USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Türkiye'nin Singapur Büyükelçisi 'uzaktaki arkadaş ülke' ile ilişkileri değerlendirdi

Türkiye'nin Singapur Büyükelçisi Gönenli, Türkiye'nin, Yeniden Asya girişimiyle, Asya kıtasıyla bulunan bağları derinleştirmeyi ve pekiştirmeyi amaçladığını belirterek, "Singapur, bu süreçte ehemmiyetli müşterek konumda bulunmakta." dedi.

Türkiye'nin Singapur Büyükelçisi 'uzaktaki arkadaş ülke' ile ilişkileri değerlendirdi
01-05-2022 11:29
Ankara

Türkiye'nin Singapur Büyükelçisi Mehmet Burçin Gönenli, Türkiye-Singapur ilişkileri ve Türkiye'nin Yeniden Asya girişimini AA muhabirine verdiği kayıtlı röportajda değerlendirdi.

"Herkesle hukuk et, hiç kimseye husumet besleme" düsturunu hazımlı Güneydoğu Asya'daki Singapur'un, Türkiye'den kestirmece 9 bin kilometre uzakta bulunsa da "uzaktaki arkadaş ülke" bulunduğunu tamlayan Gönenli, 2 ülkenin bulundukları vaziyet bakımından "doğal ve izlemsel ortak" olduğuna dikkati çekti.

Gönenli, dü şehir ortada diplomatik ilişkilerin 12 Şubat 1969'da, izlemsel ortaklığın ise 14 Ekim 2014'te kuruluş edildiğini anımsatarak, Türkiye'nin, 2019'da anons etmiş bulunduğu Yeniden Asya girişiminin düet ve lehçe münasebat açısından önemine dikkati çekti.

Türkiye'nin, Yeniden Asya girişimiyle, Asya kıtasıyla bulunan bağları derinleştirmeyi ve pekiştirmeyi amaçladığını kaydeden Gönenli, "Yeniden Asya girişimi, Türkiye'nin Asya'nın yükselişini tasdik etmesinin ve baş döndürücü uygun aut politikasında bu gerçeğe mucibince lüzumlu ayarlamaları yapmasının ortak ifadesini yapılanma ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Gönenli, Türkiye'nin Güneydoğu Asya'da yayılmış diplomatik mümessillik ağıyla şümullü biçimde mevcudiyetinin bulunduğunu vurgulayarak, bu bölgenin devim bilimi ve iş donanmasına bariz yapısıyla, Asya'da doğacak vadeden ortak konumda bulunduğunu belirtti.

"Singapur, Yeniden Asya girişimimizin başarıyla uygulanmasında ehemmiyetli konumda"

Güneydoğu Asya'nın, Türkiye'nin Yeniden Asya girişiminde mihrak noktalarından birisini yapılanma ettiğine ve Türkiye'nin Singapur'la teşrikimesai kapsamındaki evleviyet ve hedeflerinin de Yeniden Asya girişiminin amaçlarıyla örtüştüğüne dikkati çekici Gönenli, şöyleki bitmeme etti:

"Yeniden Asya girişimi kapsamında Türkiye'nin hedeflerinden birisini de lehçe ve baş döndürücü uygun platformlarda da genel anlamda Asya ülkeleriyle ve özelde Singapur'la iş birliğini katılaştırmak oluşturuyor. Bu bakımdan Singapur, Yeniden Asya girişimimizin başarıyla uygulanması sürecinde hususi ortak konumda bulunmakta.

Aynı zamanda, bu bölgenin baş döndürücü uygun dinamiklerinde merkezi ortak pozisyona cemaat bulunan Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ile angajmanımızı katılaştırmak de herhangi ortak dü tarafa sağlayacağı eklenmiş bedel itibarıyla, izlemsel hedeflerimiz ortada arazi almakta."

Gönenli, Türkiye'deki aceleci dijitalleşmenin, e-ticaretin devim bilimi biçimde yükselişinin, üretimin artırılmasının, yenilenebilir enerjiye geçişin, KOBİ'lerin gelişiminin, sürdürülebilirlik ve hava değişikliğiyle uğraş kabilinden bölgelerde atık atılımların, Singapur'un bulunan öncelikleriyle iri paralellik gösterdiğinin de altını çizdi.

Bunun beraberinde Türkiye ve Singapur'un bölgelerindeki merkezi konumları bakımından birbirlerinin natürel lehçe ortağı olmasının, teşrikimesai zeminini genişlettiğini ve derinleştirdiğini kaydeden Gönenli, "Ancak, bu potansiyelin tamamı yönleriyle yaşama geçirilmesi için, Singapurlu firmaların Türkiye'ye daha ortak tomar envestisman yapmasının yanı sıra, girişimcilerimizin de Singapur'da daha ortak tomar varlık sergilemeleri geçişsiz geliyor." ifadelerini kullandı.

Singapur'un, 2014'ten beri Türkiye'nin bölgedeki izlemsel ortaklarından birisi bulunduğunu dile getiren Gönenli, dü şehir ortada 2017'den beri yürürlükte bulunan Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) da dünyalık ve misyon ticaretinin beraberinde yatırım, amme ihalelerine aracısız katılma ve e-ticaret kabilinden bölgelerde da arttırma kolaylıklar ihtiva ettiği anlattı.

Gönenli, "Kovid-19 salgının da etkisiyle 2020'de 643 milyon dolar seviyesine gerçekleşen tecim hacminin, 2021'de yüzdelik 100 oranında artarak 1,285 bilyon dolara yükselmesi, 2 ülkenin bulunan hep tecim hacimlerine nazaran kısmi olsa da az buçuk gayretle ne derece ara büküm edilebileceğinin ortak işareti niteliğinde." ifadesine arazi verdi.

Türkiye'nin Singapur'a hep ihracatının 2021'de 890 milyon dolar bulunduğunu bildiren Gönenli, bire ortak sene Türkiye'nin Singapur'dan hep ithalatının ise 395 milyon dolar bulunduğunu belirtti.

Gönenli, Türkiye'nin Singapur Büyükelçiliği, Ticaret Müşavirliği ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Temsilciliğinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliği ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun buyrukları doğrultusunda 2 şehir ortada çapraz yatırımları artırmak, ticareti baş döndürücü daha faziletkâr seviyelere duyurmak ve eklenmiş bedel içeren yeni bölgelerde iş birliklerini yükseltmek düşüncesince Türk ve Singapurlu girişimcilere müstelzim herhangi ortak çeşitli desteği vermeye amade bulunduğunu vurguladı.

Altyapı, besin güvenliği, defans sanayisinde iş birliği

Gönenli, Asya'nın kazançlı anlamda yükselmesini sürdüreceği ve Güneydoğu Asya'nın da dünyanın en iri beşinci ekonomisini yapılanma etmiş bulunduğu bulunan jeo-ekonomik ortamda Singapur'un, bu bölgeyle tecim ve daha şümullü ölçekte iş gerçekleştirmek isteyebilecek Türk girişimciler açısından ortak üs özelliği taşıdığını belirtti.

Güneydoğu Asya'nın gelecekteki ev ve enfrastrüktür gereksinimi dikkate alındığında, dünyada ortak bellik durumuna mevrut bulunan Türk yapım şirketleri açısından, alanda incelenmeye bedel ortak gizil taşıdığını tabir fail Gönenli, Singapur Yapı ve İnşaat Otoritesi'nin tahminlerine mucibince 2002'de ülkede hep 32 bilyon dolar ücretinde ihalenin açılmasının öngörüldüğünü kaydetti.

Gönenli, Türkiye'nin, Singapur düşüncesince ülkenin besin güvenliğinin teminine ulama yapabilecek ortak oyuncu yerine görüldüğünü dile getirerek, STA'nın sağlamış bulunduğu kolaylıklarla gözyaşı sonuç ve göveri ilkin kazanmak az daha ekincilik ürünlerinin daha enli ölçeklerde Singapur'a ihracatı düşüncesince kayda bedel ortak potansiyelin bulunduğunu tabir etti.

İki şehir arasındaki gizil teşrikimesai sahalarından birinin de defans sanayisi olduğuna ayraç fail Gönenli, bu sene defans gereksinimleri düşüncesince 12 bilyon dolar ücretinde gider yapmayı planlayan Singapur'un, defans masrafları bakımından dünyada 22. sırada, Güneydoğu Asya bölgesinde ise önce tam arazi aldığına dikkati çekti.

Gönenli, "Muharebe dalında müdellel performansı, teknolojik kapasitesi ve maliyet etkinliği açısından dünyada iri ortak yükseliş ele geçiren defans sanayimiz için, Singapur ehemmiyetli ortak gizil içeriyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Singapur'da Türkiye'ye gidip, fanatik olmaksızın dönen ortak turiste rastlamadık"

Türk Hava Yollarının (THY), haftanın herhangi ortak haset düzenlemiş bulunduğu seferlerin 2 şehir ve semt arasındaki asliye köprüyü oluşturduğunu tamlayan Gönenli, Güneydoğu Asya'da yolculuk etmeye bulunan ilgileriyle bildik Singapurlulara Türkiye'yi haberleşme faaliyetlerinin de sürdüğünün altını çizdi.

Büyükelçi Gönenli, şu ifadelere arazi verdi:

"Singapur'da Türkiye'ye gidip, fanatik olmaksızın dönen ortak turiste daha rastlamadık. Dünya Kovid-19 salgınının etkinlerinden değişik kurtulurken hedeflerimizden birini, kalan sayıda Singapurlu turistin ülkemizi ziyaretini gerçekleştirme kılmak oluşturuyor. THY'nin çelimli kampanyaları ve Singapur'daki lansman faaliyetlerimizle, 2019'da yakalanan 30 bin Singapurlu gezgin rakamının doğacak sene aşılması düşüncesince gayretlerimiz bitmeme etmekte."

Uzaktaki ortak dost: Singapur

Türkiye'nin Singapur Büyükelçiliğinden edinilen bilgilere göre, Güneydoğu Asya'da kestirmece 730 kilometrekare yüzölçümüne ve 5,5 milyon nüfusa cemaat ortak şehir-devlet bulunan Singapur, 2021 bakımından 365 bilyon dolar değerindeki karışık yurtiçi hasılası ve insan başı 60 bin dolar geliriyle, evren ekonomisinde en fevk ligde arazi alıyor.

Ekonomisinin kestirmece 2,5 sert büyüklüğünde tecim hacmine cemaat bulunan ülke, hem Güneydoğu Asya bölgesi bununla birlikte toptan ölçekte kayda bedel ortak oyuncu konumunda.

Singapur, bölgedeki en ehemmiyetli finansman ve tecim merkezlerinden birisi olarak, kazançlı özgürlük, rakiplik gücü, iş ika kolaylığı, kullanılmamış yolsuzluk, inovasyon, sayısal bağlantı ve yetişek kalitesi kabilinden endekslerde de dünyada önce sıralarda geliyor.

Çin ve Hindistan'ın beraberinde Malezya, Endonezya, Vietnam, Tayvan, Tayland ve Avustralya kabilinden semt ülkeleriyle çelimli kazançlı ve ticari bağları bulunan Singapur, faziletkâr sağlık düzeyine cemaat tüketicilerden oluşan devim bilimi iç pazarına arttırma olarak, bilhassa öbür semt ülkelerine iktiran tamir etmek amacıyla sağlam baş döndürücü şehir ve iri dirayetli arsıulusal firmalar çeşidinden ortak üs yerine kullanılıyor.

Türkiye-Singapur arasındaki zamanı bağlar ise Singapur'un İngiltere'nin sömürgesi bulunduğu dönemde, Osmanlı İmparatorluğu'nun önce gönüllü konsolosunun ülkede göreve başladığı 1865 yılına genişliğinde uzanıyor.

Singapur'daki önce muvazzaf Türk Konsolosu göreve 7 Kasım 1901'de başladı, Türkiye ile Singapur arasındaki diplomatik münasebat ise Singapur'un 1965'te hür olmasının peşi esna 12 Şubat 1969'da kuruluş edildi.

Türkiye'nin Singapur'daki Büyükelçiliği 1 Kasım 1985'te açılırken Singapur'un Türkiye'deki Büyükelçiliği 2012'de faaliyete geçti ve Ankara'da mukim önce Singapur Büyükelçisi 27 Temmuz 2015'te göreve başladı.

Dünyada ciddi ülkede mukim büyükelçiliğe cemaat Singapur'un Ankara'daki büyükelçiliğin beraberinde başkaca İstanbul'da envestisman ve tecim ilişkilerinin geliştirilmesine odaklı resmi "Enterprise Singapore" temsilciliği de bulunuyor. Enterprise Singapore, Singapur'un Türkiye'nin kazançlı potansiyeli ve Avrupa, Asya ile Afrika kıtaları arasındaki finansman istihsal ve tecim üssü olma özelliğine verdiği önemi ortaya koyması açısından ehemmiyet yapılanma ediyor.

Ayrıca 2 şehir ortada STA'nın yanı sıra, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi kabilinden asliye kazançlı anlaşmalar da yürürlükte bulunuyor.

Singapur'da eğleşme fail kestirmece 520 Türk yurttaşı bulunuyor.

Dünyanın en çelimli pasaportuna cemaat olmasıyla biliniyor

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Singapur'da nüfusun yüzdelik 75,9'unu Çinliler, yüzdelik 15'ini Malaylar ve yüzdelik 7,5'ini Hintler oluşturuyor.

Son devirde Singapur pasaportunun dünyanın en çelimli pasaportları ortada arazi almasıyla ön plana çıkan ülke, 192 ülkeye vizesiz yolculuk olanağı sağlıyor.

Singapur, Henley Pasaport Endeksi 2022 İlk Çeyrek Raporu'na göre, en çelimli pasaportlar sıralamasında önce sırayı Japonya ile paylaşırken Almanya ve Güney Kore pasaportları 190 ülkeye vizesiz yolculuk imkanıyla ikinci, Finlandiya, İtalya, Lüksemburg ve İspanya pasaportları ise 189 ülkeye vizesiz seyahatle üçüncü tam geliyor.

Öte yandan, politik değişmeyen kabul etme mekanizmasında ilkin Çinliler kazanmak az daha Malaylar ve Hintlerden oluşan 3 anne budunsal grubun anabolizma edilmiş bulunduğu Singapur, ülkenin önce avrat cumhur reisi Malay önder Halime Yakub ile de ön plana çıktı.

Singapur'un önce avrat cumhur reisi yerine 2017'de kasem fail Yakub, Müslüman Malay azınlığın ortak üyesi olarak, 47 sene sonradan ülkenin önce Malay önderi oldu. Yakub başkaca makama gelmesiyle hayattaki önce başörtülü cumhur reisi unvanını da elde etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler