USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Ürdün Orta Doğu'da uyuşturucu kaçakçılarının acemi rotasında

Ürdün ile Suriye arasındaki son kapılarının Eylül 2021'de esasen açılmasından sonradan kaçakçılık faaliyetleri hızlandı.

Ürdün Orta Doğu'da uyuşturucu kaçakçılarının acemi rotasında
04-02-2022 16:29
Amman

Ürdün'de sonuç aylarda uyuşturucu kaçakçılığı girişimleri artarken düzenlilik güçleri de buna erinç başta Suriye sınırında kaba önlemler almaya başladı.

Ürdün ile Suriye ortada tahminî 378 kilometrelik hudut hattı bulunuyor. Sınır boyunun arızalı müşterek araziye erbap olması kaçakçılık faaliyetlerine olanak sağlıyor.

Suudi Arabistan'ın uyuşturucu kaçakçılığında kullanıldığı öne sürülen sebebi ile Lübnan'dan kâr ve göveri girişini yasaklaması ilişkin önlemlerin artırılması, Orta Doğu'da toy kaçakçılık rotasının Ürdün'e kaydığı yolundaki şüpheleri derinleştiriyor.

Suriye sınırının baştan açılmasıyla kaçakçılık girişimleri arttı

Ürdün ile Suriye arasındaki hudut kapıları "Ramsa (El-Cumruk el-Kadim)" ve "Nasib (Cabir)", Suriye'nin Dera kentindeki çatışmalar dolayısıyla 2011'den itibaren nice el kapatılıp baştan açıldı.

Ürdün'deki Ramsa Sınır Kapısı'nın karşısındaki El-Cumruk el-Kadim çatışmalar dolayısıyla ağız ağıza kullanılamaz bir vaziyete gelirken, Nasib-Cabir Sınır Kapısı, Suriye'nin Dera kentindeki çatışmaların durulmasının beraberinde Ürdün ve Esed diyeti arasındaki ilişkilerin normalleşmesiyle 29 Eylül 2021'de baştan faaliyete başladı.

Sınırdaki düzenlilik sorunları ilişkin resmi bilgilendirme eden Ürdün yönetimi, Esed diyetinin ilgilenmemesi yerinde kemiksiz müşterek durum sergileyeceğini bildirerek, hudut güvenliği ve kaçakçılıkla savaş düşüncesince düğmeye bastı.

Suriye sınırından uyuşturucu kaçakçılığı girişimlerinin yoğunlaşmasıyla Ürdün ordusu, Suriye hudut hattını "sorumluluk bölgesi" duyuru etti ve burada operasyonlara gayret verdi.

Ürdün ordusu hudut güvenliğini artırdı

CNN Arapça servisinde arazi meydan habere göre, Ürdün ordusuna andıran kaynaklar, ülkeye uyuşturucu sokma girişimlerinin örgütlü ve dizgeli müşterek biçimde milisler aracılığıyla yapılmaya çalışıldığını, buna erinç ordunun hudut güvenliği düşüncesince önlemleri artırdığını belirtiyor.

Uyuşturucu ve kaçakçılık eden silahlı milislerin apayrı silahlı güçler çeşidinden da desteklendiği kaydedilen haberde, kaçırılan uyuşturucuların Körfez ülkelerine nakledilmesinin hedeflendiği düşünülüyor.

Ürdün hudut siper birlikleri de türlü düzenlilik problemlerine verilen kalıyor. Karşılaşılan düzenlilik problemlerini kesintili milisler, yıldırıcı gruplarının beraberinde tabanca ve uyuşturucu çeteleriyle bunların kullandığı insansız iklim araçları (İHA) oluşturuyor.

Bölgede canlı Suriyeliler de vatanlarında etraflıca senelerdir devam eden savaşın getirmiş olduğu finansal sıkıntıları bitmek düşüncesince kaçakçıların işlerini kolaylaştırıyor.

Bu gelişmelerin gölgesinde Suriye sınırındaki angajman kurallarını muhavvil Ürdün, askerlerine, sınıra yaklaşanları hudut güvenliği düşüncesince "öldürme" ve "yok etme" yetkisi verdi.

Kaçakçılık örgütlü müşterek biçimde gerçekleştirildiği düşüncesince Ürdün ordusu bunu "ulusal düzenlilik sorunu" adına algılıyor ve kaçakçılar direkt hedefleniyor.

Suriye'den uyuşturucu kaçakçılığı girişimleri

Ürdün ordusu 21 Ekim 2021'de icra ettiği açıklamada, ülkenin doğusundaki askeri birliklerin, Suriye'den mevrut İHA ile ülkeye uyuşturucu husus kaçırma girişimini engellediğini bildirdi.

Suriye sınırında 16 Ocak'ta da kaçakçılarla arbede yaşandığını açıklanan Ürdün ordusu, vakada müşterek subayın öldüğünü, 3 askerin yaralandığını ve görüngü daha sonra baş döndürücü oranda uyuşturucu husus ele geçirildiğini duyurdu.

Ürdün düzenlilik güçleri, vakadan müşterek gündüz sonradan operasyonlarını levent uzadıya maşrık sınırından ülkeye gümrüksüz yollarla girmeye canlı 1 ferdin de öldürüldüğünü kaydetti.

Uyuşturucu kaçakçılarının Suriye'den Ürdün'e sızdırılmış girişimine bitmeme etmesi ilişkin Ürdün düzenlilik güçlerinin 27 Ocak'ta düzenlemiş olduğu toy operasyonda 27 uyuşturucu kaçakçısının öldürülmüş olduğu bildirildi.

Son adına 1 Şubat'ta uyuşturucu kaçakçılarının Cabir Sınır Kapısı'ndan mürur girişimi engellenerek 200 bin captagon hapı ele geçirildi.

Hizbullah Suriye'den uyuşturucu kaçırmakla suçlanıyor

Suudi Arabistan’ın Lübnan'daki tamamı gümrük kapıları ve limanlarını ele geçirerek uyuşturucu sevkiyatı yapmakla suçlama etmiş olduğu Hizbullah, Suriye'den Ürdün'e müteveccih uyuşturucu kaçakçılığıyla da suçlanıyor.

Suudi Arabistan'ın Nisan 2021'de uyuşturucu kaçakçılığında kullanıldığı öne sürülen sebebi ile Lübnan'dan kâr ve göveri girişini yasaklaması, Lübnan'daki iktisadi krizin elan da derinleşmesine ve uyuşturucuyla savaş dair baskıların artmasına bozukluk oldu.

Suriye'nin Ürdün sınırında Hizbullah milislerinin canlı olması ise Lübnan limanlarından meydana getirilen uyuşturucu sevkiyatının toy müşterek rota izlediği yönündeki şüpheleri artırıyor.

Lübnan İçişleri Bakanlığına ilişkin İç Güvenlik Kurumundan tekaüt bulunan Tümgeneral Naci Malayib, "Devlet güçlerinin oluşturduğu düzenlilik boşluğundan çevre Hizbullah, başta Lübnan ve Suriye sınırı üstünde hem ilk teşrin bununla beraber uyuşturucu ticareti yapıyor." dedi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise Suriye'nin güneyindeki Suveyda, Dera, Kuneytire ve başşehir Şam'ın kırsalında Hizbullah milislerinin uyuşturucu hapları yapım ettiğini ve sattığını açıkladı.

Ürdün ordusu, 2021'de Suriye'den 361 kaçakçılık girişiminin önlendiğini ve operasyonlarda captagon engelleme 15 milyondan müşterek tomar uyuşturucu hapın ele geçirildiğini bildirdi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler