USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Ukrayna'da gün ve sanatın kenti Kiev, telaşlı savaş nöbetinin simgesi oldu

Ukrayna'nın başkenti Kiev'in kalbindeki Özgürlük Meydanı'nın dev ortak temaşa dekoru kabilinden tarihe seyahat olanağı sunan yapılarıyla bilinmiş olduğu o ihtişamlı günleri geride artmış ve müstevi adeta sıkıntı evveliyat sessizliği andırıyor.

Ukrayna'da gün ve sanatın kenti Kiev, telaşlı savaş nöbetinin simgesi oldu
11-03-2022 13:34
Ankara
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Ukrayna'nın başkenti Kiev'de savaş hazırlıkları bitmeme ediyor

Barış vakti herhangi ortak devir binlerce insanoğlunun gezdiği, onlarca müzeye ve vakti mekana eş kentin saha ve sokaklarında hemen sıkı ortak mahal emek vermesi ile ortak kol savaş hazırlığı gözleniyor.

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından Ukraynalıların yaşamı ansız değişti. Bir devir ilkin evlerinde aileleriyle geceleyin ezanı yiyeceklerini yiyip güzel çağ nâkil insanoğlu devrisi devir valizlerine sığdırabildikleri hayatlarını yanlarına alarak hepsi anılarını geride bırakıp bilinmezliğe akıllıcasına kaçmaya başladı.

Yaklaşık 3 milyonluk nüfusuyla neşeli ortak başşehir bulunan Kiev, kentin komşu sahalarına saldırılar dolayısıyla çalı üstünde. Kentte nice iş noktayı ve dükkan kapalı. Ekmek denli esas gıdalara muvasala ise sınırlı. Açık bulunan marketlerde de aşırı derinliğine kuyruklar oluşuyor. Caddelerde arabaların az henüz görülmediği kentte nice benzinlik görev vermiyor. Hayatın az henüz durduğu kent güneş güçlü fantom şehri andırıyor.

Eskiden kenar başlarında çıkmaz müzisyenlerinin olduğu, çıkmaz sanatçılarının hünerlerini sergilediği caddelerde bu günlerde hemen arama noktaları bulunuyor. Sokakların dünkü müdavimleri gazeteciler ve asayiş güçleri. Bunlar haricinde kişiye karşılaşmak az henüz beklenir değil. Otellerin az henüz gazeteciler ve askerler haricinde alıcısı bulunmuyor.

Gönüllüler kentin makul noktalarına getirilen kum yığınlarını torbalara doldurarak himaye ve mevziler hazırlıyor. Birçok noktaya da kentin muhtemel işgalinde defans hattı peydahlamak düşüncesince sert ve beton engeller yerleştiriliyor. Gergin bekleyiş elbette namına asayiş güçleri ve gönüllülere de yansımış durumda. Rus sabotajcıların nice kentte yer aldığı denli Kiev'de de bulunması dolayısıyla her kişiye "olağan şüpheli" gözüyle bakılıyor.

Siviller hem meydanı hem de meydana bilgili binaları arkalamak düşüncesince tahkimat hazırlamaya çalışıyor. Yığınak hazırlayanlar AA'ya "Özgürlük Meydanı'nın sembolik olduğunu, meydanın kaybedilmesinin Kiev'in kaybedilmesi" anlamına geldiğini söylüyor.

Rusların Kiev'e kestirmece 40 kilometre mesafedeki İrpin bölgesindeki derin baskısı halen sürüyor. İrpin'in ağız ağıza düşmesi yerinde Rusların Kiev'e hareketindeki en iri bariyer kalkmış olacak. Güvenlik önlemleri, Kiev'in İrpin istikametinden şehre antre noktalarından itibaren kentin vakti mimarlık güzelliklerinin önüne eski durumda.

11. yüzyıldan buyana kendine saf değişik mimarlık üsluba eş binaların toprak almış yer aldığı kentin ve yapıların muhtemel arbede süresince ne genişliğinde dokunca göreceği de ayrı ortak ide konusu.

Ya İrpin düşerse?

Kiev'den ayrıldıktan sonradan arbede ve patlamaların derin yaşandığı İrpin bölgesine, ormanların arasındaki ortak güzergahtan gidiliyor. Bölgeye giderken ortak atılım veya baltalama tehlikesine dirlik barhana şeklinde gidilmesi gerekiyor. Gidiş istikametinde askeri vesait ve gazetecilerin araçları haricinde vasıtaya rastlanmıyor. İrpin'de Kiev yönüne akıllıcasına ise konutlarını ayrılma fail ve bölgeden çıkmaya etkin sivillerin yoğunluğu dikkati çekiyor.

İrpin Köprüsü linklerde ehemmiyetli ortak intikal noktası. Köprünün bulunmuş yer aldığı noktaya yaklaşınca maksat olunmaması düşüncesince askerler, sivillerden vasıtaların bırakılmasını istiyor.

Araçlar bırakılıp ağaçların arasından endamsız ortak yürüyüşün arkası sıra yollarda sivillerin yayan kaçmaya çalışmış yer aldığı görülüyor. Kadın, çocuk, buğulu yoğunluğu dikkati çekerken, bölgedeki minibüs ve vesait alabildiği genişliğinde sivili boşaltma etmeye çalışıyor.

Sivillerin güvenliği düşüncesince tahliyelerin yapıldığı, otobüslerin de toprak almış yer aldığı ortak semt oluşturulmuş. İnsanlar buradan Kiev istikametine akıllıcasına boşaltma ediliyor.

İrpin'de henüz ilkin AA kadrosunun de çatışmaya tanık olduğu, sivillerin tahliyesi düşüncesince aralık açılmıştı. Bölgede henüz ilkin 6 sivilin öldüğü bölgede göyük evler, bozma reşit yapı ve dükkanlar dikkati çekiyor. Bölgede kalın ortak çorlu kokusu hakim. Yollara saçılmış valiz ve eşyalar da insanların buradan dirilik havliyle kaçtığını gösteriyor.

Ukrayna'nın İrpin'in ağız ağıza tedenni ihtimaline dirlik alanı kente bağlayan köprüyü havaya uçurması dolayısıyla sivillerin tahliyesi zorlukla yapılıyor. Bölgede şimal soğuğunun hissedildiği bu günlerde derin kar yağışına karşın yaşlı, hasta, bebek ve hanımlar özellikle iktisap etmek benzeri yüzlerce kişi, İrpin'den uzaklaşmak düşüncesince birbiriyle yarışıyor. Siviller, havaya uçurulan köprünün bulunmuş yer aldığı bölgelere yerleştirilen cılız yazboz tahtası geçidin üstünden geçerek kaçıyor. Güvenlik güçleri sivillerin izdihama illet olup dereye düşmemesi düşüncesince intikal noktasında kullanıcılarını sıraya yerleştirip karşıya geçiriyor.

Karşıya geçenler, ortak taraftan bombalama ve derin kin hattından kaçmanın mutluluğunu ortak taraftan da konutlarını ve yaşantılarını ayrılma etmenin üzüntüsünü yaşıyor.

İrpin'den kaçan her insanoğlunun bakış açısından dökülen yaşlar dikkati çekiyor. Anne ve babalarının kucağındaki dallar ise savaştan habersiz, derin kar yağışı altında biilaç gözlerle etrafını süzüyor. Tahliyeler esnasında da yakınlarda kimin attığı adsız sansız ferde sesleri duyuluyor.

Anıların valize sığdırıldığı hayatların intikal noktası: Kiev istasyonu

Savaşta acının kokusu kentin herhangi ortak noktasına sinmiş. Kiev ve civarındaki hastanelerde yakınlarını arayan aileler veya refakat fail insanların acıları yüzlerinden okunuyor. Çoğu insan AA'ya "Rusya'ya direneceğini, kenti bırakmayacağını" söylüyor. Kiev'deki Okhmatdyt Çocuk Hastanesi'nde hekim ve yetkililer, yaralılardan kaynak veya düşünce alınmasına müsaade vermiyor.

Çatışma sahasından ırak olsa da savaşın acılarının en aşırı hissedildiği toprak ise veda ve hüznün ortak arada yaşandığı Kiev Tren İstasyonu. İstasyon, Kiev ve şarki illerinden bağıl emniyetli sayılabilecek ülkenin batısındaki Lviv ve yöre şehirlere intikal düşüncesince en emniyetli güzergahlardan birisi görülüyor.

İstasyona sıklık ve karışıklık hakim. Trenler düşüncesince biletleme yapılmıyor. İnsanlar trene binebilmek ve gereksiz ortak genelev bulmak düşüncesince o hengamede az henüz birbirini eziyor. Birçok insan onlarca çağ seyahate karşın ayakta gezi ika pahasına trende yerini almaya çalışıyor.

İstasyondakilerin birileri batıdaki şehirlere gidiyor, birileri ise bilinmezliğe gezi ediyor.

AA'ya konuşanlar, olanakları olursa Polonya üstünden Avrupa'ya geçmeyi planladıklarını anlatıyor. Bu insanların bir aşırı derneşik ortak hayat veya iş umuduyla değil hemen sınırı geçip canını istirdat güdüsüyle akım ediyor.

Evlerini, sevdiklerini ve hayat boyu biriktirdiği anılarını geride bırakan, bir aşırı kadın, buğulu ve bebek bulunan siviller, valizlerine sığdırdıkları hatıralarıyla trenin serap camlarından sonuç ortak defa sevdiklerine ve yaşamış yer aldığı şehre bakılırsa ortak belirsizliğin süresince kenti ayrılma ediyor.

Çocuk ağlamaları ve gözyaşları arasında, şehri müdafaa etmek düşüncesince geride kalanlar ailelerini ortak belirsizliğe göndermenin hüznünü, bire ortak sürede onları arbededen uzaklaştırmanın verdiği luğu yaşıyor. Duyguların birbirine karıştığı, panik, kargaşa ve keşmekeşin hiçbir durmadığı Kiev Tren İstasyonu, savaşın biberli yüzünün biricik ortak karede izlenebildiği anemik ortak savaş sahasına dönüşmüş durumda.

Kiev Tren İstasyonu, savaşın ortak kişiye neler yaşatabileceğini, insanların neleri feda edebileceğini yayınlayan en ehemmiyetli adreslerden biri; beş altı zerre anısını yanına düzlük insanlar, belgisiz ortak geleceğin yolcusu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler