USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye'nin ilk yerli plazma üretim tesisinin temeli atıldı

Bakan Varank, "Bu tesis ile baş başa dünyada çabucak 12 merkezde üretilen, maatteessüf Türkiye’de üretimi elan evvel gerçekleştirilemeyen kan ürünleri üretilecek. Yani bu fabrika, dünyada bu alandaki 13'üncü tesis olacak." dedi.

Türkiye'nin ilk yerli plazma üretim tesisinin temeli atıldı
30-10-2021 15:00
İstanbul

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ilaçta yerlileşmeyi hedefleyen "Plazma Ürünleri Elde Edilmesi Projesi" kapsamında Maxicells firması çeşidinden Silivri'de yaşama geçirilen Plazma Ürünleri Üretim Tesisi'nin baz noktasını attı.

Tam kan bağışından elde edilmiş fakat kullanılmayıp çöpe revan plazmaların bu fabrikada değerlendirileceğini tamlayan Varank, "Tabii bu projenin yurttaşlarımızın sağlığına müteveccih katkıları konuşu katkısının baş döndürücü fazla üzerinde. İnşallah Maxicells liderliğinde Türkiye'nin ilk kan ürünleri dirim bilimi laboratuvarı da kurularak ehemmiyetli rahatsızlıkların tedavisinde geçer not ilaçlar burada geliştirilecek." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'de üretimi şimdi ilk gerçekleştirilemeyen kan ürünleri üretilecek"

Mustafa Varank, sonuç çağda devasa tesislerin açılışlarının gerisi peşine gerçekleştiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Daha ilk teşrin ayının başlangıcında Sayın Cumhurbaşkanımızla baş başa Adana'da 1,7 bilyon dolarlık envestisman kıymetine ehil Ceyhan Propilen Üretim Tesisi'nin asliye atma törenini yaptık. Aradan dü hafta fark geçmeden Eskişehir'de 850 milyon müfret yatırımla kurulan Haier Beyaz Eşya fabrikasının açılışını yaptık. Bugün de 550 milyon ekü envestisman kıymetine ehil plazma üretim tesisinin asliye atma töreniyle karşınızdayız. Bu tesis, tahminî 66 bin metrekare boğunuk meydan ehil olacak ve 172 dönüm toprak üstüne mensur ediliyor."

Fabrikanın öz dalında dünyada 13'üncü tesis olacağını tamlayan Varank, "Bu tesis ile baş başa dünyada elden 12 merkezde üretilen, maatteessüf Türkiye'de üretimi şimdi ilk gerçekleştirilemeyen kan ürünleri üretilecek. Üretime geçtiğinde 450 vatandaşımıza nan kapısı olacak bu faziletkâr teknolojili tesis, Türkiye'den herhangi ortak sene emlak dışına ödenen 1,2 bilyon müfret rakamın emlak süresince kalmasını sağlayacak. Plazma mamüllerindeki en ehemmiyetli bap bulunan kan tedariki konusu da Türk Kızılay'ı ile meydana getirilen geçim sonucunda çözgün olacak."

Varank, Türkiye'ye envestisman önleyen etraflı sanayicileri başkalık yapmadan desteklediklerini tabir ederek, "Biz ülkemize envestisman önleyen kâffesi sanayicilerimizi en küçük başkalık yapmadan bağrımıza bastık, basmaya da bitmeme ediyoruz. Fikirden piyasaya üretim süreçlerinin herhangi ortak etabını çalışan programlarımızla destekliyoruz. TÜBİTAK'la firmalarımızın AR-GE masraflarına başlıca katkılar sağlıyoruz." dedi.

"AR-GE dip yatırımlara plan bazlı destek sunar sunuyoruz"

KOSGEB'le envestisman sürecindeki KOBİ'lerin makine-teçhizat alımından personel giderlerine derece nice kalemdeki pınar ihtiyacını giderdiklerini aktaran Varank, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Kritik gereksinimlerimizi giderecek, dışa bağımlılığımızı azaltacak, AR-GE dip yatırımlara plan bazlı destek sunar sunuyoruz. Stratejik yatırımların özendirilmesi, arsıulusal direkt yatırımların artması, lehçe gelişmişlik farklarının azaltılması düşüncesince izlemsel envestisman teşvikleri veriyoruz. Türkiye'nin kalkınmasındaki rüçhan sektörlere envestisman yapanlara envestisman noktayı tahsisi yapıyoruz. Bunları da anca kafamıza layıkıyla değil, isteklendirme kanununa, işleyim yerleri kanununa, uran yerleri kanununa, ilgilendiren mevzuatlara layıkıyla yapıyoruz. Sonuç olarak, kanunun gerektirdiği koşulları adına getiren kâffesi yatırımcılarımıza, gene söylüyorum; başkalık yapmadan kâffesi yatırımcılarımıza kılıç bu destekleri veriyoruz.

Bakın buradan muhalefetteki siyasetçilere, ilkin de CHP'li siyasetçilere sesleniyorum; siz de koşulları sağlayın, vatanımızda eklenmiş bedel oluşturun, size de bu destekleri verelim. Yer tahsisi yapalım. Bunu eskiden defaatle yaptık. Toplamda 23 uran bölgesi duyuru ettik. Hiçbir devir firmalarımıza sağladığımız destekleri gizlemedik. Bizim etraflı teşviklerimiz aleni ortak biçimde Resmi Gazete'de duyuru ediliyor. Maxicells'in bu fabrikası düşüncesince de ne yaptığımız ortada. Diğer uran bölgelerinde bulunduğu kabilinden kendilerine envestisman gerçekleştirmek kaydıyla ortak icar karşılığında bu araziyi tahsis ettik. Arazinin tapusu Hazine'de kalmaya bitmeme ediyor. Bütün görüngü bundan ibaret. Şunu da söyleyeyim; bu açıklamayı da asılsız labirentinde gömük bulunan CHP düşüncesince değil, aklı karıştırılmaya çalışılmış bulunan parlak babayiğit yurttaşlarımız düşüncesince yapıyorum. Çünkü kılıç biliyoruz ki CHP'nin amacı, nazar boncuğu devir üzüm yemek, milletimizin hakkını müdafaa etmek değil. Tam tersine amaçları daima bağcıyı dövmek, nerede ortak envestisman mevcut onu engellemek. Bakınız, kılıç ne devir enerjimizi ortak yatırıma, ortak hizmete çevirmeye kalksak karşımızda adeta ortak erke emici kabilinden dikilen CHP zihniyeti oluyor. Yatırım gördüğünde al görmüş tosun kabilinden 'acaba peşinde ortak obje bulabilir miyiz' sanarak sağa sola saldırıyorlar."

"AKM, dünyada kalıp eserlerden ortak tanesi biçimine geldi"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, yenilenen Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) geçmiş açılışının yapıldığını hatırlattı.

Varank, "Bu görkemli eser, mimarisiyle ve haricen görünmese de gerisindeki teknolojisiyle dünyada kalıp eserlerden ortak tanesi biçimine geldi. Ama bu yapıtı bu duruma sağlamak sakıncasız olun emeksiz olmadı. Siyasi hafızaya ehil olgunlaşmak siyasette baş döndürücü önemli. Sayın Cumhurbaşkanımız 'biz bu binayı yıkıp yenisini en dobra biçimde yapacağız' söylediğinde bizim karşımıza çıkıp dediler ki 'Biz katiyen bu binayı size yaptırmayız. Biz katiyen buranın yıkılmasına izin etmeyiz. Siz bu binayı sanata antagonist olduğunuz düşüncesince yıkıyorsunuz.' Hatta şurası söyleyenler fark oldu; 'Buranın adı Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi, siz bu adı kaldırmak düşüncesince bu binayı yıkıyorsunuz' dediler. Ama elkızı görün ki hakkıyla kâffesi hayattaki konuşma alemine yardım sağlayacak baş döndürücü giranbaha ortak yapıtı Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla ve liderliğiyle İstanbul'umuza kazandırdık. Peki bizi eleştirenler çıkıp biricik sözcük konuştular mı? Bu dobra kitap düşüncesince bize teşekkürname ettiler mi? Bize kara atanlar, biraz yüzleri kızarıp 'ya kılıç kusur söylemişiz. Bu hakkıyla dobra ortak kitap olmuş' dediler mi? Demediler. Hiçbir devir da demezler. Ama kılıç bu eserleri İstanbul'umuz için, milletimiz düşüncesince yapıyoruz ve bu eserlere imza atmaya da Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kararlılıkla bitmeme edeceğiz." halinde konuştu.

"Kendi kendimize yetebilen ortak dünya olma önünde adımlarımızı kararlılıkla atıyoruz"

Mustafa Varank, devletlerin şişman ortak dönüşümden güzeşte esenlik sektörüne şişman istidatlı yatırımlar yaptıklarına ayraç ederek, şöyleki bitmeme etti:

"Dünyada baş döndürücü şişman ortak kol bulunan derman ve tıbbi aygıt dalında tekelleşmeyi nite kırabiliriz? Bunu kendimize ağrı peyda etmek istiyoruz. Bugün derman ve tıbbi cihazda tecim kütlesi 2 trilyon doların üzerindedir. Bilhassa pandemiyle baş başa bu piyasanın konuşu ve izlemsel önemi kemiksiz ortak biçimde görüldü. Günümüzde giyilebilir ve hareketli esenlik uygulamaları tedricen yaygınlaşıyor. Bu bağlamda devletler şişman ortak dönüşümden güzeşte esenlik sektörüne şişman istidatlı yatırımlar yapıyor. Biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kendisine Mili Teknoloji Hamlesi öncülüğünde öz kendimize yetebilen ortak dünya olma önünde adımlarımızı kararlılıkla atıyoruz."

Akıllı dirim ve esenlik alanındaki acemi kez haritasının doğacak senenin başlangıcında duyuru edileceğini bildiren Varank, "Bu sene Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile hemoglobinden aglutinan serumlarına, bebek felci aşılarından insülin içeren ilaçlara, ultrason aletinden bilgisayarlı tomografi cihazlarına derece nice ürünün geliştirilmesi düşüncesince çağrıya çıktık. Sonuçlarını yaklaşan sürede açıklayacağımız etap programıyla eklenmiş kıymeti faziletkâr bu ürünlerden yerli ve ulusal kendisine üretebileceklerimizi ülkemizin verim yelpazesine kazandıracağız." dedi.

Sağlık dalında kuruluşların yer almış bulunduğu kümelenmeleri kâffesi emlak sathında desteklediklerini tabir fail Varank, "Biyoteknoloji, ilaç, tıbbi cihaz, medikal ve kalıtım bilimi kabilinden esenlik teknolojileri sahasına müteveccih tematik gurk hizmeti sağlayıcı uygulayım bilimi merkezlerine KOSGEB kanalıyla başlıca destek sunar veriyoruz. İlaç, esenlik ve medikal sektöründe yer meydan AR-GE merkezlerimize sağladığımız muafiyetler, vergisel avantajlar şu anda 600 milyon liranın üstüne çıkmak durumda. Bunun indinde sağlık, tıbbi aygıt ve derman sektöründeki AR-GE projelerini TÜBİTAK kanalıyla desteklemeye de bitmeme edeceğiz." sanarak konuştu.

2020 senesinde AR-GE harcamalarının ulusal gelire oranının yüzdelik 1,09'a yükseldiğini aktaran Varank, "Bu oran, 2002 senesinde elden binde 5'ti. Asıl ehemmiyetli bulunan ise bu AR-GE masrafı ve yatırımlarının hususi kol öncülüğünde artıyor olması. Harcamaların yüzdelik 65'ini, finansmanın da yüzdelik 57'sini hususi sektörümüz gerçekleştirdi." dedi.

Gerek Türkiye'de beledi gerekse küresel firmaları envestisman gerçekleştirmek neredeyse Türkiye'ye çağırma fail Varank, "Ülkemiz; Cumhurbaşkanımızın liderliğinde oluşturduğu kompetitif iş ortamıyla, alımlı teşvikleriyle, çelimli mal sistemi ve makroekonomik yapısıyla yatırımlarınız düşüncesince karlı ve sakıncasız ortak liman konumdadır. 'Gelin buradaki fırsatları daima baş başa değerlendirelim, daima baş başa kazanalım' diyorum." ifadelerini kullandı.

"Bütün adamlık düşüncesince üretmeliyiz, üretiyoruz"

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da meydana gelen yatırımın önemine aksan yaparak, "Gerçekten elden Silivri'miz düşüncesince değil, elden İstanbul'umuz düşüncesince değil, etraflı dünya kendisine zamanı ortak yatırıma tanıklık ediyoruz." dedi.

Teknolojik bağımsızlığın kazanılması düşüncesince kesintisiz demeden bilgelik insanlarının mücahede gösterdiğini tabir fail Yerlikaya, "Her alanda, herhangi ortak mevzuda lakin elden sayısal kendisine değil, herhangi ortak bölgede Milli Teknoloji Hamlemizi doruk yapmak, üstünlüğü kusursuz olan, aranan ve ayraç parmağıyla yayınlanan ürünleri elden kendimiz düşüncesince değil, etraflı adamlık düşüncesince üretmeliyiz, üretiyoruz. Bu yolda ilerliyoruz." sanarak konuştu.

"Önceliğimiz, iç piyasanın ihtiyacını karşılayarak ahir evrelerde bu ürünlerimizi dünyaya ihraç etmek"

Maxicells Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakan Kazancı ise Ağustos 2018'de SGK ile Maxicells ortada imzalanan Plazma Ürünleri Elde Edilmesi Projesi Sözleşmesi kapsamında çalışmalarına başladıkları bu dev ve izlemsel projenin, ilk günkü azim ve inançla bitmeme ettiğini aktararak, "Bugün aramızda mevcut ve ağırlamaktan alım çalım duyduğumuz dünyanın önde mevrut uygulayım bilimi firmaları BIOTEST AG ve Camengineer ile dip ortak biçimde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz." dedi.

Üretim tesislerinde kan ürünleri antikor yetmezliği, hemofili ve irsî muafiyet sistemi hastalıklarının tedavisi ile ağırbaşlı cerrahi operasyonlar sonrası mütenakıs kan bileşenlerinin takviyesinde geçer not ilaçları elde etmek ve parasız sahiplerine aksettirmek düşüncesince icraat yapılacağını tamlayan Kazancı, şunları kaydetti:

"Bu envestisman tamamlandığında ise tesisimiz öz dalında Türkiye'de ilk, dünyada ise 13'üncü tesis olacaktır. Tesisimizin inşası sürerken araba ve teçhizatımızı da üretime geçirerek 2023 böylece üretim bandından çıkarmayı planlıyoruz. Tesisimiz, üretime geçtiğinde salname 6 bilyon müfret artırım elde etmiş ve akan açığa da şişman ortak çarpış vurmuş olacağız. Önceliğimiz, iç piyasanın ihtiyacını karşılayarak ahir evrelerde bu ürünlerimizi dünyaya ihraç etmek."

Temel atma törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank'ın yanı esna Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Dr. Adnan Ertem, AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt ve baş döndürücü sayıda çağrılı katıldı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler