USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından Akşener’e cevap

İYİ Parti Genel Başkanı Merak Akşener'in Kamu-Özel Sektör İş Birliği (KÖİ) projelerini eleştirmesine müteveccih Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı çeşidinden meydana getirilen açıklamada, “Akşener, icra ettiği kıyaslamalarla, yararları baş döndürücü kemiksiz müştere

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından Akşener’e cevap
02-03-2022 19:34

Bugün partisinin ekip toplantısında mütekellim İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, KÖİ ile yapılan, projeleri Türkiye'yi zarara uğrattığını söyleyerek eleştirdi. Bunun üstüne Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı çeşidinden mukayyet müşterek izah yapılarak KÖİ'lerin Türkiye'yi zarara uğratmaktan şimdi baş döndürücü iktisadi adına Türkiye'ye ulama sağlamış bulunduğu tabir edildi. 2003-2020 yılları görünürde meydana gelen yatırımların GSYİH'ya 395 bilyon dolar, üretime ise 838 bilyon dolarlık ulama sağladığına ilgi çekildi.

“Akşener, meydana getirdiği kıyaslamalarla KÖİ modelinin Türkiye'nin üretimine, istihdamına sağlamış bulunduğu katkıları bulunmayan saymaktadır”

Bakanlık çeşidinden meydana getirilen açıklamada şu ifadelere toprak verildi:
“Küresel anlamda devletlerin gelişmesi, büyümesi, istihdamlarının arttırması, total kalkınmalarının tesisi düşüncesince ulaştırma, danışma ve enfrastrüktür projeleri dinamo gösteriş oynamaktadır. Politika ve hedefler doğrultusunda devletlerin salname enfrastrüktür harcamaları, cemaat oldukları Gayri Safi Yurt içi Hasılalarının (GSYİH) yüzdelik 2'si ila aralığında değişmektedir. Mevcut ekonomik durumlarının envestisman finansmanında ehliyetsiz kalması dolayısıyla probleminin aşılmasında Kamu - hususi İşbirliği (KOİ) modeli, topu topu dünyada münteşir ve yarar sağlayıcı müşterek yöntemdir. Ülkemizde 2003 yılından bugüne eriştirme ve danışma yatırımlarına harcanan mecmu meblağ 1 trilyon 169 bilyon lirayı aşmıştır. 2003-2020 yılları görünürde gerçekleştirdiğimiz yatırımlarımız GSYİH'ya 395 bilyon dolar, üretime ise 838 bilyon dolarlık ulama sağladı. Aynı dönemde, enfrastrüktür yatırımlarımızla aracısız yahut bilvasıta adına gelişigüzel sene 1milyonun üstünde insanımızın istihdamına ulama sağlanmasına punt olduk. KÖİ modeli ile nesir edilen İstanbul -İzmir Otoyolu ve Osmangazi Projesi ise çivi başına bu katkıların gövde bulmuş halidir. Projemizin yaşama geçmiş bulunduğu günden bugüne, güzergah üstünde 306 acemi pres belgeli kasılma açıldı, 31 bin acemi pres belgeli göz turizme katıldı, döşek kapasitesi 61 bin artı. Üretim sektöründe GSYİH'ya 8,5 bilyon teklik ulama sunuldu, Otoyol güzergahında 8 acemi birleştirme endüstri bölgesi (OSB) konumlandırıldı. Yatırımcılar düşüncesince tasrif merkezi biçimine mevrut alanda mevcutta mevcut 13 OSB'de ise 2 bin 635 hektar tevessü yapıldı, 54 bin ek istihdam oluşturuldu. Tarım sahalarında 300 bin dekar mezru düzlük artışı, istihsal hacminde de 408 bin titrem artım sağlandı. Hayvancılıkta da küçükbaşta 713 bin, büyükbaşta da 350 bin efsanevi artışı görüldü. Otoyol yardımıyla ekincilik arazilerinde imal edilen ürünlerin, tüketiciye baş döndürücü şimdi çelimsiz müddette ulaşmaya başladı. Yalnızca karayolu değil, demiryolu, havayolu ve denizyolu yatırımları ile Türkiye, global geri hizmet üs biçimine tahavvül etmek düşüncesince akıbet virajdadır. Günlük sığ politik tartışmaların aksine, görünüş sahibi olmayı gerektiren, Ulaştırma ve Lojistik Master Planı çerçevesinde yaşama geçirdiğimiz eriştirme ve enfrastrüktür yatırımları ile Türkiye'nin 2053 Vizyonunun muktezi altyapısı şimdiden hazırlanmaktadır. Akşener, meydana getirdiği kıyaslamalarla, yararları baş döndürücü açık müşterek içimde görünürde bulunan KÖİ modelinin Türkiye'nin üretimine, istihdamına, GSYİH'na, ihracatına sağlamış bulunduğu katkıları bulunmayan saymaktadır.

1973 senesinde tamamlanan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve 1988 senesinde tamamlanan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile 2000'li senelerde KÖİ modeli ile nesir edilen planların mali anlamda karşılaştırılması, yeniden hastalıklı doğmuştur. Köprülerin hacim, fonksiyon ve cemaat bulunduğu donanımlardaki farklılığın yanı sıra, global mal fiyatlarının 1970'lerde, 1980'lerde yahut 2000'lerde ayrımsız bulunmadığı ortadadır. Karşılaştırılan köprülerin uzunluklarından cemaat oldukları sığır şeridi sayılarına, yüksekliklerinden uygulayım farklılıklarına, üretim, dizayn ve teknolojilerinden maliyetlerine varıncaya derece nice ayrıcalığı fark Akşener'in mukayesesinin abesle iştigal bulunduğunun konkre göstergeleridir. Akşener'in gündemde kalma çabası adına değerlendirdiğimiz, tutak ve samanın maksatlı adına karıştırıldığı izahat yerine, Türkiye'nin 2053 ve 2071 vizyonlarını geliştirecek, ülkemizin Orta Koridor'da kararlılıkla yürümüş bulunduğu global müşterek geri hizmet çelim olma hedefine sağlayacağı katkıları kendilerinden istihbar etmek isterdik.”

Ömer Faruk Karataş

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler