USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Umman'da deve yetiştiriciliği ehemmiyetli ortak kültürel kalıt kendisine varlığını koruyor

Umman'ın türlü karye ve illerinde, ilkin de Zufar'da yayılmış halde meydana getirilen deve yetiştiriciliği, ülkenin kültürel mirasında geçmişten günümüze önemini yitirmeyen kadim meslekleri ortada arazi alıyor.

Umman'da deve yetiştiriciliği ehemmiyetli ortak kültürel kalıt kendisine varlığını koruyor
24-11-2021 12:40
Zufar

Yol kenarlarında dolaşan, dağlarda tepelerde otlayan develer ülkenin güneyindeki Zufar ilinde bayağı manzaralardan. Hatta burada araçlar, uzaktan geçmeleri düşüncesince develere sefer veriyor.

Bölgelere mucibince tüylerinin renkleri ayrımlılık yayınlayan Umman develeri, Zufar'da çoğu kez siyaha yakın, ülkenin şimal kesimlerinde ise kırmızı, soluk ve alkan olabiliyor.

Umman halkının deve yetiştiriciliğine başta bu mesleğin gelirinin faziletkâr olması ve deve yarışlarının düzenlenmesinin arkası esna henüz ortak tomar dikkat göstermeye başladığı belirtiliyor.

Pek baş döndürücü deve cinsinin bulunmuş yer aldığı Umman'da en meşhuru, kabileler kabilinden öz saygı edilen birtakım özelliklere cemaat bulunan "El-Asail" adına adlandırılan deve.

Kültürel kalıt ve barışma kaynağı

Ummanlı deve yetiştiricisi Suheyl Ahmed Said Katan, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, "Develer, Zufar halkı düşüncesince ortak servet. Kentsel çıkma ve çağcıllaşma sürecinden önceki de kâffesi ülkeyi sırtlarında taşımış bulunan develer, baş döndürücü emektar yıllardan beri mevcud kültürel ortak miras." dedi.

Develerin, diyar tarihinde ve uygarlığında ehemmiyetli görevi ve muhterem ortak noktayı olduğuna ayraç fail Katan, develerin bollukta ve darlıkta binek; çölde, tepede yahut dağda asliye erişim uzlaştırıcı olmasının yanı esna et ve motorin tedarikinde ehemmiyetli ortak eşme bulunduğunu dile getirdi.

Katan, deve sütünü kendilerinin kullandığını gerekseme şeklinde de sattıklarını, başkaca deve yetiştiriciliğinin hükümetin yükünün hafifletilmesi ve işsizlikle mücadeleye ulama sağladığını aktardı.

"Develer, yaşantımızın ortak parçası, onlarla baş başa yaşıyoruz." diyen Katan, deve sahibi Ummanlıların, öz saygı sahibi olduğunu; gelişigüzel şeyi bıraksalar da develerinden ayrılmadıklarını söyledi.

Katan, yetiştirdiği develerden bazılarının, lehçe ve evcil yarışmalara katılarak sert baş döndürücü rütbe kazandığını paylaştı.

Baharın geldiği "hatıl" mevsimi

Develerin, çoğalan meralarda, tepelerde serbestçe gezindiği ve elleme beslendiği mevsime "hatıl" ismi verildiğini aktaran Katan, bu dönemde, efsanevi yetiştiricilerinin masraflarının da azaldığını belirtti.

Katan, develerin, güzün 3 ay süresince ovada kaldıktan sonradan efsanevi yetiştiricilerinin "hatıl" mevsimini duyuru ettiğini ve meraların verimli, ağaçların derin ve muhtelif yer aldığı vadilere yönelmeye değişmeyen verdiklerini aktardı.

Ummanlı deve yetiştiricisi, bu mevsimde, bayağı günce yaşamın koşuşturmacasını ortak kenara bırakarak, eksiksiz ortak manzaraya cemaat tabiatın kucağında kelimesiz taayyüş geçtiklerini dile getirdi.

Bahara bedel mevrut bu mevsimin, yaşamın stresinden uzaklaşma ve kendini arındırma adına görüldüğünü tamlayan Katan, birtakım çalışanların, ıssız yaşamı ile doğayı birleştiren bu en dobra anların keyfini değirmek düşüncesince tatile çıktığını, izinlerini bu zamana bedel getirdiğini kaydetti.

Kültürel mirasın korunması düşüncesince büyüklük desteği

Devlet, develerin ehemmiyetli gösteriş oynadığı Umman kültürel mirasını destek olmak düşüncesince 1989'da Sultanlık Mahkemesi Divanına ilişkin Deve İşleri Genel Müdürlüğünü kurdu.

Deve İşleri Genel Müdürlüğü, millî kutlamalar ve muhtelif etkinliklerin yanı esna deve yarışları ve anadan görme Arda Koşusu kabil etkinlikler düzenliyor.

Tarım ve Balıkçılık Bakanlığı istatistiklerine göre, 2019 senesinde ülkede kısaca 279 bin deve bulunurken, bunlardan 9 bin kadarı yarışlara katılıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler