USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Önen: Çin'e ihracatta e-ticaret periyodunu başlattık

Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, Çin-Türkiye arasındaki ticaret potansiyelini alevlendirmek kadar devir içi ticareti yetiştirmek düşüncesince adımlar attıklarını bildirdi.

Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Önen: Çin'e ihracatta e-ticaret periyodunu başlattık
02-05-2022 11:57
Pekin

Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, PTT’nin iştiraki PTTeM (PTT e-Mağaza) ile Çinli e-ticaret firması JD (Jing Dong) iş donanmasında Çin'de Türkiye e-ticaret mağazası açılması vesilesiyle AA'ya değerlendirmede bulundu.

Çin'in 2,1 trilyon dolar tutarındaki e-ticaret pazarıyla global e-ticaret kütlesinin kestirmece yüzdelik 55'ini oluşturduğunu tamlayan Önen, Türk şirketlerinin ürünleriyle burada bulunmasının önemini vurgulayarak, "Çin’e ihracatta e-ticaret periyodunu başlattık." dedi.

Önen, Türkiye ile Çin ortada diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. sene dönümü bulunan 2021'de dü abuhava arasındaki ticarette salgına karşın ehemmiyetli evolüsyon görüldüğüne ilgi çekerek, "Çin, ülkemizin Asya'daki en büyük, dünyada da ikinci iri ticari ortağı durumuna geldi. İkili ticaret hacmimiz 2021'de üstün dereceli kırarak 36 bilyon dolara ulaştı. Çin'e ihracatımız ise 2020'ye nazaran yüzdelik 28 artışla 3,7 bilyon dolara ulaştı. Çin’in Türkiye'ye aracısız yatırımları 2021 bakımından 5 bilyon dolar seviyesinde. Bunun yüzdelik 70'inin akıbet 4 yılda gerçekleştirildiğini görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Çin arasındaki ticarette Türkiye aleyhine birlikte istikrarsızlık olduğuna ayraç fail Önen, ihracatta efdal eklenmiş kıymetli ürünlere arazi vererek düet ticareti elan sürdürülebilir, kararlı bir duruma getirmeyi amaçladıklarını vurguladı. Önen, başkaca Türkiye'ye aracısız yatırımları heveslendirme etmeyi ve arttırmayı hedeflediklerini laflarına ekledi.

Önen, ihracatı yükseltmek ve çeşitlendirmek kıl payı icraat yürüttüklerini, bunun düşüncesince başlangıçta ekincilik ve besin ürünleri ihracatına odaklandıkları, kirazdan fıstığa, su mamüllerinden motorin ve motorin ürünleri ile kanatlı hayvanlara genişliğinde nice üründe Türk ihracatçılarının önünü açan izinlerini aldıklarını ve bu sayede bahis konusu kalemdeki ihracatın 360 milyon dolarlık hacme ulaştığını tabir etti.

Çin’in 2021 senesinde ithalatının 2,7 trilyon dolar olduğunu, dünyadan iri oranda servet aldığını anımsatan Önen, "Türkiye'nin ihracatta rekorlar kırdığı birlikte dönemden geçiyoruz. Ama Çin'e bulunan ihracatımıza baktığımızda, onların ithalatında bindelik dilimlerde olduğumuzu görüyoruz. Bu Çin'in gerçekleriyle örtüşmüyor. İki abuhava ortada iri birlikte gizil mevcut boydak halen bu potansiyelin aşırı altındayız." değerlendirmesinde bulundu.

"E-ticaret dalında ehemmiyetli gizil var"

Önen, dönemin koşullarını anlamanın, dönemin getirmiş bulunduğu imkanları görerek bu yönde akıntı kılmak gerektirdiğini, bunların en önemlisinin e-ticaret bulunduğunu belirterek, "Türkiye ile Çin ortada e-ticaret dalında ehemmiyetli gizil var." niteleyerek konuştu.

Çin’de kestirmece 970 milyon genel ağ kullanıcısı bulunduğuna ayraç fail Önen, ülkenin 2,1 trilyon dolar tutarındaki e-ticaret kütlesi ile bu bölgede dünyanın en iri pazarı konumunda bulunduğu ve global e-ticaret kütlesinin kestirmece yüzdelik 55’ini oluşturduğu bilgisini paylaştı.

Önen, Çin’de toplumsal iletişim araçları kullanıcılarının yekûn genel ağ kullanıcılarının kestirmece yüzdelik 75’ini oluşturduğuna, kestirmece 730 milyon bireyin genel ağ üstünden toplumsal medyayı kullandığına ve e-ticaret tercihlerini toplumsal iletişim araçları üstünden şekillendirdiğine ilgi çekti.

JD.com'da Türkiye mağazası açıldı

Çin'deki hepsi dağınık satışlar içre e-ticaretin kestirmece yüzdelik 44 paya erbap bulunduğunu anımsatan Önen, "Bu mevzuya en aslında buyana aşırı ehemmiyet veriyoruz. Buradaki fırsattan feyizlenmek amacıyla derinlemesine zamandır icraat yapıyorduk. Bunun düşüncesince Türkiye’deki PTT'nin birlikte iştiraki bulunan PTTeM (PTT e-Mağaza) ile Çin’in e-ticaret platformu JD'yi (Jing Dong), Ticaret Bakanlığımızın koordinasyonunda birlikte araya getirdik." ifadelerini kullandı.

Çin'in en iri e-ticaret platformlarından JD.com üstünde birlikte Türkiye e-mağazasının açıldığını duyuran Önen, "Türkiye’nin markalarını, ürünlerini 26 Nisan bakımından faaliyete güzeşte bu mağazada Çinli kullanıcılara ulaştırmaya başladık. Şu an 8 bellik ile başladık boydak bunun aceleci halde büyüyeceğini düşünüyoruz. Bu 8 firmayla kalmayacak, elan birlikte tomar şirket ve elan birlikte tomar bellik bu platformun içre olacak. Bu pazarın açılmasının e-ticaret üzerinde, ihracatçılarımız açısından aşırı müspet tesiri olacağını düşünüyorum. Geriden gelenlerin önünü açmış olacağız." niteleyerek konuştu.

"Çayın taşıyla çayın kuşunu vurmuş oluyoruz"

JD.com kabilinden birlikte platformda olmanın salt verim feda görmek anlamına gelmediğini, bu yolla ayrımsız sürede Türkiye'nin tanıtımının da yapıldığını vurgulayan Önen, şunları kaydetti:

"Başka birlikte pozitif yanları da lojistik, dağıtım, ambarlama kabilinden hem devir müstelzim hem de aşırı ehemmiyetli envestisman kalemi olabilecek bölgelerde JD’nin ağından intifa imkanı olacak. Bu derece iri yatırımları gerçekleştirmek aşırı derinlemesine devir istiyor, ülkenin şartlarını güzel aşina olmak gerekiyor, alelhusus ki pandemi şartlarında akıntı kılmak aşırı zor, seyahatlerin aşırı kısıtlandığı birlikte dönemdeyiz. Sınır ötesi e-ticareti bu yatırımları hazırlamaya lüzum kalmadan realizasyon imkanı var. Tabiri caizse çayın taşıyla çayın kuşunu vurmuş oluyoruz. Amaç düşüncesince akla yatkın ve durumunda uzlaştırıcı kullanmış oluyoruz."

Önen, Çin’in ikinci iri e-ticaret platformu bulunan JD.com’un ayrımsız sürede Çin'in en efdal sağlık grubuna seslenme fail platformu olduğuna ayraç ederek, kestirmece 350 milyon yöresinde çalışkan kullanıcısı bulunan platformda 2020 senesinde meydana getirilen alım satım miktarının 450 bilyon doları geçmiş bulunduğu bilgisini aktardı.

JD.com'da 100'den birlikte tomar ülkenin 2 bin 500'den birlikte tomar firmasının 20 binden birlikte tomar ürünü sattığına ilgi çekici Önen, "(Çin e-ticaret pazarında) Kısa vadeli değil, itidalli ve derinlemesine vadeli düşünmemiz lazım. Türk şirketlerinin birinci sınıf ürünleriyle burada olması, geçmiş özellikle en ehemmiyetli tanıtımları olacaktır. Çin'e ihracatta e-ticaret periyodunu başlattık." değerlendirmesinde bulundu.

Önen, Ticaret Bakanlığında salt e-ticaret mevzusuyla alakadar olmak kıl payı birlikte dairenin kurulduğunu anımsatarak, lüzum Bakanlığın ilgilendiren birimlerinin gerekse de büyükelçiliğin ihracatçılara elinden mevrut desteği sağlayacağını kaydetti.

"'Daha zor' yahut 'daha kolay' değil, 'farklı'"

Günümüz şartlarında fiziki uzaklığın maslahat olmadığını bundan dolayı Türkiye açısından "uzak" kelimesini değerlendirmek istemediğini ancak zihnî birlikte uzaklığın hala mevcut bulunduğunu gözlemlediğini dile getiren Önen, şunları kaydetti:

"Çin pazarına 'daha zor' ve ya 'daha kolay' dememek lazım, 'farklı' eyitmek lazım. Buraya mevrut yatırımcılarımızın, ticaret erbabımızın, iş adamlarımızın bu farkı kavramaya çalışması, burada endamsız vadeli akıntı etmemesi gerekiyor. Burası hem itidalli ve derinlemesine vadeli hem de ileriye çevrik hedeflere odaklanıldığında güzel olunabilecek birlikte yer. Kısa vadede iri başarıların olmasını beklemememiz gerekiyor zira veriş aşırı büyük, aşırı birlikte tomar rakip var; hoppadak tığ değiliz, etraflı evren burada."

Çin'in hoppadak üreten değil gelişigüzel güzeşte çağ elan birlikte tomar tüketen birlikte maşer durumuna geldiğine dikkati çekici Önen, "2021 yılı dış satım ve dış alım değerlerine baktığımız devir 6 trilyon dolarlık birlikte ekonomiden bahsediyoruz. Türk girişimcisinin bu pazarda elgün malı göstermesi memleketimiz düşüncesince ehemmiyetli avantaj olacaktır." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler