USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye'nin uzay atağı...İmece uydusu hazır, Uzay Limanı Projesi heyecan uyandırdı

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Türk gençliğinin kızılca elmasının 'uzayda çelimli olmak' bulunduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz sene dünyaya duyuru etmiş olduğu uzay programındaki 10 hedefin tamamında aralık katettiklerini taml

Türkiye'nin uzay atağı...İmece uydusu hazır, Uzay Limanı Projesi heyecan uyandırdı
30-04-2022 17:10

Dünyanın benzeyen yörüngesinde dolaşıp ilim toplayacak ulusal müşahede İMECE uydusunun hazır ve fırlatma evveliyat sınav etabını bütünlemek kıl oranı bulunduğunu aktaran Serdar Hüseyin Yıldırım, Uzay Limanı projesini de Türkiye'nin biricik başına değil arkadaş ve bağlaşık ülkelerle baş başa arsıulusal ortaklık ile hâkim ballanmak istediğini anlatım etti.

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım İhlas Haber Ajansı'na hususi açıklamalarda bulundu.
Türkiye Uzay Ajansı'nın teşekkül hedefi ve dört koldan yürüttüğü plan ve programlarla ilişik ilim verici Kurucu Başkan Serdar Hüseyin Yıldırım, "Uzay Ajansımız 2018'in böylecene kuruldu. Uzay Ajansı esasen aşırı muhtemel ve kuruluşu aşırı ehemmiyetli ortak talih kurumu. Çünkü uzayla ilişik kâffesi faaliyetleri eş güdümlü edecek, anne stratejiyi belirleyecek, minval haritasını çıkaracak, ülke dışındaki dört başı mamur kurumlarda dört başı mamur devletler gözetiminde Türkiye Cumhuriyeti'ni asimilasyon edecek, üniversitelerin programlarını geliştirmeyi sağlayacak. Yüksek lisans ve doktora programlarını yönlendirecek kısaca Türkiye'de uzay ile ilişik ne yapılıyorsa bunların hepsinden mesul ve hepsinin yönlendirmesini koordinasyonunu ve stratejisini sağlayacak bulunan anne kurum; yapı kuruluş. Uzay Ajansı o sebepten aşırı önemli" dedi.

Dünyanın 2. uzay çağını yaşadığını ve bu 2. çağda uzayda uydurma sahibi bulunan çelimli devletlerin yerini çelimli kuruluşların devraldığını aktaran Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, "1957 senesinde başlamış bulunan uzay dönemi esasen dü kutuplu ortak dönemdi. Bir tarafta Sovyetler Birliği öbür tarafta ABD. Uzay emek harcamaları da hakeza yürüyordu. Bu dü iri kuvvet ötekisi ile yarışıyordu. "Hatta savaşıyordu bile" diyebiliriz. O denli disiplin ortak rakiplik vardı. Ama demin yeni çağda bundan sonra bu değişti. Devletlerden şirketlere akilane ortak kayış başladı. Büyük firmalar devletlerin yapmakta bulunduğu işleri üstlenerek çabucak ilerliyorlar ve esasi işleri onlar yapıyorlar. Dolayısıyla Türkiye'de de hakeza ortak yapıya devredilmek zorundayız. Ama en önce talih önderlik yapacak. Çünkü bu işler hem zor, fiyatlı tıpkı zamanda riskli mevzular ve çalışmalardır. Dolayısıyla talih önderlik meydana getirecek ve kaldık ki yapıyor. Devlet kurumlarıyla bu işler şu an Türkiye'de yürütülüyor. Uzay Ajansı da bunlardan ortak tanesi. Ama behemehâl bizim benzeyen gelecekte giderek yapmamız müstelzim behemehâl ortak ekosistem geliştirmektir. Yani hususi endüstrisi de bu işin içerisine çekmektir ki o dinamizmi kazanalım ve henüz çabuk ilerleyelim. Dolayısıyla yeni zamanın niteliği bu işin bundan sonra aşırı tabana yayılması, dört başı mamur devletlerin dört başı mamur devletlerin uzayda ortak nesne hazırlamaya emek harcaması ve kuruluşların de burada aşırı ehemmiyetli gösteriş almalarıdır" dedi.

"Uzay Limanı Projesi'ni ahi ülkelerle hâkim ballanmak istiyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 9 Şubat 2021 tarihinde dünyaya anons etmiş bulunduğu uzay programında toprak düzlük 10 hedefin tamamında tekâmül sergilediklerini dile getiren Serdar Hüseyin Yıldırım, "Bu 10 hedefi 10 yıl içinde 2030 yılına denli hâkim ballanmak hedefindeyiz. Bunun düşüncesince aralıksız çalışıyoruz. Tabi bunlar mütekait hedefler, ehemmiyetli hedefler. Bir bir fazla fazla Türkiye düşüncesince evvel olacak. Ay programı öyle, uzay adamı öyle. İlk kat ortak vatandaşımız ilim misyonu ile uzaya çıkacak. Bir Uzay Limanı projemiz var. Uzaya ulaşım ve uzay limanı. Uzay limanı nedir? Hava limanı her neyse onunla bire ortak şey. Yani ticari ortak kurum. Askeri üs değil. Onun düşüncesince liman diyoruz. Dünyada şu an 25 denli bunlardan uzay limanı ismi sunulan binalar var. Buralardan fırlatmalar yapılıyor. Bizde bunların ortak tanesini arttırma geçirmek ve rakiplik geçirmek istiyoruz. Türkiye namına biricik başımıza değil, ortak arsıulusal ortaklık ile hâkim ballanmak istiyoruz. Kardeş ve arkadaş ülkelerle bağlaşık ülkelerle bu arada hâkim ballanmak istiyoruz. Bunun emek harcamaları şuan yürüyor. Çok ehemmiyetli BKZS mevcut BKZS nedir? Bölgesel Konumlama Zamanlama Sistemi kısaca GPS dediğimiz sistemin ulusal ve domestik bulunan modeli. Bu da aşırı iri ve mütekait ortak proje. Bunun düşüncesince de çalışmalarımız bitmeme ediyor. Yerden gözlemlerimiz Erzurum'da kurulan Doğuanadolu Gözlem Evimiz 4 mt. gözgü çapıyla özellikle iktisap geçirmek kıl oranı bu kapasitemizi geliştirmeye çalışıyoruz. O denli degaje ortak sahada çalışıyoruz ki yetişmekte zorlanıyoruz. Şunu ferah ferah söyleyebilirim 10 hedefin tamamında tekâmül katettik. Daha da yürümeye bitmeme ediyoruz. 10 yılın böylecene Türkiye aşırı değişik ortak yerde olacak" niteleyerek konuştu.

"İMECE uydusu fırlatmaya hazır"

Metre altı çözünürlüğe cemaat evvel domestik ve ulusal müşahede uydusu İMECE uydusunun da hazır bulunduğunu ve fırlatma evveliyat sınav etabından geçtiğini aktaran Yıldırım laflarını şöyleki sürdürdü:

"İMECE esasen ortak sürecin devamında mevrut ortak uydudur. İMECE yüzdelik 60 oranında yerlilik oranı oranıyla meydana getirilen ortak engin kavrama uydusudur. Yakın yörüngede dolaşacak mütekâmil ortak elektrokardiyografi alıcı mevcut üzerinde. Bütün dünyadan fon toplayıp aktaracak. Yapacağı iş budur. Aşağı fevk 600 kilometre yöresinde ortak irtifada olması hedefleniyor. Fırlatma zamanı de 15 Ocak 2023 namına belirlendi. Uydu şu anda hazır fakat ortak aşırı fırlatma evveliyat sınav etabı var. Şu an o basamak bitmeme ediyor. Binlerce foto çekecek. Herkes kullanabilir. Devamlı foto çekip gönderecek. Tarım çalışmalarında kullanılabilecek, şehircilikte kullanılacak, katıksız afetlerin yönetimlerinde, denizlerin kontrolünde ve asayiş güçlerince sayımsız işlerde kullanılabilecek"

"Çağımızın kızılca elması uzaydır"

Yeni çağda Türk gençliğinin kızılca elmasının Uzay olacağını da anlatım fail Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, "Fazlasıyla maddeleşip materyalistleşen dünyamızda maatteessüf gençlerimizin hakeza ehemmiyetli hedeflere gereksinimi var. Bizim zamanımızda, bizim gençliğimizde bu vardı. Bizim kızılca elmamız vardı. Ülkemizi ortak yere getirelim, şunları deneyelim fikri vardı. Şimdi bakıyorum anca ortak idrak mevcut ki ne yapmaktayız da henüz aşırı mülk kazanırız. Bu aşırı tehlikeli; onun düşüncesince "kızıl elma" niteleyerek sembolleştirdiğimiz Türk Milleti'nin binlerce yıldan buyana mevrut ırak hedefinin ismidir bu. Çağımızın kızılca elması uzaydır. Uzayda çelimli olmak, ortak uzay gücü olmaktır aslında. Biz bunun gerçekten gençliğin önüne ortak kızılca elma namına konabileceğini düşünüyoruz. Ben daim gençlerle birlikteyim. Her hafta ortak üniversitedeyim. Şunu görüyorum hakeza ortak nesne banko tutar. Gençlerimizin heyecanla buna sarılmaları ülkemizi aşırı değişik bölgelere götürür. Onun düşüncesince kılıç bunu aşırı önemsiyoruz" dedi.



Ali Kamur - Hakan Gönül
 

İLGİLİ HABER
SpaceX, Crew-4 uçuşu ile uzaya 4 uzay adamı gönderdi SpaceX, 'Crew-4' uçuşu ile uzaya 4 uzay adamı gönderdi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler