USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Uzmanlara göre, İtalya'da seçimin peşi sıra sağlıklı müşterek hükümet ortaya çıkacak

İtalya'da uzmanlar, erte yapılacak genel seçimden sahih zaferle çıkabileceği fakat gücünün parlamentonun herhangi bir dü kanadında elde edeceği iskemle sayısına ilişkin bulunduğu görüşünde birleşti.

Uzmanlara göre, İtalya'da seçimin peşi sıra sağlıklı müşterek hükümet ortaya çıkacak
24-09-2022 16:01
Roma

Floransa Üniversitesi ve hususi LUISS Üniversitesi kuma araştırı merkezi bulunan İtalya Seçim Çalışmaları Merkezi (CISE) Müdürü Prof. Lorenzo De Sio ve LUISS Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Vincenzo Emanuele, baş döndürücü sahih iktidara hulul ihtimalinin efdal bulunduğu İtalya'daki ciddi genel tarzı ve oluşması beklenen iyi hükümetin aut politikasını AA muhabirine değerlendirdi.

De Sio, seçimlerin beklenen sonuçlarına ilişkin, "En ihtimalî son sağın, referanduma icap kalmadan anayasayı değiştirebilecek üçte dü çoğunluğa eş olmasa da sert birlikte biçim iyi hükümet çıkarmasıdır." dedi.

Böyle birlikte hükümetin kurulması biçiminde İtalyan aut politikasının değişip değişmeyeceği yahut ne yönde ilerleyeceğine bağlı istifham üzerinde De Sio, "Bu anlamda beklenti, bilhassa aut yöntem ve Avrupa Birliği (AB) ile genel ilişkiler, Avrupa bütünleşme süreci itibarıyla İtalyan siyasetinin asliye koordinatlarında birlikte süreklilik olması yönündedir." ifadelerini kullandı.

De Sio, bunların haricinde bazısı gidişat mevzuları da iktisap etmek az daha göçmenler ve kentlileşmiş hukuk sahalarında daha iyi karakteristiğinde birlikte yaklaşım göreceklerini kaydetti.

Başbakan olması yerinde baş döndürücü sağcı İtalya'nın Kardeşleri Partisi (FdI) önderi Giorgia Meloni'nin AB ile ilişkilerde "iddialı" birlikte davranış benimseyebileceğini dile getiren De Sio, "Burada öteki Avrupa ülkeleriyle müzakerelerde İtalya'nın kendilerini daha sansasyonel biçimde özümleme etmeye çalışacağı kanaatindeyim. Ama benim izlenimim, İtalya'nın AB'nin anahtar ortağı bulunduğu gerçeğinden rastgele birlikte sapma olmayacağı yönünde." sanarak konuştu.

NATO ile ilgiler mevzusuna da yer veren De Sio, Meloni ve partisinin anne muhalefette arazi almasına rağmen Rusya-Ukrayna harbinde Ukrayna'ya dayanak dair hükümetin kararlarına parlamentoda lehte oy kullandığını hatırlatarak, "Bu anlamda bakıldığında, kanaatimce bu yönde iri birlikte başkalık beklenmemelidir." dedi.

Giorgia Meloni liderliğindeki baş döndürücü sağcı FdI düşüncesince "post-faşist" değerlendirmelerinin yapıldığı hatırlatılan ve bunun birlikte riziko olup bulunmadığı sorulan Lorenzo De Sio, "Hayır, ego hakeza birlikte riziko görmüyorum. Çünkü aradan güzeşte 100 sene ehemmiyetli ve bunun 70 yılı demokrasiyle geçti. İtalya’da canlı vatandaşların muhtemelen haklarla geçinme akımları var, özümleme edildiğinizi değerlendirmek gibi. Kendi özerkliğine eş olmaya alışkın farklılaşmış kentlileşmiş birlikte maşer o sebeple hakeza birlikte riziko görmüyorum." ifadelerini kullandı.

Kovid-19, harp ve efdal erke maliyetlerinin gölgesinde güzeşte birlikte seçim dönemi

LUISS Üniversitesi Siyaset Bilimi Doktor Öğretim Üyesi Vincenzo Emanuele de İtalya'nın İkinci Dünya Savaşı sonrası çağda geçmiş el güzün seçime gittiğine ayraç ederek, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bu, dünya düşüncesince toy birlikte şey. Çok endamsız ve yaza emsal mevrut birlikte kampanya dönemiydi. Savaş ve Kovid-19 ilkin iktisap etmek az daha efdal erke maliyetleri az daha şu anki hükümete ağırlık olan, doğacak hükümete de ağırlık olacak arsıulusal mesail haysiyetiyle kalkışa geçmekte zorluk çeken birlikte kampanya dönemiydi. O sebeple partilerin vaatleri daha az emin yerine değerlendirildi. Partiler, geçmiş kampanya dönemlerine layıkıyla tonlarını ceninisakıt tutmaya çalıştılar zira vadedip sonraları vaatlerini yapmak ihtimalî olmayabilir. Bu bakımdan hususi birlikte seçim."

Seçimin kararına müteveccih dü senaryonun öne çıktığını aktaran Emanuele, "En ihtimalî senaryo biçim sahih çoğunluğu alması ve Giorgia Meloni liderliğinde İtalya'nın Kardeşleri'nin zaferi. Bu senaryoda Meloni, İtalya tarihindeki geçmiş avrat başvekil olabilir. İkinci senaryo ise biçim iyi ittifakın parlamentonun dü kanadından birinde kesin çoğunluğu elde edemediği durum. Bu olursa 2013 ve 2018'den sonraları yukarı üstüne üstlük 3. el olacak. 'Hung parliament' şu demek oluyor ki tek partinin kesin çokluk sağlayamadığı yasama kurulu düzeninin ortaya çıkmış bulunduğu durumla gönül rahatlığı karşıya kalacağız." sanarak konuştu.

Geçmişteki bağları ve öğür logosunda kullandığı bayrak haysiyetiyle Meloni'nin partisinin "post-faşist" yerine tanımlanabileceğini dile getiren Emanuele, "Bazı gözlemciler Meloni'nin kazanması yerinde İtalya’nın faşistlik tehlikesine koştuğunu belirtiyor lakin bence şayet birlikte zarar var ise bunun amme kaynaklarının idaresine, efdal faturalara, ülkenin arsıulusal arenadaki pozisyonuna bağlı totaliter birlikte zarar olduğuna inanıyorum." dedi.

Emanuele, aut politikada Meloni'nin özelikle de Ukrayna mücadelesi dair iyi bağlaşma içerisindeki ortakları Silvio Berlusconi ve Matteo Salvini'ye layıkıyla daha "Atlantikçi" bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"O daha aşkın Atlantikçi bulunduğunu gösterdi. Bu harp meselesinde Berlusconi ve Salvini'den daha Atlantikçi ve esasen buyana Amerika ile iş birliğinden yanaydı. Dolayısıyla bu anlamda kendisini meşrulaştırdı. Ancak AB içre daha mükemmel yerine meşrulaştıramadı. Çünkü şu etapta Fransa ve Almanya liderleri ona müspet bakmıyor. Meloni'ye gönül rahatlığı muhtemelen birlikte çekingenlik, az buçuk düşmanlık ve karşıt duygu var. Ama burada değişik ülkelerle asıl faydalar bağlamında değme şeyin aşılabileceğini düşünüyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler