USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Ulaşımdaki buzlanma 'ısınabilen beton plak' ile çözülecek

Malatya İnönü Üniversitesi akademisyenleri kabilinden geliştirilen, hava meydanı pistleri ile karayollarındaki buzlanmayı karşılayıcı "ısınabilen kompozit lifli beton plak", Türk Patent ve Marka Kurumundan buluş belgesi aldı.

Ulaşımdaki buzlanma 'ısınabilen beton plak' ile çözülecek
23-01-2022 12:04
Malatya

Malatya İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenleri kabilinden geliştirilen, hava meydanı pistleri ile karayollarındaki tuman ve buzlanmayı önleyen "ısınabilen kompozit lifli beton plak" sayesinde ulaşımdaki aksamalar giderilecek.

İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenleri Prof. Dr. Kazım Türk ve Prof. Dr. Paki Turgut, güç şita şartlarında tuman ve buzlanma dolayısıyla yollarda yaşanmış olan olumsuzlukların önüne geçebilmek düşüncesince düzentileme başlattı.

Bu kapsamda, üstünde çalışmış oldukları ve müşterek mekana kendinden yerleşebilme durumuna eş beton plağa çelik lifler ilaveten betonun cazibe iletebilmesini sağlayıcı Türk ve Turgut, betona cazibe şebekesi döşeyerek çelimsiz müddette ısınabilen plak geliştirdi.

Hazırladıkları projeyle Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuran akademisyenler geliştirdikleri ürünün patentini aldı.

Beton plak sayesinde, hava meydanı pistleri ile karayollarındaki donma ve buzlanma riski haiz yerlerdeki aksamalar ortadan kalkacak.

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Türk, AA muhabirine, ürünü imar etmek düşüncesince müşterek sene süresince çalıştıklarını söyledi.

Zorlu hava şartlarında nice menfi gidiş yaşandığını ve bunlardan birkaçını karşılamak düşüncesince bu ürünü geliştirdiklerini özetleyen Türk, şöyleki bitmeme etti:

"Bilindiği kıl payı beton, elektriksel iletkenliği sıfır yalıtıcı müşterek malzemedir. Paki hocamla bu arada tığ bunun harcına çelik lif katarak iletkenliğini artıracağını düşündük ve bunun ilişkin yalıtıcı betonun nâkil bir duruma gelip gelmediğini kıymetlendirmek düşüncesince denemeler yaptık. Denemelerimiz ilk önemsiz numunelerle oldu. Burada yaptığımız çalışmalarda gördük ki bu liflerin katılmasıyla betonun elektriksel iletkenliği ağırbaşlı manada artıyor. Daha sonraları çalışmalarımızı şişman ölçekli beton plaklar üstünde denedik ve baş döndürücü henüz güzel neticeler aldık."

"Pratik biçimde uçakların gerileyiş ve kalkışları sağlanabilir"

Havalimanı pistlerindeki tuman ve buzlanmayı engel olmak düşüncesince nice düzentileme yapıldığını, bunların uçaklara ve piste dokunca verdiğini anlatım fail Türk, geliştirilen beton plakların rekiz şekilde üretilmesinin peşi sıra çelimsiz müddette yollara uygulanabileceğini söyledi.

Pistlerdeki tuman ve buzlanmayı karşılamak düşüncesince ısıdam kum kullanıldığını dile getiren Türk, şunları kaydetti:

"Şu an makbul ithal kumların baş döndürücü ağırbaşlı zararları var. Uçakların motorlarının içine kaçabiliyor ve birtakımı arızalara faktör olabiliyor. Havaalanı pistlerinin kenarlarındaki akaçlama sistemine derece tıkayabiliyor. Bizim yöntemimiz de çabucak 220 volt cazibe verilerek ve kent şebekesini destekleyen müşterek dönüştürücü ile yöntemler ferah ferah ısıtılabilir. Pratik biçimde uçakların gerileyiş ve kalkışları sağlanabilir. Karayollarında gidiş geliş ışıkları ve piyon geçitlerinde dursuz duraksız ilk buzlanmayı arama ederek henüz emin bir duruma getirebiliriz."

Türk, geliştirilen ürünle hava meydanı inşasının da kısalacağını anlatarak, "Uçakların teehhür sebeplerine istatistiklerle bakılınca çoğunun menfi hava şartlarından kaynaklandığı görülmektedir. Bu da ağırbaşlı maliyet kaybıdır. Bu buluşla rötarlar tutulmuş olacak. Kırsalda başta İHA ve SİHA'ların mahsus bölgelere sekte yerinde baş döndürücü uygulama şekilde üretilip kurulabilir. Bu pistler mütekait hava şartlarında kullanılabilir ve kolay sağlar." ifadelerini kullandı.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay da ısınabilen beton plak üreten akademisyenlere teşekkürname etti.

Kızılay, menfi hava şartlarında tuman ve buzlanma riskinin en müşterek tomar bulunduğu alanların başlangıcında hava meydanı pistlerinin geldiğini belirterek, şöyleki konuştu:

"Hocalarımız ısınabilen, donma ve buzlanmayı kırıcı müşterek formül geliştirdiler. Bu teknikle bu yollara çelik lifler döşeyip cazibe akımı alabilen hasiyet kazandırılıyor. Hocalarımız projeyle tuman ve buzlanmayı engelleyerek bu bölgede müşterek teceddüt ve inovasyon kazandırdılar. Bu memleketimiz hesabına müjdeli müşterek gelişmedir."

Türkiye'nin hava meydanı inşasında dünyada ehemmiyetli müşterek yere eş bulunduğunu aktaran Kızılay, "Bu icat arsıulusal firmalarımızın elini de rahatlatacak. İki değerli hocamız kabilinden geliştirilen bu verim memleketimiz düşüncesince de şişman müşterek kazançtır. Bu bölgede ithal ürünlere şişman müşterek pınar veriyorsak bunu da evcil ve ulusal müşterek icat şekilde hocalarımız kazandırmış oldu." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler