USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu: İstanbul Havalimanı doğacak sene 2019'u geçecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı'nın, geçici sayısında doğacak sene 2019'u geçeceğini belirterek, "Oradan hem icar geliri doğacak aynı zamanda güvence üstündeki geçici hasılatından hisse takanak devlet." dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu: İstanbul Havalimanı doğacak sene 2019'u geçecek
01-11-2021 16:25
İstanbul

Çamlıca Radyo ve TV Kulesi'nde Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleriyle birlikte araya gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yap-işlet-devret planlarında işletmecilerin aşırı aceleci ilerlediğini, senelerdir yapılamayan ve devlete hesaplı kaybı bulunan planların bu yolla yaşama geçirildiğini söyledi.

Çukurova Havalimanı projesi düşüncesince ihaleye, dalında 7 en iri şirketin katıldığını anımsatan Karaismailoğlu, "Devletten tek mal çıkmadan işletmeci 100 milyon avroluk envestisman yapacak, pres süresinde 300 milyon ekü icar ödeyecek. Çok değerli işlerden birlikte tanesi." diyerek konuştu.

Çukurova Havalimanı'nın Ekim 2022'de açılacağını bildiren Karaismailoğlu, "Gelecek sene ekimde oraya uçakla ineceğiz. Dört başı bayındır arsıulusal birlikte hava meydanı olacak. Demir yolu bağlantısı da bulunacak." dedi.

Atatürk Havalimanı'nda yapılacağı tamlanan Millet Bahçesi'ne bağlı birlikte istifham üzerinde Karaismailoğlu, çabuk boyut hastanesi meydana getirilen kuzey-güney pistlerinin bulunduğu bölgenin, evvel aşamada doğacak sene içinde Millet Bahçesi yerine vatandaşa açılacağını, doğu-batı pistinin faaliyete bitmeme edeceğini söyledi.

Karaismailoğlu, doğu-batı pistinin hususi havacılık kabilinden hususi hallerde ve esenlik durumlarında kullanılmaya bitmeme edeceğini aktararak, hem kargo alanları bununla beraber aut terminali birlikte aktiflik ve curcuna sahasına dönüştürmeyi planladıklarını, burada TEKNOFEST ve Ulaşım Şurası'nın yapıldığını bildirdi.

"İstanbul Havalimanı doğacak sene 2019'u geçecek"

Adil Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı'nın dünyanın en değerli kamu-özel teşrikimesai projelerinden olduğunu, hesaplı kıymeti nanay birlikte alanın devletin kasasından birlikte kuruş çıkmadan 10 bilyon avroluk yatırımla hava meydanı biçimine getirildiğini, burada 200 bine andıran bireyin istihdam edildiğini, devletin 25 salname pres boyunca 22 bilyon ekü icar alacağını anlattı.

Karaismailoğlu, "Şu anda geçici yoğunluğu açısından Avrupa'da birinci. Türkiye'yi süper biçimde temessül fail birlikte hava meydanı oldu. Verdiğimiz garantiler o derece düşüt ki... 2019'da, evvel senesinde üstelik garantiyi karşıladığı düşüncesince 22 bilyon avronun üzerinde devlete üstüne üstlük 22 milyon ekü dirimsel getirdi." diyerek konuştu.

Salgın devrinde geçici sayısının azaldığının hatırlatılması üzerinde Karaismailoğlu, "Önümüzdeki sene 2019'u geçecek. Oradan hem icar geliri doğacak bununla beraber güvence üstündeki geçici hasılatından hisse ilişki devlet." dedi.

Bir gazetecinin zeki erişim ve 5G yatırımlarına bağlı sorusu üzerinde Karaismailoğlu, Bakanlığın sonuç 19 yılda meydana getirdiği altyapı yatırımları, karaca yolu, hava meydanı ve kuvvetli yolu yatırımlarına değindi.

Bu yatırımlar yardımıyla ihracatın arttığını, ticaretin geliştiğini, Türkiye'nin faiz hızının arttığını, mahrukat ve vakitten artırım edildiğini aktaran Karaismailoğlu, trafikteki anahtar sayısı artmasına karşın kaymakamlık ve dirilik kaybı sayısının azaldığını, bu yatırımlar yardımıyla 11 bin canın kurtarıldığını, seyahatlerin çileden keyfe dönüştüğünü söyledi.

Otoyollarda çaba sınırının artırılmasına bağlı birlikte değerlendirme üzerinde ve çoğalması icap ettiğini düşünüp düşünmediklerine bağlı Karaismailoğlu, mevzuyu İçişleri Bakanlığı ile konuştuklarını söyledi.

"5G'de birlikte münakasa etme düşüncemiz var"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, endüstri, uran ve medikale ağırbaşlı yardımı olacak 5G yatırımlarına bitmeme ettiklerini, havalimanları ve stadyumlarda 5G uygulamalarına başladıklarını belirterek, "Yerli ve ulusal imkanlarla 5G'ye devredilmek düşüncesince Ankara'da birlikte danışma kümelenmesi kurduk. Şu anda iletişim, uz iletişim tarafında yüzdelik 25 yerliliği yakaladık. Hedefimiz bunu artırmak. Yerli ve ulusal olanakları geliştirip tarihi ulaşınca 5G'ye gireceğiz. Bir münakasa etme düşüncemiz var." biçiminde konuştu.

Karaismailoğlu, Türk Telekom'un pres hakkı süresinin uzatılmasının gündemde olup olmadığına bağlı birlikte soruya, "Borsaya açıkça birlikte şirket. Gündemimizde bulunan mevzular ancak şu an izah yapılacak birlikte madde değil." karşılığını verdi.

"Uzatma planlaması nanay diyerek anlıyorum, anca mi?" sorusu üzerinde de Karaismailoğlu, "Denebilir. Zaten sürdürme düşüncesince acemi birlikte münakasa gerçekleştirmek lazım." dedi.

Yenikapı'da da Galataport derece birlikte liman yapılması süreci olduğuna müteveccih birlikte istifham üzerinde Karaismailoğlu, burada ÇED döneminin bitmeme ettiğini, yer etkilerine bağlı raporların tamamlandığını bildirdi.

Karaismailoğlu, "ÇED tutanağı bitti. Planımız orada da yap-işlet-devret ihalesine çıkmak. Talipleri var. Dünyanın en iri kruvaziyer firmaları gelip gidip burayı soruyorlar. Tarihi Yarımada'ya, İstanbul turizmine iri yardımı olacak birlikte liman." ifadelerini kullandı.

"30 bilyon avroluk kamu-özel projeleri tahminî 2040'ta devlete geçecek"

Adil Karaismailoğlu, doğacak onlarca sene düşüncesince planlanan ve kamu-özel iş birliğiyle yaşama geçirilen 30 bilyon avroluk yatırımların tamamının elden hoppadak 2040'ta pres süreçlerinin biteceğini ve devlete geçeceğini söyledi.

Kuzey Marmara Otoyolu'nu kullanan anahtar sayısının gelişigüzel sabık çağ arttığını dile getiren Karaismailoğlu, Osmangazi Köprüsü yapıldıktan sonraları Yalova, Bilecik ve Bursa derece alanlarda üretimin arttığını, sahasının ve turizmin ağırbaşlı biçimde geliştiğini, yatırımların ehemmiyetli hesaplı bolluk sağladığını anlattı.

Karaismailoğlu, İstanbul'a yapılacak üç kıvrık tünel projesine bağlı istifham üzerine, orada E-5 altından gidecek raylı düzene evleviyet vereceklerini bildirdi.

Gayrettepe-İstanbul Havalimanı yer altı treni hattının evvel aşamasının acemi senenin birlikte numara çeyreğinde, artan kısmının ise böylelikle açılacağını aktaran Karaismailoğlu, Tavşantepe-Sabiha Gökçen metrosunu da 2022'nin evvel aylarında hizmete alacaklarını duyurdu.

"Boğaz'da seçenek su yolu zorunlu"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, İstanbul Boğazı'ndan şu anda salname 43 bin geminin geçtiğini, sefine sayısı azalsa da boyutları yetiştiği düşüncesince yüklerin arttığını, esasta geçmesi müstelzim sefine sayısının 25 binlerde bulunduğunu söyledi.

Şu anda iri gemiler geçe yılgı önlemler alındığını, aşırı güç işler yapıldığını, eskiden iri kazalarla karşılaşıldığını özetleyen Karaismailoğlu, Boğaz'ın iri riziko altında olduğuna dikkati çekti.

Karaismailoğlu, evvel Boğaz'da yelkenli yarışları gerçekleştirildiğini, bu mevzuda aşırı ağırbaşlı talepler bulunduğunu tabir ederek, bulanıklık dolayısıyla bu taleplere müsaade veremediklerini söyledi.

Gelecek zamanlarda Boğaz'dan geçecek sefine sayısının 75 binlere ulaşmasının beklendiğini, Karadeniz'e kıyısı bulunan devletlerin iri liman yatırımları yaptığını tamlayan Karaismailoğlu, gelecekteki taleplere karşılık verebilmek ve Boğaz'ın güvenliği düşüncesince seçenek su yolunun mecburi bulunduğunu vurguladı.

Karaismailoğlu, Kanal İstanbul'daki sonuç hale bağlı de şunları kaydetti:

"Kanal İstanbul güzergahında gökçe gökçe edebiyat birlikte köprünün imalatına başlamıştık. Daha ayrımlı birlikte güreşçi köprüsü vardı, Kanal İstanbul'a layıkıyla o güreşçi köprüsü projelendirilip onun imalatlarına başlandı. Ayrıca, Halkalı-Kapıkule şimendifer hattımızın Halkalı-Ispartakule arasını Kanal İstanbul dolayısıyla tünele çevirdik. Bunun da ihalesini yaptık. Bir yandan onu yapıyoruz birlikte yandan Kuzey Demiryolu'nun Çatalca-Havalimanı arasındaki kısmının ihalesinin yapıyoruz. Bir yandan erişim yollarını sağlıyoruz birlikte yandan anne münakasa düşüncesince çalışmalarımızı, itibar görüşmelerimizi bitmeme ettiriyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler