USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TÜSİAD YİK Başkanı Özilhan: Çevreci müşterek Türkiye amacı düşüncesince önlemlerimizi çabucak almalıyız

TÜSİAD YİK Başkanı Özilhan, "İklim değişikliğinin ürkütücü neticeleri ve sarsıntı alanında olmamız, emektar politikalarla bitmeme etmemizi gayrimümkün kılıyor. Çevreci birlikte Türkiye gayesi düşüncesince önlemlerimizi çabucak almalıyız." dedi.

TÜSİAD YİK Başkanı Özilhan: Çevreci müşterek Türkiye amacı düşüncesince önlemlerimizi çabucak almalıyız
19-10-2021 13:01
Istanbul

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Tuncay Özilhan, TÜSİAD YİK Toplantısı'nın açılışında icra ettiği konuşmada, salgının çabuk ve kaba değişimlere bozukluk bulunduğunu vurguladı.

Tüm devletlerin devir kurnaz ekonomik, ekolojik, teknolojik, kurumsal mesail ve salgınlarla karşılaştığını tabir fail Özilhan, şunları kaydetti:

"Zaten siyasal yönetimlerin işi de bu gerilimleri halletmek fakat tamamı bu gerilimlerin alevli şekilde yukarı fazladan yığıldığı tarihî dönemler, uygun dönemlerden farklılaşıyor. Bu değişimlere tedariksiz giriftar olgunlaşmak ve elleme yönetememek kırılmalara kez açabiliyor. Bugün Türkiye’nin istikbaline baktığımda, hayattaki jeopolitik risklerin, sosyokültürel gerilimlerin, dünya değişiminin etkilerinin, onmadık ve kontak konuşu büyümenin mahşerin dört atlısı kendisine üzerimize geldiğini görüyorum. Bunların ilişkin müşterek de geleceği şekillendiren teknolojik dönüşümün ekonomik, insanca ve sosyal boyutlarını eklemeliyiz."

Özilhan, jeopolitik anlamda ciddi müşterek coğrafyada arsa meydan Türkiye'nin toptan mimarideki gerilimden etkilendiğini aktararak, "Bu gerilimin ve bu gerginlik karşısındaki tutumumuzun ilkin ekonomimiz peyda etmek neredeyse yarattığı negatif etkileri müşterek süredir yaşıyoruz. Gelecek zamanın tehditleri ve fırsatları karşısında Türkiye düşüncesince ayaklık bazlı toptan sistemin etkili müşterek üyesi olmanın ehemmiyetli olacağını düşünüyoruz." dedi.

Son zamanlarda yaşanmış bulunan dehşet natür vakalarına ayraç fail Özilhan, sonuç BM dünya raporunun, Akdeniz havzasının toptan ısınmadan en aşkın etkilenecek yerlerden bir tanesi bulunduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Özilhan, Türkiye'nin yüzdelik 60'ının çölleşme riski ile gönül rahatlığı karşıya bulunduğunu aktararak, "Sulu tarıma ait ekincilik politikası, su kaybını zait sulama sistemleri, aykırı ve arsa üstü sularının baş döndürücü ve hata kullanımı, su sıkıntısını ağırlaştırıyor. Su rezervleri tarihî kendisine en az seviyelerine iniyor. Türkiye'nin ekincilik ürünleri üreten, hububat ambarı kendisine bildiğimiz bölgelerini etkileyen alevli kuraklık, tarımı ve çiftçileri aksi etkiliyor." sanarak konuştu.

Türkiye'de yaşanmış bulunan afetleri anımsatan Özilhan, "Doğaya orantısız müdahale, ayrık yapılaşma, hata kentleşme, lazım hazırlıkların olmaması, sellerde ve orman yangınlarında dirilik kayıplarını arttırdı. Bu hastalıkların çözümünde etap atmazsak doğacak zamanlarda artacak esna dışı dünya vakalarında gene canımız yanmaya bitmeme edecek." halinde konuştu.

Özilhan, zelzele gerçeğinde de bire müşterek sıkıntıları gördüklerini, Marmara Depremi'nin üstünden sabık 22 yılda kentleşme anlayışındaki değiş tokuş ve depreme tedbir dair katedilen mesafenin aşkın az bulunduğunu söyledi.

"Çevreci müşterek Türkiye amacı düşüncesince önlemler çabucak alınmalı"

Tuncay Özilhan, dünya değişikliğinin ürkütücü neticeleri ve zelzele branşında olunmasının emektar politikalarla bitmeme etmeyi olamaz kıldığını, çevreci müşterek Türkiye amacı düşüncesince önlemlerin çabucak katılması icap ettiğini söyledi.

Paris Anlaşması'nın Meclis'ten geçmesiyle Türkiye'nin anlaşmayı onaylamayan 6 ülkeden bir tanesi olmaktan çıktığını hatırlatan Özilhan, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Ama gönül rahatlığı karşıya olduğumuz probleminin önemi ve aciliyeti hâlâ fazlasını gerektiriyor. tedbir almakta gecikmek, bugün saf kaynakları dalgın tüketmenin maliyetini doğacak kuşaklara ödetmek anlamına geliyor. Bu hata bulunduğu gibi, bundan sonra bitmeme ettirilebilir müşterek yaklaşım da değil. Şu andaki tutum modelini tekrar ayağa değiştirmemiz, karbon etkisiz tutum yaklaşımını benimsememiz, istihsal ve istihlak kalıplarımızı bu bir hale uyarlamamız gerekiyor."

Özilhan, Türkiye'de kentleşmedeki hızlanmanın, istihsal ve istihlak modellerinden çevreye, sosyal hareketlerden siyasal yeğleme kaymalarına uzanan neticelerini gözlemlediklerini tabir ederek, "Son yıllarda bu etkilerin ilişkin ilhak bulunan mülteci hareketliliği, kalkınmanın hafriyat boyutunun ihmale gelmediğini hatırlatıyor." dedi.

Doğanın kırık hatlarına, öz yataklarına yapım yapmamayı ateş yoldan gösterdiğini tamlayan Özilhan, huzurlu, mutlu, sulh zarfında yaşayacağımız müşterek doğacak düşüncesince sosyal adaleti tamamı boyutlarıyla kasılma etmek, adaletli müşterek Türkiye hedefini muvaffak olgunlaşmak icap ettiğini söyledi.

"Küresel erke piyasaları şişman müşterek değişimin arifesinde"

TÜSİAD YİK Başkanı Özilhan, bugün nice ülkedeki nice firmanın önlem zincirlerini tekrar yapılandırmayı gündemine almış vaziyette olduğunu, bire müşterek anda nice şirkette istihsal modeli değişikliğine gidilmesinin toptan ekonomide ipham ve riski apayrı müşterek noktaya çektiğini kaydetti.

Kuraklık ve erke sorunu kaynaklı önlem sıkıntılarının vaziyeti hâlâ da ağırlaştırdığını, sonuç günlerde erke piyasalarında yaşanmakta bulunan hastalıkların gelecekte dünya krizinin tesirleri arttığında yaşanabilecek olanların ön habercisi konumunda bulunduğunu aktaran Özilhan, toptan erke piyasalarının şişman müşterek değişimin arifesinde olduğunu, enerjinin kesinlikle üretilip kesinlikle tüketildiğinin tekrar düşünülmesi icap ettiğini vurguladı.

Özilhan, konuşmasını şöyleki sürdürdü:

"Büyümeli ve insan başı gelirimizi artırmalıyız. Çünkü hepsi zenginlik artışı ister. Büyümek düşüncesince ilk önce makroekonomik istikrarı bildirmek ve sürdürülebilir nema periyodunu başlatabilmek gerekiyor. Bu doğrultuda en ehemmiyetli adımlar, ortalık ekonomisinin gurur ve kurallarını pekitmek ve ilkin Merkez Bankası peyda etmek neredeyse aranjör kurumların bağımsızlığını ağız dalaşı dışı bırakacak şekilde kasılma etmektir fakat nema denli büyümenin kesinlikle sağlandığı da önemli. Karşı karşıya olunan tehditler dikkate alındığında, büyümenin elden çabuk değil, bire müşterek sürede istihdam yaratan, yeşil ve adaletli müşterek nema olması gerektiği ortaya çıkıyor. Bu nedenle, bugün paylaştığımız çalışmada, gelişmiş, saygın, adaletli ve çevreci müşterek Türkiye hedefinin altını çiziyoruz.”

Özilhan, halis muhlis hastalıkların birbirine bağlandığı, birindeki çözümün behemehâl diğerlerini de dikkate alması gerektiği müşterek noktada olunduğuna ayraç ederek, "Cari bariz ve bütçe açığına maharet açığı, bilgelik açığı, değimli kol açığı ve yönetişim açığı da ekleniyor. Düşen elden TL'nin kıymeti değil, su rezervlerimiz, birbirimize güvenimiz, ihracatımızda faziletkâr teknolojili mamüllerin payı, talih ve huzurumuz da geriliyor. Sadece makroekonomik dengesizlikleri değil, lehçe kalkınma farklılıklarını ve dirimsel dağılımı bozukluklarını da bertaraf etmek istiyoruz. Faiz ve enflasyonun beraberinde emisyonları, hava, su ve arsa kirliliğini de dökmek istiyoruz." halinde konuştu.

Üretimin, tüketimin, yatırımların artmasına gerekseme duyulduğu kadar, hafriyat ve hürriyet alanlarının genişlemesine de gerekseme duyulduğunu tamlayan Özilhan, laflarını şöyleki sürdürdü:

"İlkelere ve kurallara ait toptan manzume içerisindeki konumumuzu pekitmek istediğimiz denli gençlerin, kadınların, engellilerin ve tamamı dezavantajlı kesimlerin konuşu ve sosyal yaşama katılımını da tasarruf etmek istiyoruz. Küresel tecim ve mal akımlarından aldığımız hisse denli akademik, bilimsel, kültürel ve sanat içerikli çalışmalardaki payımızı da önemsiyoruz. Kısacası, hâlâ dobra müşterek doğacak istiyoruz. Bu noktada medenilik yarışının müşterek ahir etabına kesinlikle geçeceğimiz, hâlâ dobra müşterek geleceği kesinlikle nesir edeceğimiz asliye müşterek istifham kendisine karşımıza çıkıyor. Bu probleminin yanıtı 80 milyonun iradesiyle ortaya çıkacak."

"Geleceği İnşa" çalışması

Tuncay Özilhan, toplantıda, TÜSİAD'ın 50. Yılı projesi olarak, Türkiye'nin geleceğinin yapımı düşüncesince müşterek kez haritası önerisi içeren "Geleceği İnşa" başlıklı çalışmanın tanıtılacağını, çalışmada, maşer içerisindeki etkileşimi şekillendirmek neredeyse şahısların oluşturduğu kavait ve normlar kendisine tanımlanan siyasi, konuşu ve sosyal kurumların öneminin ayrıntılı ele alındığını bildirdi.

Sorunları geleceğe öteleyerek bitmeme ika şansının kalmadığı müşterek noktada olunduğuna ayraç fail Özilhan, "Çünkü o doğacak bundan sonra geldi. Bu sebeple ilk önce tarihî kendisine müşterek değiş ihtiyacında olduğumuzun farkına muvasalat etmek gerekiyor. Ya tarihin akışının hızlandığı bu dönemeçte önümüze oluşturulan fırsatlardan müstefit olgunlaşmak neredeyse ilerleyeceğiz ve geleceğimizi tekrar kurgulayacağız ve ya çorak tartışmalarla, haset kurtarmaktan öteye gitmeyen adımlarla, özgü değil, makyaja çevrilmiş önlemlerle bu fırsatların heba bulunmasına peyrev kalacağız." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler