USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Ukrayna’nın Moşçun köyü sakinleri Rusların icra ettiği yıkımı dünyanın görmesini istiyor

Ukrayna'nın Moşçun köyünde yaşayanlar, Rus ordusunun icra ettiği yıkımı dünyanın görmesi gerektiği dair hemfikir.

Ukrayna’nın Moşçun köyü sakinleri Rusların icra ettiği yıkımı dünyanın görmesini istiyor
30-04-2022 12:42
Kiev
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Ukrayna’nın Moşçun köyü sakinleri Rusların meydana getirdiği yıkımı dünyanın görmesini istiyor

Ukrayna'nın hükûmet merkezi Kiev alanında bulunan Moşçun köyü, Rusya ile Ukrayna ortada 24 Şubat'ta başlamış bulunan savaşın evvel günlerinde Hostomel ve İrpin'e revan sefer üstünde bulunması zımnında çatışmaların hararetli yaşandığı yerlerden bir tanesi oldu.

Kiev'in merkezine kestirmece 30 kilometre uzaklıktaki köy, ilkin Rus askeri güçleri kabilinden ele geçirilse de ortak müddet sonradan Ukrayna ordusunca üstünde baştan arama sağlandı.

İki aydan ortak tomar süredir bitmeme fail savaşın en koyu izlerinin görüldüğü Moşçun köyü, insanca krizin eşiğine geldi. Köydeki evlerin yüzdelik 80'i hasar gördü.

Savaş evveliyat 1000'den ortak tomar nüfusa eş Moşçun'da sakinler, harpte yaşadıkları anları ve bulunan vaziyeti AA muhabirine anlattı.

Soy adını özgülemek istemeyen Moşçun sakini Galina, çatışmalar sonrası evine dönüp doğruluk ve tadilata başladı.

Galina, Rus ordusunun saldırmış olduğu çağ havada helikopterleri gördüklerini, fakat bunun ortak manevra bulunduğunu düşündüklerini söyledi.

Saldırılar başlayınca eşiyle uzaklaşmak mecburiyetinde kaldıklarını tamlayan Galina, "Döndüğümüzde evim bombalanmıştı. Hasar gören tavanı elbette tamirat edeceğimi bilemiyorum bile. Yardımcı olacak çoluk çocuk de köyde kalmadı. Yan komşumuz var fakat o da evini paklamak ve ahırda ölen hayvanların cesetlerini gömmekle uğraşıyor. Saldırılarda sert artan eşyalarımızı da evimiz tamirat edilene derece paketlere yerleştiriyorum." dedi.

Galina, evinden nice eşyanın çalındığını anlatarak "Köyde canlı ortak buğulu çift, 120 bin Hrivne toplayarak denize görmek istiyordu. Son arzuları buydu. Ancak bu nukut çalındı. Köydeki evlerden yük ile elbiseler de çalındı. Patates ve kışlık düşüncesince hazırlanmakta bulunan malzemeleri de götürmüşler." sanarak konuştu.

Moşçun'da yaşananların görülmesi ve dünyaya duyurulması icap ettiğini vurgulayan Galina, "Bizde baş döndürücü hararetli ve heyecan çatışmalar yaşandı. Köyde saldırıya uğramayan ev kalmadı. Hostomel, Buça ve İrpin karışma altındaydı fakat köyümüzün karışma altında bulunduğunu gören yok. Herkes bu kentleri konuşuyor. Aslında bütün dünyanın köyümüzdeki hali görmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Çok sayıda sivil, saldırılar sırasında öldürüldü"

Moşçun sakinlerinden Valentin ise evsiz kaldığını belirterek "Evimin topu topu bombalandı. Şimdilik komşumun sert artan evinde kalıyorum. Çünkü kendisi saldırılarda yaşamını kaybetti." dedi.

Çok sayıda sivilin saldırılar sırasında öldürüldüğünü özetleyen Valentin, "Burasını evvel ilkin karadan, sonradan da açıktan taradılar. Köydeki evlerin az daha topu topu bombalandı. Bazı köylüleri sebepsiz öldürdüler. Rus ordusunun karargahı da çevrede idi. Bizimkiler buraya girdiğinde Rus askerleri uzaklaşmak mecburiyetinde kaldı." sanarak konuştu.

"Kalacak yerim fark yok"

Burada canlı Andrey de saldırılar başladığında köyü ayrılma etmediğini ve köylülere asistan bulunduğunu belirterek şöyleki bitmeme etti:

"Savaş başladığında köylüleri arabamla emniyetli yerlere götürdüm. Saldırılar sona erdiğinde de cesetleri taşıdım. Var bulunan paramı daim buna harcadım. Şimdi ise kalacağım yerim fark yok."

Köyde akım edemeyen buğulu avrat ve adamların olduğuna dikkati çekici Andrey, bunların saldırılar esnasında, evlerdeki mahzenlerde saklandığını söyledi.

Andrey, "Çatışmalar sona erdikten sonradan cesetler dü haftaya derece toprağa verilmedi. Çünkü semt merkezinden müsaade alamıyorduk. Merkezde sıklık vardı. Ambulans, kolluk hacısı hocası yoğundu." sanarak konuştu.

"Köye evvel geldiğimde kargaşa vardı"

Gönüllülerden İrina Yablunovska ise Moşçun köyü sakinlerine dayanak noktası vermeye çalıştığını ve insanca iane dağıttığını söyledi.

Köyün "zor" halde bulunduğunu tamlayan Yablunovska, şöyleki konuştu:

"Köye evvel geldiğimde kargaşa vardı. Burada insanoğlu fark göremedik. İlk gelişimden sonradan gecelerce uyuyamadım, ağladım. Burası filmlerden heyecan ortak oyunluk gibiydi. Kendim Kiev’de yaşıyorum, evim var ve hayattayım. Ancak burada evsiz artan şahısların ne halde yaşayacağını kestirim edemiyorum bile. Çünkü evlerin az daha topu topu bombalanmış durumda."

Yablunovska, "Buça ve İrpin baş döndürücü konuşuluyor fakat bu karye unutulmuş vaziyette. Aslında her insanın bu köyü görmesi gerekiyor. Bu sebeple köye daim geliyoruz ve tıbbi, besin ve yük malzemeleri dağıtıyoruz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler