmış bulunduğu büyükelçilikler ve düet tecim kütlesinin çabucak arttığını kail Mintah, Türk ürünlerinin Asya ülkelerine gereğince elan kaliteli, AB ve ABD'ye gereğince elan makul pahalı bulunduğunun altını çizdi.

Mintah, "TİKA, Maarif Vakfı, DEİK, Yunus Emre Enstitüsü, Diyanet Vakfı ve çırçıplak maşer örgütleriyle Türkiye'nin Afrika'daki varlığı yılgı dip hissediliyor." dedi.

Mezun öğrencilerin, Türkiye'nin Afrika'daki okşayıcı gücüne ulama sağladığını aktaran Mintah, binlerce gencin Türkiye'de pedagoji bilimi alarak ülkelerine döndüğünü ve gelişigüzel birinin birer "kültür elçisi" bulunduğunu kaydetti.

Mintah, "Mezun öğrenciler, Türkiye-Afrika ilişkilerinde ehemmiyetli ortak gösteriş oynuyor. Onların çokları kesintisiz biçimde Türkçe konuşuyor ve Türk kültürü ile yemeklerine düşkünler." dedi.

Birçok Afrika devletinin Türkiye ile askeri bölgede teşrikimesai gerçekleştirmek istediğini, bazılarının da yaptığını aktaran Mintah, "Türkiye kabilinden nice Afrika ülkesi de budaklı bölgelerde arazi alıyor. Silahlı çeteler, yıldırıcı örgütler ve korsanlar istikrarsızlığa sebep oluyor. Benzer zorluklarla savaş fail Türkiye, deneyimlerini paylaşabilir." ifadelerini kullandı.

"Türkiye, Afrika ülkelerine dayanak noktası oluyor"

Afrika'da diller ve toplumlar karşı tetkikat önleyen Abdilhakim Kalale de Türkiye-Afrika ilişkilerinin aykırı menfaat birlikteliği karşı yerleşmiş bulunduğunu vurgulayarak "Türkiye, politik konuşu ve askeri temaslarının yanı sıra insanca kalkınma alanındaki çalışmalarıyla Afrika ülkelerine dayanak noktası oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ilişkilerinde ayrımlı ortak yaklaşım ortaya koyduğunu ve bunları serbest birer talih namına gördüğünü vurgulayan Kakale, "Türkiye, elden talih namına değil halkıyla, diline ve inancına bakmadan Afrika'nın faydasına icraat yürütüyor." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler