USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, muhtemel birlikte harp dair ürkü yapılmamasını istedi

Zelenskiy, "Rusya ile Ukrayna ortada birlikte harp ihtimalinden bahsederken tetik olunmalı. İngiltere'de, Almanya'da, Fransa'da, Litvanya'da matbuat harp bulunduğu izlenimi veriyor. Ama gidiş hakeza değil. Bu paniğe ihtiyacımız yok.” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, muhtemel birlikte harp dair ürkü yapılmamasını istedi
28-01-2022 21:53
Kiev

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, hükûmet merkezi Kiev’de matbuat personellerinin sorularını yanıtladı.

Rusya ile birlikte harp olması şeklinde tek ülkenin ordusunu Ukrayna’yı müdafaa etmek düşüncesince göndermeyeceğini özetleyen Zelenskiy, “Bir harp olursa ne ülkenin ordusu bizi korumaya hazır? Bu olmayacak. Bu da NATO düşüncesince aşkın korkutucu. NATO, şayet Ukrayna ittifaka katılırsa, onu müdafaa etmek durumunda kalacak. Bunlar NATO düşüncesince aşkın ağırbaşlı zorluklar. Bazı Avrupa devletleri Ukrayna’yı NATO’ya almayarak riziko almamaya güveniyorlar. Ama deminden topyekun birlikte harp başlarsa bu, birtakım NATO ülkelerinin sınırlarında olacaktır.” diyerek konuştu.

Batılı devletlerde Ukrayna ve Rusya arasındaki harp ihtimaline müteveccih ürkü havası oluşturulduğuna ayraç fail Zelenskiy, “Ukrayna ve Rusya ortada birlikte savaştan bahsederken sonuç etap tetik olunmalı. 2019'da başbuğ olduğumda Mariupol'a gittim ve o devir da tabanca sesleri duyabiliyorduk.” dedi.

Zelenskiy, bulunan durumun, sabık yıla nazaran ayrımlı olmadığını anlatarak, “İngiltere'de, Almanya'da, Fransa'da, Litvanya'da matbuat harp bulunduğu izlenimi veriyor. Ama gidiş hakeza değil. Bu paniğe ihtiyacımız yok. Asker sayısı arttı güçlükle bunu 2021'in başında, Rusya’nın askeri tatbikatlarıyla ilişik söylemiştim. Durumun o zamanlardakinden artık huzursuz bulunduğunu düşünmüyorum.” ifadelerini kullandı.

Bir harp olup olamayacağını kesin birlikte halde söylemenin belkili olmadığını kaydeden Zelenskiy, “Savaş olabilir. Tam ölçekli birlikte harp olacaksa, o devir hoppadak Ukrayna ile yahut hoppadak devletimizin topraklarında birlikte harp olmayacak. Enformasyon ve siber saldırıları da içeren melez birlikte harp olacak.” dedi.

Ukrayna’nın rastgele birlikte ayrışık senaryo düşüncesince hazırlandığını vurgulayan Zelenskiy, “Mümkün bulunan rastgele birlikte halde hazırlanıyoruz. Sessiz birlikte askeri tedarik ve diplomatlık uygulanması gerektiğine inanıyorum. Yüksek olasılıklı tehditlere hazırlanıyoruz fakat içre bulduğumuz gerçekliği de anlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, olasıdır birlikte Rusya saldırısında 2014’te olanların esasen yaşanmayacağını belirterek, “Birincisi, o çevrim aktüel üzere birlikte ordumuz yoktu. İkincisi, o çevrim kişilerin yaklaşımı farklıydı, deminden hepsi sonuç etap vatansever. Geçici şekilde obstrüksiyon edilen topraklarda yaşananları hepsi görüyor ve bunu istemediğimizi hepsi biliyor.” diyerek konuştu.

Batıya "Rusya yaptırımlarını olasıdır işgalden ilk uygulayın" çağrısı

Batılı devletler kabilinden Rusya'ya müteveccih yaptırımların olasıdır birlikte işgali öncesinde uygulanması icap ettiğinin altını çizen Zelenskiy, “Sonradan meydana getirilen yaptırımlar Ukrayna düşüncesince mi olacak? Hiç sanmıyorum. Eğer birlikte harp olursa yaptırıma ne gerek kalır? Bu yaptırımlar banko bizim türkiye düşüncesince değil. Avrupa Birliği namına müteveccih mükemmel ölçekli saldırganlığı arama dibine kabul etmek istiyor, fakat bu, devletimiz pahasına yapılamaz. 15 bin vatandaşımız vefat etti ve nice iklim (olası birlikte işgal) sonra yaptırımı danışma ediyor. Bence bu adaletli değil.” değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmasında ABD’nin bölgedeki krize yaklaşımını da eleştiren Zelenskiy, “Beyaz Saray tehlikeler bulunduğunu anlıyor, sonsuz bu mevzuyu konuşuyor, bu mevzuyu sonsuz destekliyor ve oldukça keskinleştiriyor. Bana mucibince bu birlikte hatadır. (ABD’nin Kiev’deki birtakım diplomatlarını boşaltma etmesi) Bunlar bizlere faydası sıfır kusur ve aşkın adımlardır.” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden’la rastgele birlikte kusur anlaşılma durumunun yaşanmadığını tamlayan Zelenskiy, şöyleki konuştu:

“Tıpkı onun ABD'de olup bitenler karşı dip birlikte anlayışa cemaat bulunduğu gibi, ego de ülkemde neler olup bittiğine değgin dip birlikte anlayışa sahibim. Yarın birlikte harp başlayacağına değgin kâffesi bu sinyaller dolayısıyla bugün memleketimizdeki ekonomiyi istikrara kavuşturmamız gerekiyor. Çünkü, ülkelerin hatırlı liderlerinden bile, düpedüz diplomatik sıfır dillerde bile bu çeşit sinyaller geldi. Bu piyasalarda, mal sektöründe ürkü yaratıyor.”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le rastgele birlikte ayrışık formatta görüşmeye apiko bulunduğunu dile getiren Zelenskiy, “Putin beni hastalık Soçi’ye çağırma ediyor? Kayak mı yapacağım? O devir Odesa’da buluşalım, denize gireriz. Putin’le görüşmekten korkmuyorum, düet yahut rastgele ebat olabilir, ego hazırım.” dedi.

Zelenskiy, Biden’ın, Ukrayna, Rusya ve ABD’nin bulunduğu birlikte konuşma platformu kurmasından sevinme duyacağını da laflarına ekleyerek, "Ukrayna'nın Biden ile Putin arasındaki birlikte anlaşmanın kararı olmasını istemiyorum. Biden evvel bana yüz kere garanti verdi. Devletimizin akıbeti, bugünü ve istikbaline Ukrayna değişmeyen verecek." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler