USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Tuz Gölü küçülmeye devam ediyor

Konya, Aksaray ve Ankara sınırları içinde arazi düzlük Tuz Gölü'nde toptan istinas ve kuraklığa ilişkin kendisine küçülme devam ediyor. Uzmanlar, problemin elden Tuz Gölü'nün küçülmesi olmadığını, amma velakin sodyum klorür üretiminin azalması, göl etrafında imal edile

Tuz Gölü küçülmeye devam ediyor
24-10-2021 12:15

Türkiye'nin sodyum klorür ihtiyacının yüzdelik 50'ye yakınını karşılayan Tuz Gölü'nün sınırları herhangi ortak güzeşte sene geriliyor. Suların çekilmesiyle gölün etrafı bakımsız alanlara dönüşürken, bu gestalt muhtelif zararlı etkileri da yanı sıra getiriyor. Kuş cenneti kendisine kuş türlerinin konakladığı ve ürediği alanlar ağırbaşlı biçimde bulunmayan oluyor.

1990 yılından bu yana Tuz Gölü ve degaje kapsamda Konya Havzası'nın nice bölgesinde TÜBİTAK projeleri yürüten, muhtelif icraat özne Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muazzez Çelik Karakaya, Tuz Gölü'nde toptan istinas ve zirai kullanıma da ilişkin kendisine ağırbaşlı ortak küçülme bulunduğunu söyledi.

Prof. Dr. Karakaya, “Küresel istinas da dünyanın sorunu bulunduğu düşüncesince ve yağmur azalması da toptan ısınmanın bu sonuçlarında Tuz Gölü'nün emektar senelerde elan az bulunan küçülmesini ileriki senelerde elan ortak tomar artıracak boyuta götürecektir.

1930'dan bugüne derece geldiğimizde eskiden yılda ihtimal ortak iki santimetre bulunan küçülmeler, bugün yüzdelik ölçeklerine geldiğimizde ağırbaşlı boyutlara kazanmış ve Tuz Gölü'nün etrafında ağırbaşlı ortak biçimde sodyum klorür alanlarının çökeliminin çekildiği, killi, tuzlu ortak toprağa bırakır pozisyona gelmiştir. Genel baş döndürücü umumi ortak yaklaşımla dersek, 1930'dan bugüne ihtimal 30, ihtimal az buçuk elan fazda ölçümlerle, peyk fotoğraflarıyla da başta Tuz Gölü'nün lodos kesiminde ve azda olsa de maşrık kesiminde elan ortak tomar kazanmak neredeyse çekme var” dedi.

“Problem yalnızca Tuz Gölü'nün küçülmesi değil, üretimde azalma, çevresel manada danegatif ortak duygulanma olacaktır”

Prof. Dr. Muazzez Çelik Karakaya, Tuz Gölü'nün haricinde etrafında bugün soda üretimi de meydana getirilen Bolluk ve Tersakan göllerinin de bulunduğunu tabir ederek, “Problemimiz yalnızca Tuz Gölü küçülmesi değil. Aynı sürede bu küçülme ile bu arada yahut suyun miktarının azalması diyelim esasen küçülme bu, sodyum klorür üretiminin menfi etkilenmesi indinde Bolluk ve Tersakan kabil soda üretimi yapılan, sodanın indinde ayrıksı mahsulat de elde ediliyor. Bunların da üretiminde ağırbaşlı ortak eksilme olacaktır. Bu azalmanın kararı da yalnızca hesaplı olmayacaktır. Bugün Türkiye'nin yüzdelik 50'ye andıran sodyum klorür gereksinimi ve tuzun haricinde muhtelif kimyevi mahsulat de ediliyor.

Bolluk, Tersakan'da kimya sektöründe gıdanın haricinde ilaçlamada, muhtelif zirai ilaçların yapılmasında, muhtelif asitlerin üretilmesinde sodyum deposu kendisine magnezyum elde ediliyor, cıncık sanayine, arıtıcı sanayine veriliyor. Bunların da üretiminde eksilme olacaktır ve onun haricinde da bura çevresel manada da menfi ortak duygulanma olacaktır. Kuş cenneti diyoruz, kuş türlerinin konakladığı ve fazlalık ürediği alanlar ağırbaşlı ortak biçimde bulunmayan olmaktadır. Bunun haricinde da gene gezim açısından da başta esenlik turizmi yahut alışılagelen görsel anlamda da esenlik turizmine kazandırabilir Tuz Gölü. Çünkü esenlik turizminde ağırbaşlı ortak potansiyeli mevcut Tuz Gölü'nün ancak bu bölgede ortak düzentileme yapılmamıştı, bu ortak eksikliktir bizim türkiye için, bunların da kaybı yaşanacaktır” halinde konuştu.

“Vahşi sulamadan, aykırı suyu çekilmesinden vazgeçilmesi lazım”

“Küresel boyutta ortak kuralık diyoruz. Bunu yalnızca tığ yapmadık tamamı evren sorumlu” niteleyerek mütekellim Prof. Dr. Muazzez Çelik Karakaya, “Peki tığ ne yapabiliriz? Tuz Gölü etrafında ağırbaşlı ortak biçimde sodyum klorür üretimi meydana getirilen sahaların yahut suyun çekilmesine ilişkin kendisine ortak de o bölgede tuzlu, killi ortak tarla düzlük oluşacaktır. Bunlar da rüzgarla ağırbaşlı ortak biçimde çevredeki zirai alanlara taşındığı devir zirai üretimin de, Tuz Gölü değil söz gelişi Altınekin Ovası, başta buğday üretiminde rekoltenin alındığı, ağırbaşlı ortak biçimde ihtiyacımızın karşılandığı ortak alandır. Burada da bunun onun haricinde gayri mamüllerin de tozdan ilişkin kendisine menfi etkilenmesi indinde insanoğlu sağlığını da etkileyecektir. Ne yapabilirize geldiğimizde tığ faktör olduğumuz seviyede yaptığımız negatifliklerden vazgeçmemiz, şu demek oluyor ki taraf etkilerden vazgeçmemiz lazım. Bunlar nedir? Tarımsal sulamada ahacık senelerdir söyleniyor bundan sonradan ağırbaşlı ortak biçimde bıçak kemiğe dayanmıştır, yabani sulama dediğimiz o sulamadan vazgeçilmesi lazım. Tuz Gölü gizli ortak göl. Dışardan beslenmesi hudutlu sayıda, ahacık Melendiz Çayı, Uluırmak, Peçenek Çayı haricinde ortak tomar ehemmiyetli ortak dereden beslenmiyor. Bu derelerde de başta kuraklığın kararı yazları bu derelerden elden elden tek su gelmemektedir.

Peki bu derelerden mevrut başta yağışlı mevsimlerde bahar yahut bahar sonradan az buçuk mayısa derece mevrut ortak hacim su var. Belki bu sular depolanabilir, havzaya elan ortak tomar su verilerek. Tuz Gölü'nün etrafında kuruyan Akgöl, Acıgöl, Köpek Gölü kabil muhtelif ıvır zıvır göller var. Bunlar baş döndürücü arızasız ortak tarla ve bu tarla içerisinde, yüzeyine elan ortak tomar devir ışınının gelip Tuz Gölü'ndeki suyun buharlaşmasını azaltmaya da müteveccih kendisine ve bundan sonradan parlak erke elde edilmesi düşüncesince de o yerlere devir panelleri kurulabilir. Bu paneller mevrut devir ışınını ortak biçimde tutacağı düşüncesince Tuz Gölü'ne doğacak devir ışınının yansıması ve buna ilişkin kendisine buharlaşmasının artmasını azda olsa azaltacaktır.

Farklı disiplinler de ortak araya gelmiş şekilde aykırı suyunun çekilmesinden de vazgeçilmesi gerekir. Bugün Konya Kapalı Havzası 2000 senesinde Koruma Alanı kendisine duyuru edildi, degaje ortak düzlük ancak bu esirgeme bölgesine katışıksız çalışmalar, korumaların yapıldığını bildirmek maatteessüf güç. O devir bu esirgeme dalında aykırı suyunu çekmekten vazgeçilmesi lazım” niteleyerek konuştu.

Yasin Can - İbrahim Yetkin
 

İLGİLİ HABER
Tuz Gölündeki ölü flamingolar incelemeye alındı Tuz Gölü’ndeki ölü flamingolar incelemeye alındı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler