USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ücretsiz toprak analiziyle zirai verimliliğin arttırılması hedefleniyor

Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sığırcı, "Türkiye'de önce kere toprak analizinin parasız olmasıyla Türkiye'de en münteşir uygulamadan birisi olacağını göreceğiz." dedi.

Ücretsiz toprak analiziyle zirai verimliliğin arttırılması hedefleniyor
30-12-2021 11:39
Malatya

Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde yaşama geçirilen parasız toprak analizi uygulamasıyla hem zirai verimliliğin arttırılması bununla ortak hata gübreleme kararı oluşabilecek toprak ve su kirliliğinin önüne geçilmesi planlanıyor.

MASKİ Genel Müdürlüğü içerisinde 2014 senesinde kurulan yer laboratuvarında kısaca 3 ay evvela çiftçilere parasız verilmeye başlanan toprak analizi hizmetiyle zirai verimin arttırılması hedefleniyor.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sığırcı, AA muhabirine, şehirde zirai mahsul çeşitliliğinin nezdinde tomar bulunduğunu ve zirai verimliliği yükseltmek gibi toprak analizinin ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

Kentte, Karakaya Baraj Gölü deniz boyu şeridindeki arazilerde yılda ansızın nezdinde tomar mahsul alınabildiğini aktaran Sığırcı, "Mısır, şekerpancarı ve günebakan topraktan ağırbaşlı gıda maddesi kaldırır. Toprak analizinin yapılması başta ithalata ilişkin bulunan gübrenin durumunda kullanılması açısından ehemmiyet sunma etmekte. Bu sebeple toprak analizini önemsiyoruz. Türkiye'de evvela kat toprak analizinin parasız olmasıyla Türkiye'de en yayılmış uygulamadan bir tanesi olacağını göreceğiz." niteleyerek konuştu.

Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Mehmet Mert ise laboratuvarlarının Tarım ve Orman Bakanlığından musaddak bulunduğunu dile getirdi.

"Çiftçinin kazara ekincilik yapmasının önüne devredilmek istiyoruz"

Toprak analizlerin umumi adına ücretle yapıldığını, amaçlarının tarımın gelişmesini yardım ifham etmek bulunduğunu özetleyen Mert, şu şekilde bitmeme etti:

"Toprak analizini parasız yaptık, paydaşlarımız İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile beraberce çiftçinin vatanlarını getirerek analiz ediyoruz. Bölgenin ekincilik haritasını çıkartarak, çiftçinin kazara ekincilik yapmasının önüne devredilmek istiyoruz. Çiftçiler bizlere vatanlarını getiriyor. Topraklar dönem bölük gelmeye başladı, tığ analizleri yaparak ikinci kemre devri mart ve nisana bakmak istiyoruz. Çiftçiler sonuç günlere bırakmasın, nezdinde an evvela getirsinler ki tığ de nezdinde an evvela toprak yapısını ve neler yapmaları icap ettiğini anlatalım. Burası bölgenin en güzel laboratuvarı, Doğu Anadolu'da bizim bildiğimiz kadarıyla ikinci nezdinde laboratuvar yok. Toprak analizini parasız yaparak, bunu nezdinde ekin durumuna dönüşmesini istedik. Ekim evveliyat çiftçinin ne gübreyi atması icap ettiğini analiz sonuçlarına gereğince belli eder en azından."

İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Ahmet Turan Karaca da parasız toprak analizi uygulamasında MASKİ Genel Müdürlüğü ile hissedar olduklarına ayraç ederek, "Çiftçilerimizin numunelerini kaymakamlık müdürlüklerimiz kanalıyla MASKİ'ye ulaştırıyoruz, sonuçlarını de çiftçilerimize gönderiyoruz." dedi.

"Gübrenin ilavesi kar düşünmek değildir"

Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılınç ise toprak analiziyle zirai verimliliğin artacağına inandıklarını belirterek, "Toprak analizi bizim düşüncesince baş döndürücü önemli, analiz yapılmadan kemre kullanılmasına karşıyız. Herkes analizini yaptırarak, toprağın gereksinim duyan gübreyi kullanmalı. Gübrenin ilavesi kar düşünmek değildir, ilavesi dokunca verebiliyor. " niteleyerek konuştu.

Su Kalite Kontrol ve Laboratuvar Şube Müdürü Habibe Özben de "Yanlış gübreleme kararı oluşabilecek toprak ve su kirliliğinin önüne geçilmesini amaçlıyoruz. Laboratuvarımıza ilçelerimizden ve merkezden baş döndürücü sayıda mostra akışı olmaya başladı." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler