USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Ulusal Staj Programı 2022' başvuruları başladı

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda, kamu kurumları ve özel sektörden fahri işverenlerin iştirakı ile meydana gelen programa müracaatlar genel ağ üstünden 31 Mart'a denli yapılabilecek

'Ulusal Staj Programı 2022' başvuruları başladı
07-02-2022 18:29
Ankara

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi (CBİKO) koordinasyonunda, kamu kurumları ve özel sektörden fahri işverenlerin iştirakı ile meydana gelen "Ulusal Staj Programı"nın başvuruları başladı.

CBİKO'dan meydana getirilen açıklamaya göre, "Senin İçin Seferbiriz" teması altında 2020'den buyana planlı Staj Seferbirliği Programı'nın kapsamı, 3'üncü senesinde Türkiye'nin istihdam politikaları paralelinde genişletilerek "Ulusal Staj Programı" ismini aldı.

Fırsat eşitliği temelinde, liyakati önceleyen programın bu yılki başvuruları, çoluk çocuk düşüncesince "kariyerkapisi.cbiko.gov.tr" üstünden 31 Mart'a derece bitmeme edecek.

Pilot uygulaması 2020'de meydana gelen ve Cumhurbaşkanlığı 2021 Yıllık Programı'na alınarak tamamı kamu kurumlarına yaygınlaştırılan programa, bire müşterek sene 135 binin üstünde başvuru yapıldı, 90 binin üstünde gence yetişim teklifi gönderildi.

Staj yapacağı kurum ile irtibatlandırılan 45 bine andıran dinç evvela ücretlerini devletten aldı.

Türkiye'nin lehçe ve global liderliği düşüncesince anahtar gösteriş oynayan gençlerin istihdam edilebilirliklerinin desteklenmesi ve yetişim olanaklarına erişimlerinin punt eşitliği temelinde sağlanmasını hedefleyen program, OECD kabilinden örgen devletlere 2 sene fevk üstüne üstlük kalıp gösterildi.

Şeffaf, nesnel ve sorgulanabilir niteliği, yenilikçi değerlendirme ve valüasyon modelleriyle desteklenmesi, paydaşlar arası etkileşime dayanması ve degaje yetişim olanağı sağlamasıyla OECD'nin 22 Ekim 2020'deki "Gençlik, Güven ve Kuşaklararası Adalet İçin Yönetişim Raporu"nda kalıp yürütüm adına toprak meydan program, başkaca OECD'nin 6 Temmuz 2021 günlü "Covid-19 Krizinde Ülkeler Gençleri Desteklemek İçin Ne Yaptı?" başlıklı siyasa dokümanında "pandeminin iş gücü piyasaları ile çoluk çocuk üstündeki etkilerini ıskat etmek düşüncesince geçerli dayanak önemler" dalında tanıtılan 3 projeden bir tanesi oldu.

Türkiye'nin kabiliyet yönetimine atfettiği önemi tamamı dünyaya yayınlayan program, gençlerin iş hayatını yetkilendirilmiş olmaksızın evvela deneyimleyebilmelerine, güzel olabilecekleri alanları yakından tanımalarına, ehil oldukları nazari bilgelik ve becerileri sahada yürütüm olanağı sağlayarak ferdî gelişimlerine dayanak veriyor.

Türkiye'nin istihdam politikaları paralelinde kapsamı genişletildiğinden "Ulusal Staj Programı" adı ile bitmeme edecek programa, gençlerin derin hevesi ve tamamı kamu kurumları ile özel sektörden fahri işverenlerin iştirakı artarak bitmeme ediyor.

Mesleki ve fen lise öğrencileri de başvurabilecek

Programa, ön lisans, lisans, faziletli lisans eğitimine Türkiye'de bitmeme fail gençlerin beraberinde lisans ve lisansüstü eğitimine ülke haricinde bitmeme fail Türk yurttaşı ve gökçe yaşlı sahibi çoluk çocuk de başvurabiliyor.

Yurt dışından başvuru önleyen gençlere, Türkiye'deki kurum ve firmaların beraberinde Büyükelçilikler, Daimi Temsilcilikler, Başkonsolosluklar, kamu kuruluşlarının ülke dışı temsilcilikleri yetişim teklifi sunabiliyor.

Gelecek zamanlarda ayrımlı seviyelerde terbiye bilimi bilimi meydan gençlere de bire müşterek olanakları ulaştırmayı hedefleyen programda bu sene örgütlü endüstri bölgelerindeki mesleksel ve fen lise kurumu öğrencileri de başvuru yapabilecek.

Böylelikle, dinç istihdamında ehemmiyetli müşterek paya ehil bulunan KOBİ'lerin gerekseme duyduğu nitelikteki insanoğlu kaynağına kavuşması kolaylaşacak, mesleksel ve fen lise müesseselerinde terbiye bilimi bilimi meydan öğrencilerin istihdam edilebilirliklerinde nazik ciddiyete ehil yetişim olanaklarına ulaşabilmeleri desteklenecek.

Staja süregelen tamamı öğrencilerin kanuni hakları gözetilerek, sigorta ve yetişim ücretleri 3308 mahdut Mesleki Eğitim Kanunu'nun 25'inci maddesi kapsamında ödenecek.

Yeteneğe akla yatkın yetişim imkanı

Ulusal Staj Program'ına başvurular, e-Devlet entegrasyonu ile etkin ulusal sayısal ortam "Kariyer Kapısı" üstünden gerçekleştiriliyor. Yurt süresince ve ülke haricinde öğrenimine bitmeme fail tamamı çoluk çocuk başvurularını biricik tıkla yapabilecek.

Türkiye'de evvela kere öğrencilerin valüasyon sürecinde, başvuru esnasında paylaştıkları bilgelik ve vesikalar kullanılarak "akademik/mesleki", "sanatsal/sosyal" ve "sportif" ehliyet puanları hesaplanıyor.

İşverenler yetişim tekliflerini ehliyet puanlarını asal alarak gönderdiğinden, gençlerin başvuru esnasında paylaşacağı bilgi, belgeler, maharet ve yeterliliklerine akla yatkın yetişim olanaklarına erişiminde ehemmiyetli gösteriş oynuyor.

Not ortalaması, bölüm, ecnebi lisan puanı üzere dayanıklı aşırı bilgelik e-Devlet üstünden direkt aktarılabiliyor. E-Devlet'te toprak almayan icraat ise düzene yüklenecek vesikalar ile bildirme edilebiliyor.

Beyan usulü ile tahsil edilen belgelerin arama süreci ise üniversitelerin kariyer merkezleri ve ilgilendiren kamu kurumları kabilinden yürütülüyor.

Gençler, yetişim yapacakları kurumu seçecekler

Ulusal Staj Programı'nda değerlemeler, enstantane performansı ölçen sınavlar yerine, öğrencilerin dirim boyu sergiledikleri performans, becerilerini arttırmaya müteveccih gerçekleştirdikleri icraat ve başarıları delik uğrunda bulundurularak yapılıyor, değme müşterek mektepli düşüncesince hesaplanan ehliyet puanları profillerine ekleniyor.

Adayların profili, etiket ve haberleşme teferruatları gizlenerek işverenlerin muvasala sağlayabileceği "stajyer havuzu"na aktarılıyor. Sistemde, öğrencilerin terbiye bilimi bilimi gördükleri üniversitelerin adları ve eşey bilgilerine de toprak verilmiyor.

İşverenler, adayların zatî bilgilerini ortada olmaksızın yetişim tekliflerini sunuyor, sonunda gençler, kendilerine mevrut tekâlif arasından istediklerini onama ederek "seçilmeyi bekleyen" değil, "staj yapacağı kurumu seçen" kabiliyetler durumuna geliyor.

Programa başvuru gerçekleştirmek talip öğrenciler, duyuruları ve teferruatları Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ve Ulusal Staj Programı resmi Twitter, LinkedIn, Instagram, Facebook hesapları (@tccbiko - @ulusalstajprg) ve resmi internet sayfaları (cbiko.gov.tr-kariyerkapisi.cbiko.gov.tr) üstünden strateji edebilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler