USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Ukrayna krizi sonrası İsrail'i 'Suriye-İran-Rusya' üçgen denklemi bekliyor

Ukrayna krizi sonrası İsrail'i 'Suriye-İran-Rusya' üçgen denklemi bekliyor
01-03-2022 13:25
Kudüs

İsrail, Rusya'nın Ukrayna'ya açmış bulunduğu savaşla birlikte, "Suriye'de iklim cereyan yeteneğini kaybetme, Rusya ile ilişkilerin bozulması ve İran'la, kişi isteklerini karşılayan çekirdeksel birlikte anlaşmaya varılmaması" halinde özetlenebilecek üç buutlu ve çözümü zahmetli birlikte denklemle huzur karşıya kaldı.

İsrail, Suriye'de İran hedeflerine iklim saldırıları kombinezon özgürlüğünün tadını çıkarmayı sürdürmenin yanında İran'ın çekirdeksel tabanca çoğaltma mevzusuna da karışan iktisap eylemek istiyor.

Suriye'ye açıktan düzenlemiş bulunduğu saldırılar Rusya'nın buna cezaevi yummasıyla gerçekleşiyor. Dünyanın, Rusya-Ukrayna savaşıyla çalışır bulunduğu birlikte zamanda, Tahran ile Tel Aviv'in isteklerini karşılayacak çekirdeksel birlikte barışma imzalanması dair ise istifham işaretleri bulunuyor.

İsrail'in, Suriye'deki saldırıları sınırlandırılabilir

İsrail merkezli Haaretz gazetesi muhabirlerinden Yaniv Kubovich, 25 Şubat'ta piyasaya sürülen yazısında, Ukrayna krizinin arkası esna İsrail'in Suriye mevzusundaki endişeleriyle ilgilendiren değerlendirmede bulundu.

Kubovich, İsrail ordusunu esas tasalı fail meselenin, Rusya ile Suriye mevzusundaki alıngan ilişkilerin sekteye uğraması bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"İsrail ordusu, derneşik yerine İran destekli Lübnan Hizbullahı'na huzur uğraş veriyor. Bu durumda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail'in Suriye ve Orta Doğu'daki ayrıksı alanlarda düzenlemiş bulunduğu operasyonlara huzur politikasını değiştirebilir."

Kubovich, Putin'in konumunu ihya çabası içerisine girerek, İsrail'in Suriye'deki saldırılarını sınırlandırabileceğini savundu.

"İsrailli yetkililer ayrıca, Rusya'nın, şişman tabanca anlaşmalarından dirimsel kesbetmek ve Orta Doğu'da Batılı askeri güçler karşısında dünkü birlikte çelim dengesi kurmak düşüncesince şimdi ümranlı silahları Suriye ve bölgedeki ayrıksı devletlere irsal sonucunda alabileceğini düşünüyor." diyen Kubovich yazısına şöyleki bitmeme etti:

"İsrail kalabalık yetkilileri, Putin'in İran'ı Rusya'ya yakınlaştırma çabasının birlikte parçası olarak, Tahran'a, Suriye'de baş döndürücü şimdi birlikte tomar faaliyette bulunma özgürlüğü vermesinden düşünce ediyor. İsrail düşüncesince birlikte gayrı düşünce kaynağı, Rusya'nın, GPS ve elektronik kıtal sistemleri ile siber saldırılar marifetiyle NATO'nun yada Batı'nın, Akdeniz'de düzenleyeceği operasyonları baltalamasıdır. Bu gestalt ayrıca, İsrail ordusunun cereyan özgürlüğünü sekteye uğratabilir yada İsrail'deki çıplak ve askeri teknolojileri bozabilir."

Savaşın, Rus-İsrail ilişkilerine etkileri

Kudüs İbrani Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Yonatan Freeman ise AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, krizin İsrail-Rusya ilişkilerini nice anlamda etkileyebileceğini söyledi.

Krizin ilk evvela İsrail'in Suriye'deki iklim cereyan yeteneğine el edeceğini korumak için çaba sarfeden Freeman, "İsrail bu mevzuda endişeli. Yaşanan gelişmeler ve Tel Aviv'in derinlemesine süredir ABD'nin tutumunu desteklemesinin birlikte sonucunda olarak, Rusya ile İsrail arasındaki resmiyet açıldıkça İsrail'in alanda çalışkanlık sergileme yeteneği de sınırlanabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Freeman, İsrail'in, Rusya ile hesaplı münasebat dair da endişeleri bulunduğunu çünkü oradan un ve birlikte hacim yer yağı ithal ettiğini hatırlattı.

Batı'nın Rusya'ya huzur uygulamaya koyduğu yaptırımlara da yer veren Freeman, "İsrail, bu saldırıdan çevre Rusya'yı kınadı ancak Moskova'ya müeyyide uygulayıp uygulamayacağını ve şayet uygulanacaksa bunların ne çeşit yaptırımlar olacağını belirlemesi gerekiyor." diyerek konuştu.

Freeman, Rusya'nın, İsrail'in alacağı sonucunda strateji edeceğine ve atılacak adımın dü abuhava arasındaki ilişkileri etkileyebileceğine ayraç etti.

Savaş, İran'ın çekirdeksel arzularını kamçılayabilir

Ukrayna mücadelesi başlamadan önceki İsrailli yetkililer, İran'la düzenlenen çekirdeksel müzakerelerde şişman inkişaf kaydedildiğini açıklamış ve endamsız birlikte müddet zarfında anlaşmanın imzalanacağını öngörmüştü.

"Times of Israel" çav sitesinde 25 Şubat'ta piyasaya sürülen birlikte haberde de İsrail'in Ukrayna krizinin sona ermesi düşüncesince aceleci diplomatik çözümü yeğleme ika nedeninin, evren kamuoyunun merakını baştan çekirdeksel anlaşmaya tefriş eylemek bulunduğu tabir edilmişti.

Ancak savaşın yarık vermesiyle İsrail, arsıulusal aktörlerin, İran'la Viyana'da şimdi düzen bağı birlikte çekirdeksel anlaşmaya varmayı arka plana atacağı endişesine kapıldı.

"İsrail, bu savaşın İran'ı, kendisini şimdi çelimli hissetmesine etmen olmasından ve onu, Batı'nın kıtal değil barışma istediği düşüncesine itmesinden düşünce ediyor." diyen Freeman, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bu sebeple İran, gerek yaptırımların sınırlandırılması isterse ayrıksı birlikte biçimde olsun barışma karşılığında şimdi şişman birlikte değer isteyebilir. Bu da İsrail'i şimdi baş döndürücü korkutur.

Rusya ile Ukrayna arasındaki kıtal zımnında Batı, İran'la İsrail'in baş döndürücü da razı olmayacağı birlikte anlaşmaya varabilir. Böyle birlikte anlaşma, İsrail'in gelecekte İran'a huzur harekete mürur ihtimalini artırır. Çünkü bu çeşit birlikte barışma İran'ın çekirdeksel hırslarını durdurmaz."

Freeman, "Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, İran'a, birlikte çeşit güvence unsuru yerine çekirdeksel tabanca sahibi olması icap ettiğini gösterebilir. Çünkü Ukrayna da eskiden çekirdeksel silahından feragat etmişti. Şimdi geldiği bir hale bakın. Bu sebeple İran, Ukrayna'nın düşmüş bulunduğu bir hale düşmemek ve diyeti arkalamak düşüncesince çekirdeksel silaha gereksinimi bulunduğunu düşünebilir." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler