USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

'Türkiye'yi uçuracak' mühendisler işe İHA ile başlıyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ), bünyesine katmış olduğu acemi izinli mühendisleri, Mühendis Geliştirme Programı ile Türkiye'nin ulusal uçak, helikopter ve insansız hava aracı planlarında fariza almaları düşüncesince hazırlıyor.

'Türkiye'yi uçuracak' mühendisler işe İHA ile başlıyor
10-05-2022 14:35
Ankara

AA muhabirinin edinmiş olduğu bilgiye göre, TUSAŞ, Milli Muharip Uçak, Hürjet, Gökbey, Atak-2, Anka ve Aksungur denli planlar nedeniyle sonuç çağda baş döndürücü sayıda toy yetkilendirilmiş mühendisi bünyesine kattı.

Farklı mühendislik branşlarından yetkilendirilmiş insanların multidisipliner ortak yetişek programı yardımıyla çelimsiz müddette ehemmiyetli derecede bilgelik birikimine ulaşmalarını bildirmek amacıyla Mühendis Geliştirme Programı yaşama geçirildi.

Katılımcıları müşareket kültürüne yakınlaştırarak ahenk süresini kısaltmayı amaçlayan programın geçmiş etabında, havacılık alanındaki mühendislik bilgisinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Ardından düzentileme alanları gözetilerek sorumlulukları belirlenen gençler, ikinci fazda yapısal, pervaz bilimleri, aviyonik ve yazılım sahalarında sunulan kuramsal ve kullanışlı eğitimlere katılıyor. Üçüncü faza güzeşte katılımcılar, proses süresince edindikleri yetkinlikler doğrultusunda belirlenen ortak rolü yapmak kıl payı plan emekleri yapıyor.

TUSAŞ Akademi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, AA muhabirine, istihdam sürecinde güre mühendislerin kuramsal manada baş döndürücü güzel yetiştirildiğini fakat havacılık ve feza sanayisi sahalarında pratiğe gereksinimleri bulunduğunu belirleme ettiklerini söyledi.

Bu ihtiyaçtan hareketle Mühendislik Geliştirme Programı ismi sunulan ortak izlence başlattıklarını tamlayan Pınarbaşı, şöyleki konuştu:

"Bu, bildiğimiz kadarıyla ibdai ve Türkiye'de geçmiş kez muteber ortak program. Yeni yetkilendirilmiş mühendislerimizi istihdam ederiz ve bunlar 40-50 yabanlık gruplar şeklinde programa alınıyor. Makine, malzeme, elektrik-elektronik, havacılık denli ayrı ayrı alanlardan arkadaşlarımıza 4-5 ay denli ortak müddette hem aceleci eğitimler verip, havacılık ve feza sanayisini tanıtıyoruz bununla birlikte ortak uçağın dizaynı elbette yapılmaktadır onu öğretiyoruz. Atölyemizde 3 boyutlu yazıcılarımız var. Tasarladıkları hava aracını ürettiriyoruz ve sonrasında asıl koşullarda pervaz gerçekleştiriyorlar. Böylece yetkilendirilmiş oluyorlar ve menfaatlerini uçak, helikopter, feza denli çalışacakları birimlere gönderiyoruz."

Programla ilgilendiren sahadan baş döndürücü müspet arka dönüşler aldıklarını anlatım fail Pınarbaşı, güre mühendislerin izlence böylecene çalışacağı birime müheyya halde gittiğini belirtti. Pınarbaşı, "Arkadaşlarımız TUSAŞ'ı, sanayiyi, dizayn ve üretimin elbette yapıldığını 4-5 ay denli çelimsiz müddette öğreniyor. Çok müspet arka dönüşler aldık ve izlence başarıyla bitmeme ediyor." dedi.

"Çok elan aceleci iş çözüyorlar"

Mühendis Geliştirme Programı Şefi Görkem Şimşek, iştirakçilerin izlence kapsamında 2 maaş umumi ortak yetişek sürecinden geçtiğini, işlik etabında ise ortak hava aracının istihsal süreçlerinin deneyimlendiğini bildirdi.

Üretim sürecinde üretilecek uçağın mimarisi, ekipmanları, görevine akıllıca donanımları denli unsurlar üstünde icraat yapıldığını özetleyen Şimşek, 4'üncü ayın böylecene uçağın birleştirildiğini, arkası sıra da arazi ve pervaz testleri gerçekleştirildiğini kaydetti.

Şimşek, mühendislerin elan sonradan fariza bitirdikleri birimlerden belli başlı aralıklarla arka bildirimler aldıklarını dile getirerek, "Birimlerden, arkadaşlarımızdan iyice güzel arka bildirimler alıyoruz. Farklı disiplinlerle geçmiş kez bu arada çalışıyorlar. Profesyonel ve içtimai anlamda kaynaşıyorlar, bu içeride baş döndürücü işlerine yarıyor. Yöneticilerinden aldığımız arka bildirimler, programdan yetkilendirilmiş olanların toy süregelen ortak mühendise gereğince baş döndürücü aceleci sorunu çözdükleri yönünde. Yapmak istediğimiz şeyi başarıyoruz diyebilirim." ifadelerini kullandı.

Nuri Demirağ'ın dizaynı sahn buldu

Mühendis Geliştirme Programı katılımcılarından Ozan Ege Camcı da izlence kapsamında MGP-7 Grubunun pervaz bilimleri biriminde fariza yaptığını söyledi.

Programı başarıyla tamamladıklarını ve ilgilendiren birimlerine dağılacaklarını vurgulayan Camcı, şunları kaydetti:

"Bir uçağın yeniden sona topu topu imal süreçlerini içeren ortak programa katıldık. Konsept tasarımdan aviyonik parçaların yerleşimi ve ağırbaşlılık hesaplarına derece iyice ayrıntılı ortak programdı. Gerçek ortak tayyare yapılırken tanıdık topu topu süreçler burada da görülüyor ve içre bulunmuş oluyoruz. Tasarımda uygulanacak rastgele muhtelif metodu da uyguluyoruz, bunların araştırı ve analizlerini yapıyoruz. Sorunlar çıkıyor, onları çözüyoruz. Sonuçta kalburüstü ortak plan ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Okulda plan yaparken plan ekibinizi arkadaşlarınızdan seçiyorsunuz, burada çabucak 50 isim içindesiniz ve kimseyi tanımıyorsunuz. Ortaya baş döndürücü şümullü ortak plan çıkması lazım. Hepimiz bugüne derece şahıs bildiklerimizi kılgı ettik lakin 50 ferdin ortak araya gelmesiyle ortaya ortak plan boşaltmak çoğumuz düşüncesince toy ortak durumdu. Bize en şişman yardımı da bu oldu."

Program kapsamında Türk havacılığının remiz isimlerinden Nuri Demirağ'ın tasarlayıp üretemediği ikiz motorlu uçağa DOĞRU ortak anahtar tasarladıklarını tamlayan Camcı, "Bir kayıt salıverme rolü ilişkin tasarladık. Nuri Demirağ'ın uçağı harp uçağı iktisap etmek kıl payı tasarlandığı düşüncesince tığ de performanslı ortak anahtar olmasını istedik." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler