USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Uluslararası yardımlardan yoksun artan Afganistan'da, hastaneler imkansızlıklarla boğuşuyor

Açlık ve sefaletin arttığı Afganistan'da, ilkin toy sima koronavirüs hastaneleri kazanmak kabilinden esenlik kurumları ısınma, yakıt, elektrik, gıda, aşı, deva ve tıbbi donatı mahrumiyeti içinde işlev vermeye çalışıyor.

Uluslararası yardımlardan yoksun artan Afganistan'da, hastaneler imkansızlıklarla boğuşuyor
13-12-2021 17:59
Kabil
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Uluslararası yardımlardan yoksun küsurat Afganistan'da, hastaneler imkansızlıklarla boğuşuyor

Taliban'ın Afganistan yönetimini devralmasının arkası sıra açlık ve sefaletin arttığı ülkede, hassaten dünkü kimse koronavirüs (Kovid-19) hastaneleri iktisap eylemek kıl payı afiyet kurumları ısınma, yakıt, elektrik, gıda, aşı, çare ve tıbbi donatı mahrumiyeti içerisinde görev vermeye çalışıyor.

Taliban hükümetinin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü ve başşehir Kabil'deki hastanelerin yetkilileri AA muhabirine ülkedeki afiyet sistemi ile ait açıklamalarda bulundu.

Taliban sonrası Afganistan'a müteveccih arsıulusal yardımların kesilmesi ve Afganistan'ın arsıulusal fonlara erişiminin durdurulması hastaneleri etraflıca etkiledi.

Birleşmiş Milletler hassaten iktisap eylemek kıl payı arsıulusal kurumların açlık ve fakirliğin derinleşeceğine ilişkin ikazları sürerken, benzeyen şita aylarında milyonlarca Afgan'ın asliye ihtiyaçlara ulaşmada şişman külfet yaşayacağı kestirim ediliyor.

Ülkedeki insancasına dramın artacağı beklenirken, bununla savaş etmesi muhtemel hastaneler, zarfında bulundukları imkansızlık zımnında ülkenin afiyet sistemini yıkılma tehlikesiyle huzur karşıya bırakıyor.

Hastanelerde nice gerekseme karşılanamıyor

Yetkililer, Taliban sonrası Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve arsıulusal iane kuruluşları kabilinden sağlanan bütçenin ani kesildiğini ve bahis konusu yardımların ülkeye baştan irsal edilmemesi yerinde Afganistan'da şişman müşterek insancasına dramın yaşanacağı hesabına uyarıyor.

Hastanelerde pıtrak pıtrak elektrikler kesiliyor. Kış ayları tesirini artırmasına karşın yapılar mahrukat kıtlığı zımnında ısıtılamıyor. Jeneratörler ise gine bire müşterek nedenle çalıştırılamıyor. Hastalar hoşur battaniye ve yorganlar altında otama yapılmak mecburiyetinde kalıyor. İçme suyu ya haricen getiriliyor ve ya çeşmeden içiliyor. Yine bire müşterek halde çare ve tıbbi donatı temininde de kesat yaşanıyor. Taliban sonrası hastalara maruz yemeklerin kalitesi ve kez sayısının da düşmüş olduğu öğrenildi.

Hastalar bundan sonraları et, süt, meyve, göveri namına pirinç, kumpir ve bakliyat denli gıdalarla besleniyor.

Personel aylarca aylık alamazken, nice afiyet çalışanının da Taliban sonrası ülkeyi ayrılma etmiş olduğu öğrenildi.

Birçok Kovid-19 hastanesi kapatıldı

Taliban hükümetinin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Doktor Cavid Hajir, Afganistan'daki kefaret değişikliğinin arkası sıra iklim genelindeki 37 Kovid-19 hastanesinin çoğunun bütçe yetersizliği zımnında kapatıldığını lakin bunların baştan faaliyete geçmesi düşüncesince çalışmalarının sürdüğünü aktardı.

Kovid-19'un Omicron varyantının hâlâ ülkede görülmediğine lakin müdebbir olmaları gerektiğine yer veren Hajir, "İlgili evcil ve ecnebi arsıulusal iane kuruluşlarıyla görüşmelerimiz sürüyor. Bu hastaneleri baştan deli dolu bir duruma getiremezsek Omicron bütün ülkeye yayılır ve adamlık faciası yaşanabilir. Bunu önlememiz lazım.” ifadelerini kullandı.

Bazı ecnebi iane kurumlarının hastanelerin baştan açılması düşüncesince iane taahhüdünde bulunduğunu kaydeden Hajir, "Kovid-19 hastaneleri direkt Dünya Bankası kabilinden fonlanıyordu ve 2024'e derece desteklerinin süreceğini üstlenme etmişlerdi. Ancak son teşrin ayından buyana yardımları durdurdular. Bu nedenle Kovid-19 hesabına şişman teessürat doğdu." dedi.

Çin 3 milyon telkih gönderecek

Çin'in Afganistan'a 800 bin telkih katkısı yaptığını hatırlatan Hajir, biraz çağ içerisinde küsurat 200 binin de geleceğini ve bu sayının giderek 3 milyona ulaşacağını aktardı.

Avusturya'nın da telkih taahhüdünde bulunduğunu aktaran Hajir, şu an ellerinde 1 milyon düze aşının apiko bulunduğunu ve telkih kıtlığı yaşamadıklarını savundu.

Hajir, laflarını Birleşmiş Milletler (BM) kurumlarına ve afiyet dalında çalışkanlık yayınlayan arsıulusal kurumlara Afganistan'a iane çağırısı yaparak sonlandırdı.

"Ambulans var, süt yok"

Kabil'deki Afgan-Japon Kovid-19 Hastanesinin 2 ambulansı mevcut lakin süt bulunmadığı düşüncesince kullanılamıyor. Ambulanslar hastane bahçesinde kuvvetsiz durumda beklerken kesat hoppadak bundan ibaret değil.

Hastanede personel 4 aydır aylık alamıyor. Hastane bahçesinde onlarca müvellidülhumuza tüpü mürettep durumda lakin bütünü boş. Binalar ısıtılamıyor, aşının birlikte çare ve tıbbi teçhizatlar da tam değil.

Taliban sonrası 70 personelin iklim dışına kaçtığı, bunların 10'unun hekim olduğu, şu an ise 30 doktorla çalışmış olduğu öğrenildi.

Acil Birim Ünitesi Müdürü Dr. Şirinağa Nasıri, halihazırda ülkede Kabil'de 2, Herat ve Mezar-ı Şerif'te 1'er iktisap eylemek kıl payı mecmu hoppadak 4 Kovid-19 hastanesinin çalışkanlık gösterdiğini, bundan dolayı yer illerden mevrut hasta sayısının arttığını tabir etti.

Geçen hafta ellerindeki aşıların bittiğini kaydeden Nasıri, Sağlık Bakanlığından telkih temini hesabına kendilerine tek bilginin ulaşmadığını söyledi.

Afganistan'daki Kovid-19 verilerinin realist olmadığının altını çizen Nasıri, hassaten Taliban sonrası afiyet sisteminin şişman dokunca gördüğünü ve bunun akla yatkın bilim edinmeyi imkansızlaştırdığını düşünüyor.

Nasıri, "Siyasi değişimden sonraları afiyet alanı vuruş yedi. Dünya Sağlık Örgütünün Afganistan'a yardımlarının kesilmesiyle Kovid-19'un günce anlatım kabul etme sistemi çöktü. Bu nedenle, Afganistan'daki Kovid-19 hadise sayısı kemiksiz kendisine bilinmiyor." niteleyerek konuştu.

Son devirde Kovid-19 zımnında hastanelerine müracaatların arttığını kaydeden Nasıri, "Uluslararası firmaların yardımlarını kesmesinin arkası sıra hastanelerin yüzdelik 95'i menfi etkilendi. Kovid-19 düşüncesince tercih ettiğimiz ilaçlar bitti. Hastalarımız bunları kendileri gerçekleştirme eylemek mecburiyetinde kalıyor." dedi.

Kovid-19 hasta strateji sisteminin çöktüğünü ve müstevli düşüncesince örgütlü edilen gezmen ekiplerin de bundan sonraları çalışmadığını dile getiren Nasıri, "DSÖ'den hakeza müşterek devirde Afganistan'ı bekâr bırakmamasını istem ediyoruz. Özellikle koronavirüs hesabına muktezi yardımları yapmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Hastanenin bahçesindeki mobilyasız ağaçları kestik"

Kabil'deki Cumhuriyet Hastanesi de öbür hastaneler denli nice kalemde eksiklik yaşıyor. Taliban sonrası hastanenin tahminî 50 çalışanının iklim dışına kaçtığı ve şu an en baş döndürücü da hemşirelere gerekseme duyulduğu öğrenildi.

Hastanenin Başhekimi Dr. Muhammmedullah Ali Şengi, ülkedeki bütün hastanelerin benzeri durumda bulunduğunu belirterek, "Yakıt kıtlığı zımnında hastanenin bahçesindeki mobilyasız ağaçları kesip yaktık. Daha sonraları İHH'den mahrukat desteği aldık ve hala onu kullanıyoruz. Bu mahrukat da bitince ne yapacağımızı esmer bühtan düşünüyoruz." dedi.

Kendilerinin de 4 aydır aylık alamadıklarını kaydeden Şengi, cumartesi Uluslararası Kızılhaç Komitesinin maaşları ödediğini lakin hastane harcamaları düşüncesince ellerinde mal olmadığını söyledi.

Şengi, "Yardımlar kesilince çetin durumda kaldık. Şu an Kabil’in en şişman hastanelerinden olmamıza karşın x-ray cihazımız bile bulunmuyor." biçiminde konuştu.

Hastalar şikayetçi

Kapisa vilayetinden 4 çağ ilkin babasını hastaneye getiren Milad Havca (25), "Hastanedeki en şişman dava odaların dargın olmasıdır. Isınacak tek obje yok. Yakıt yetersizliği yaşanıyor. İlaç yok. Eskiden bu hastanenin derneşik yiyecekleri bulunuyordu lakin bundan sonraları o yemekler de yok." dedi.

Havca, arsıulusal topluma Afganistan'a iane çağırısı yaptı.

Ülkedeki insancasına akse derinleşiyor

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin tutanağına göre, Afganistan insancasına desteğe gerekseme duyan önceki 5 iklim ortada geliyor.

Taliban sonrası Afganistan'a müteveccih arsıulusal yardımlar sona ermişti.

Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Amerika Merkez Bankası da Afganistan'ın arsıulusal fonlara erişimini kesmişti.

ABD, Taliban'ın Kabil'e girişinden dü çağ sonraları 17 Ağustos'ta Afganistan Merkez Bankasının tahminî 10 bilyon dolarlık rezervini de dondurmuştu.

Söz konusu gelişmeler halihazırda çatışmalar ve dengesizlik zımnında çetin eyyam nâkil iklim ekonomisini içerisinden çıkılmaz müşterek noktaya sürüklemişti. Afganistan genelinde işsizlik, fukaralık ve açlık alarm donör seviyelere ulaştı.

BM, Afganistan'da şita aylarında nüfusun yarısından fazlasına karşılama fail 22,8 milyon ferdin ağır manada besin problemi yaşayabileceğini öngörüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler