USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Yeni Zigana Tüneli enerji rüyet törenine katıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Yeni Zigana Tüneli'nin hizmete girmesiyle gezi süresinin arabalar düşüncesince 30, ciddi tonajlı vesait düşüncesince 60 zaman azalacağını söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Yeni Zigana Tüneli enerji rüyet törenine katıldı
13-01-2022 14:17
Trabzon

Karaismailoğlu, Trabzon-Gümüşhane kişmiri yolu üstünde inşası bitmeme fail ve tamamlandığında eş tüpte 29 kilometre uzunluğuyla Avrupa'nın en etraflıca kişmiri yolu tüneli unvanını borç Yeni Zigana Tüneli'nde meydana gelen erke müşahede törenine katıldı.

Bakan Karaismailoğlu, meydana getirdiği konuşmada, Türkiye'nin ve Avrupa'nın en uzun, dünyanın ise üçüncü en etraflıca eş tulum kişmiri yolu tüneli olacak Zigana Tüneli'nde, hafriyat çalışmalarını tamamlayarak, başlangıç döndürücü ehemmiyetli müşterek evreyi şimdi geride bıraktıklarını anlatım etti.

Türkiye'nin bundan böyle yatırımlarını bütçe bulamadığı düşüncesince yapamadığı dönemleri geride bıraktığını vurgulayan Karaismailoğlu, Türkiye'nin, rastgele bölgede büyüyen, birbirinden ehemmiyetli projeleri yaşama geçiren, meydana getirdiği yatırımlarla çabucak dalında değil, toptan planda ana aldatmaca kuruculardan birisi biçimine geldiğini belirtti.

Türkiye'ye asır atlatan projelerle istihdama, ticarete, ekonomiye dayanak noktası olduklarını ve geleceğin Türkiyesi'ni mensur ettiklerini kaydeden Karaismailoğlu, "Lafla peynir gemisi yürütmeye çalışanlara inat, gençlerimize iş, hanelere aş, halkımıza zenginlik taşıyor, Türkiye'yi şaha kaldırıyoruz." dedi.

Karaismailoğlu, üç kıtanın kesişim noktasındaki Türkiye'nin, mutlak 4 saatlik uçuşla 1 bilyon 650 milyon insanoğlunun yaşadığı, 38 trilyon dolar gayri arınmış ulusal hasılaya ve 7 trilyon dolar tecim hacmine erbap 67 ülkenin merkezinde olduğunu, Çin ile Avrupa ortada 700 bilyon doları aşan tecim kütlesinin dört dörtlük ortasında bulunduğunu söyledi.

Son 20 sene süresince kâffesi erişim stratejilerini toptan eğilimleri dikkate alarak eksiksiz yatırımları gerçekleştirdiklerinin ve bu yatırımların 2003-2020 yılları ortada gayri arınmış taşınmazlar içi hasılaya 410 bilyon dolar tesiri bulunduğunun altını çizen Karaismailoğlu, şu şekilde bitmeme etti:

"İstihdama tesirleri de salname averaj 705 bin kişidir. 19 yılda tamamlanan 1 trilyon 145 milyarlık projelerimizin yüzdelik 20'sini kamu-özel teşrikimesai modeli çerçevesinde yaşama geçirdik. Kamu-özel teşrikimesai projeleri ile 38 ayrı plan de imal esnasında devletin kasasından 1 kuruş çıkmadan 37,5 bilyon dolarlık yatırımla havalimanları, limanlar ve 1250 kilometre otoban altyapısını tamamladık. Bugün Türkiye, sonuç 19 yıldaki çalışkanlığı sayesinde, Avrupa'da en dobra başarım sağlayıcı 3'üncü abuhava konumunda, kamu-özel teşrikimesai envestisman kütlesi listesinde ise dünyada 13'üncü kâmil toprak alıyor. Hava yolu, kişmiri yolu ve denizcilik sahalarında kamu-özel teşrikimesai modeli ile meydana getirilen yatırımlar incelendiğinde, 2024 senesinde başa başlangıç noktaya gelineceği görülüyor. Bu da 2025 yılından itibaren elde edeceğimiz gelirlerin, yapacağımız ödemelerin üstünde olacaktır. Böylece iblağ alanı umumi adına değerlendirildiğinde, kamu-özel teşrikimesai modeli ile meydana getirilen planlar özelinde kemiksiz akçe akışı sağlanacak. Dolayısıyla devletimiz arttırma gelirlere de kavuşacak."

Bakan Karaismailoğlu, Yeni Zigana Tüneli'nin bire müşterek Marmaray, Avrasya Tüneli, Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul Havalimanı, Osmangazi Köprüsü, Ordu-Giresun Havalimanı, İyidere Lojistik Limanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü derece arsıulusal erişim koridorlarının ehemmiyetli müşterek parçası ve evren çapında asar bulunduğunu vurguladı.

Zigana Tüneli'ni çabucak Trabzon ve Gümüşhane'yi ilgili müşterek plan adına göremeyeceklerine dikkati çekici Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"Biz burada, bu çalışmamızla Doğu Karadeniz'in en ehemmiyetli tecim merkezi konumundaki Trabzon'u, Gümüşhane üstünden Bayburt, Aşkale ve Erzurum'a bağlıyoruz. Bu projemiz, Karadeniz'de bulunduğu denli Doğu Anadolu'da da ticaretin, ihracatın ve istihdamın gelişme göstermesi düşüncesince ciddi ciddiyete sahip. Başta İran edinmek kıl payı kâffesi Orta Doğu ve Avrasya ülkelerinin Karadeniz'e kavuşması açısından dirimsel değerde. Türkiye'nin doğu-batı taraflı tecim hareketliliğinin yanı esna kuzey-güney taraflı tecim hareketliliğine de olanak kılarak, ihracatçılarımızın şimdi az maliyetlerde ürünlerini kükremek ile dünyaya ulaştırmasına okazyon sunacaktır. Bu ve bunun derece anahtar ciddiyete erbap projelerimiz, ülkemizi 2022 yılı düşüncesince 250 bilyon dolarlık ihracata ulaştıracak ve ticari dengeleri Türkiye lehine değiştirecek."

Sahil kesimlerinden iç yerlere ulaşımın, DOĞRU vakte denli Karadeniz coğrafyasının müsaade verdiği koşullarda sağlandığını, başlattıkları kuzey-güney akslarını ıslah emek harcamaları kapsamında bölgede katı başlangıç döndürücü biçim ve tünel projelendirdiklerini aktaran Karaismailoğlu, Ovit Tüneli, Cankurtaran Tüneli, Salmankaş Tüneli, Salarha Tüneli, İkizdere Tünelleri, Eğribel tüneli derece nicesini hizmete sunduklarını anlattı.

Bakan Karaismailoğlu, zamanı İpek Yolu hattındaki güzergahın, mebzul faziletkâr yoğunlukta müşterek gidiş geliş yükünü taşıdığını belirterek, Zigana Tüneli projesinin, Trabzon-Aşkale yolunun 44'üncü kilometresindeki Maçka/Başarköy mevkisinde başlayıp 67'nci kilometrede toprak meydan Köstere-Gümüşhane zımnında köprülü kavşakla bağlandığını söyledi.

Zigana Tüneli'nin 14 bin 500 mt. boyunda eş tüpten oluştuğu, yekûn uzunluğunun bağlanak metodları ile 15 kilometreyi aştığına dikkati çekici Karaismailoğlu, "2,5 bilyon lirayı bulan envestisman bedeli ile 12 mt. genişliğindeki bulunan mutluluk yolu 2x2 şeritli mukassem biçim biçimine gelecek. Hizmete açılmasıyla Zigana'nın zirvesinde 2010 mt. bulunan ve müşterek numara tünelde 1825 metreye indirilen kot, 600 mt. şimdi aşağılık çekilerek 1212 metreye inecek." niteleyerek konuştu.

Tünelin avantajlarını aktaran Karaismailoğlu, şu şekilde bitmeme etti:

"Mevcut yolun kısalmasıyla yolculuk süresi arabalar düşüncesince 30 dakika, ağırbaşlı tonajlı vesait düşüncesince 60 dakika azalacak. Böylece vakitten 19 milyon lira, akaryakıttan 40 milyon liralık edinmek kıl payı salname yekûn 59 milyon liralık artırım sağlanacak. Karbon salınımı da 16 bin titrem şimdi azalacak. Zigana Tüneli, ilkin şita aylarında yaşanmış bulunan çileleri tarihe gömerek biçim kullanıcılarına sakıncasız ve konforlu yolculuk olanağı sunacak. Ayrıca bulunan Trabzon-Gümüşhane hattında bulunan incitici virajlar, rampalar ile başlangıç başa sert yamaçlardan taş düşmesi derece sorunlar de ortadan kalkacak. Trafiğin, Karadeniz yaka kesimindeki yerleşkelere, limana gezim ve uran merkezlerine problemsiz akışı sağlanacak. Uluslararası ticaretin şimdi çabuk ve emniyetli yapılmasına şişman ve kıymetli katkılar bu projemizle gerçekleşecek."

Zigana Tüneli ve bağlanak yollarının yapımı, dizaynı ve kontrolünde yüzdelik 100 evcil ve ulusal kaynakların kullanıldığını, projenin ağız ağıza Türk mühendisleri ve işçileri kabilinden üstün dereceli müşterek müddette mensur edildiğini dile getiren Karaismailoğlu, başkaca kişmiri yolu tünellerinde Türkiye'de geçmiş kat meydana getirilen amudi şaft yapılarının, Zigana Tüneli'nde dokuma edildiğini belirtti.

Karaismailoğlu, 500 personelle 7 devir 24 sayaç esasına dayalı derin emek harcamaları şimdi da hızlandırarak 2022 yılı sonuna denli imalatları tamamlamayı hedeflediklerini laflarına ekledi.

Konuşmaların peşi esna Bakan Karaismaioğlu, etkileyici iş makinesi kullanarak tünelin açılışını gerçekleştirdi. Daha sonraları öbür tarafta gözleyen işçilerle buluşan Karaismailoğlu, hatırat fotoğrafı çektirdi.

Törene, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, AK Parti Trabzon Milletvekili Adnan Günnar, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu da katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler