USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Uluslararası yardımlardan yoksun küsurat Afganistan'da, hastaneler imkansızlıklarla boğuşuyor

Açlık ve sefaletin arttığı Afganistan'da, özellikle toy sima koronavirüs hastaneleri iktisap etmek kadar keyif kurumları ısınma, yakıt, elektrik, gıda, aşı, derman ve tıbbi donatı mahrumiyeti içinde görev vermeye çalışıyor.

Uluslararası yardımlardan yoksun küsurat Afganistan'da, hastaneler imkansızlıklarla boğuşuyor
13-12-2021 17:59
Kabil
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Uluslararası yardımlardan yoksun küsurat Afganistan'da, hastaneler imkansızlıklarla boğuşuyor

Taliban'ın Afganistan yönetimini devralmasının arkası sıra açlık ve sefaletin arttığı ülkede, bilhassa dünkü yüz koronavirüs (Kovid-19) hastaneleri peyda geçirmek az daha keyif kurumları ısınma, yakıt, elektrik, gıda, aşı, çıkar yol ve tıbbi donatı mahrumiyeti içerisinde görev vermeye çalışıyor.

Taliban hükümetinin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü ve başşehir Kabil'deki hastanelerin yetkilileri AA muhabirine ülkedeki keyif sistemi ile ilgilendiren açıklamalarda bulundu.

Taliban sonrası Afganistan'a müteveccih arsıulusal yardımların kesilmesi ve Afganistan'ın arsıulusal fonlara erişiminin durdurulması hastaneleri etraflıca etkiledi.

Birleşmiş Milletler bilhassa peyda geçirmek az daha arsıulusal kurumların açlık ve fakirliğin derinleşeceğine ilişkin ikazları sürerken, yakın şita aylarında milyonlarca Afgan'ın esas ihtiyaçlara ulaşmada şişman sıkıntı yaşayacağı kestirim ediliyor.

Ülkedeki insancasına dramın artacağı beklenirken, bununla uğraş etmesi muhtemel hastaneler, süresince bulundukları imkansızlık zımnında ülkenin keyif sistemini yıkılma tehlikesiyle huzur karşıya bırakıyor.

Hastanelerde nice gerekseme karşılanamıyor

Yetkililer, Taliban sonrası Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve arsıulusal iane kuruluşları kabilinden sağlanan bütçenin ansızın kesildiğini ve bahis konusu yardımların ülkeye baştan irsal edilmemesi yerinde Afganistan'da şişman ortak insancasına dramın yaşanacağı üstüne uyarıyor.

Hastanelerde pıtrak pıtrak elektrikler kesiliyor. Kış ayları tesirini artırmasına karşın yapılar mahrukat kıtlığı zımnında ısıtılamıyor. Jeneratörler ise gene ayrımsız nedenle çalıştırılamıyor. Hastalar hoşur battaniye ve yorganlar altında otama yapılmak mecburiyetinde kalıyor. İçme suyu ya haricen getiriliyor veya çeşmeden içiliyor. Yine ayrımsız halde çıkar yol ve tıbbi donatı temininde de adem yaşanıyor. Taliban sonrası hastalara sunulan yemeklerin kalitesi ve defa sayısının da düşmüş olduğu öğrenildi.

Hastalar bundan sonradan et, süt, meyve, göveri adına pirinç, kumpir ve bakliyat kabilinden gıdalarla besleniyor.

Personel aylarca aylık alamazken, nice keyif çalışanının da Taliban sonrası ülkeyi bırakma etmiş olduğu öğrenildi.

Birçok Kovid-19 hastanesi kapatıldı

Taliban hükümetinin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Doktor Cavid Hajir, Afganistan'daki perhiz değişikliğinin arkası sıra dünya genelindeki 37 Kovid-19 hastanesinin çoğunun bütçe yetersizliği zımnında kapatıldığını zorla bunların baştan faaliyete geçmesi düşüncesince çalışmalarının sürdüğünü aktardı.

Kovid-19'un Omicron varyantının hâlâ ülkede görülmediğine zorla müdebbir olmaları gerektiğine yer veren Hajir, "İlgili yerel ve ecnebi arsıulusal iane kuruluşlarıyla görüşmelerimiz sürüyor. Bu hastaneleri baştan deli dolu duruma getiremezsek Omicron bütün ülkeye yayılır ve adamlık faciası yaşanabilir. Bunu önlememiz lazım.” ifadelerini kullandı.

Bazı ecnebi iane kurumlarının hastanelerin baştan açılması düşüncesince iane taahhüdünde bulunduğunu kaydeden Hajir, "Kovid-19 hastaneleri direkt Dünya Bankası kabilinden fonlanıyordu ve 2024'e derece desteklerinin süreceğini üstlenme etmişlerdi. Ancak teşrinisani ayından buyana yardımları durdurdular. Bu nedenle Kovid-19 üstüne şişman teessürat doğdu." dedi.

Çin 3 milyon aşılama gönderecek

Çin'in Afganistan'a 800 bin aşılama katkısı yaptığını hatırlatan Hajir, beş altı çağ içerisinde küsurat 200 binin de geleceğini ve bu sayının giderek 3 milyona ulaşacağını aktardı.

Avusturya'nın da aşılama taahhüdünde bulunduğunu aktaran Hajir, şu an ellerinde 1 milyon düze aşının anık bulunduğunu ve aşılama kıtlığı yaşamadıklarını savundu.

Hajir, laflarını Birleşmiş Milletler (BM) kurumlarına ve keyif dalında çalışkanlık yayınlayan arsıulusal kurumlara Afganistan'a iane çağırısı yaparak sonlandırdı.

"Ambulans var, mazot yok"

Kabil'deki Afgan-Japon Kovid-19 Hastanesinin 2 ambulansı mevcut zorla mazot bulunmadığı düşüncesince kullanılamıyor. Ambulanslar hastane bahçesinde kuvvetsiz halde beklerken adem elden bundan ibaret değil.

Hastanede personel 4 aydır aylık alamıyor. Hastane bahçesinde onlarca müvellidülhumuza tüpü dizili halde zorla bütünü boş. Binalar ısıtılamıyor, aşının birlikte çıkar yol ve tıbbi teçhizatlar da ehliyetli değil.

Taliban sonrası 70 personelin dünya dışına kaçtığı, bunların 10'unun hekim olduğu, şu an ise 30 doktorla çalışmış olduğu öğrenildi.

Acil Birim Ünitesi Müdürü Dr. Şirinağa Nasıri, halihazırda ülkede Kabil'de 2, Herat ve Mezar-ı Şerif'te 1'er peyda geçirmek az daha hep elden 4 Kovid-19 hastanesinin çalışkanlık gösterdiğini, bu yüzden mekân illerden mevrut hasta sayısının arttığını tabir etti.

Geçen hafta ellerindeki aşıların bittiğini kaydeden Nasıri, Sağlık Bakanlığından aşılama temini üstüne kendilerine tek bilginin ulaşmadığını söyledi.

Afganistan'daki Kovid-19 verilerinin realist olmadığının altını çizen Nasıri, bilhassa Taliban sonrası keyif sisteminin şişman dokunca gördüğünü ve bunun akilane bilim edinmeyi imkansızlaştırdığını düşünüyor.

Nasıri, "Siyasi değişimden sonradan keyif piyasası vuruş yedi. Dünya Sağlık Örgütünün Afganistan'a yardımlarının kesilmesiyle Kovid-19'un günce yazanak kabul etme sistemi çöktü. Bu nedenle, Afganistan'daki Kovid-19 fenomen sayısı açık namına bilinmiyor." diyerek konuştu.

Son devirde Kovid-19 zımnında hastanelerine müracaatların arttığını kaydeden Nasıri, "Uluslararası şirketlerin yardımlarını kesmesinin arkası sıra hastanelerin yüzdelik 95'i negatif etkilendi. Kovid-19 düşüncesince tercih ettiğimiz ilaçlar bitti. Hastalarımız bunları kendileri realizasyon geçirmek mecburiyetinde kalıyor." dedi.

Kovid-19 hasta izleme sisteminin çöktüğünü ve müstevli düşüncesince birleştirme edilen gezgin ekiplerin de bundan sonradan çalışmadığını dile getiren Nasıri, "DSÖ'den hakeza ortak devirde Afganistan'ı bekâr bırakmamasını arzu ediyoruz. Özellikle koronavirüs üstüne muktezi yardımları yapmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Hastanenin bahçesindeki mobilyasız ağaçları kestik"

Kabil'deki Cumhuriyet Hastanesi de başka hastaneler kabilinden nice kalemde eksiklik yaşıyor. Taliban sonrası hastanenin kısaca 50 çalışanının dünya dışına kaçtığı ve şu an en aşırı da hemşirelere gerekseme duyulduğu öğrenildi.

Hastanenin Başhekimi Dr. Muhammmedullah Ali Şengi, ülkedeki bütün hastanelerin benzeri halde bulunduğunu belirterek, "Yakıt kıtlığı zımnında hastanenin bahçesindeki mobilyasız ağaçları kesip yaktık. Daha sonradan İHH'den mahrukat desteği aldık ve hala onu kullanıyoruz. Bu mahrukat da bitince ne yapacağımızı kişmiri karacılık düşünüyoruz." dedi.

Kendilerinin de 4 aydır aylık alamadıklarını kaydeden Şengi, cumartesi Uluslararası Kızılhaç Komitesinin maaşları ödediğini zorla hastane harcamaları düşüncesince ellerinde mal olmadığını söyledi.

Şengi, "Yardımlar kesilince çetince halde kaldık. Şu an Kabil’in en şişman hastanelerinden olmamıza karşın x-ray cihazımız bile bulunmuyor." halinde konuştu.

Hastalar şikayetçi

Kapisa vilayetinden 4 çağ ilkin babasını hastaneye getiren Milad Havca (25), "Hastanedeki en şişman dava odaların itici olmasıdır. Isınacak tek bilinçlilik yok. Yakıt yetersizliği yaşanıyor. İlaç yok. Eskiden bu hastanenin derneşik yiyecekleri bulunuyordu ama bundan sonradan o yemekler de yok." dedi.

Havca, arsıulusal topluma Afganistan'a iane çağırısı yaptı.

Ülkedeki insancasına buhran derinleşiyor

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin tutanağına göre, Afganistan insancasına desteğe gerekseme duyan evvel 5 dünya ortada geliyor.

Taliban sonrası Afganistan'a müteveccih arsıulusal yardımlar sona ermişti.

Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Amerika Merkez Bankası da Afganistan'ın arsıulusal fonlara erişimini kesmişti.

ABD, Taliban'ın Kabil'e girişinden dü çağ sonradan 17 Ağustos'ta Afganistan Merkez Bankasının kısaca 10 bilyon dolarlık rezervini de dondurmuştu.

Söz konusu gelişmeler halihazırda çatışmalar ve dengesizlik zımnında çetince eyyam nâkil dünya ekonomisini içerisinden çıkılmaz ortak noktaya sürüklemişti. Afganistan genelinde işsizlik, meskenet ve açlık alarm donör seviyelere ulaştı.

BM, Afganistan'da şita aylarında nüfusun yarısından fazlasına istikbal fail 22,8 milyon bireyin ağır açıdan besin problemi yaşayabileceğini öngörüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler