USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye'nin hava akrobasi timi 'Türk Yıldızları' kapılarını İHA'ya açtı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB),Hava Kuvvetleri Komutanlığının akrobasi timi Türk Yıldızları kısaca 30 senedir dem kesen gösterileriyle ay bulutsuz bayrağı göklerde dalgalandırıyor.

Türkiye'nin hava akrobasi timi 'Türk Yıldızları' kapılarını İHA'ya açtı
01-01-2022 13:15

Türk Hava Kuvvetleri'nin, Türk Yıldızları ismi maruz akrobasi timi 1992 senesinde kuruldu ve NF-5 uçakları ile eğitimlerine başladı. Türk Yıldızları, geçmiş gösterisini 4 nüsha NF-5A/B Freedom Fighter tipi tayyare ile 18 Haziran 1993 tarihinde 4'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda gerçekleştirdi.

O tarihten buyana gökyüzünde Türkiye Cumhuriyeti'ni başarıyla temessül fail Türk Yıldızları akrobasi timi soluk kesen gösterileri ile yurtiçi ve yurtdışında değerli görevler yürütme ediyor. Türk Hava Kuvvetleri içerisinde arazi düzlük harp pilotlarından oluşan Türk Yıldızları timi kendine özgü hareketleri ile hayattaki mahdut tanıtım gösterisi ekipleri ortada arazi alıyor. hususi günlerde icra ettikleri uçuşlarla hayranlık uyandıran Türk Yıldızları'nı hayattaki benzerlerinden ayıran kimi detaylar var. Türk Yıldızları dünyada 8 süpersonik harp uçağıyla tanıtım gösterisi karşıcı geçmiş akrotim yerine da tarihe geçti. İhlas Haber Ajansı (İHA), 3. Ana Jet Üs Komutanlığı 134'üncü Filo'da konuşlu bulunan Türk Yıldızları'nın terbiye uçuşlarına mihman oldu. Türk Yıldızları kadrosunun gösterilere tedarik düşüncesince icra ettiği terbiye uçuşlarında soluk kesen sahneler ortaya çıktı.

“Her hareketin manası editör ki bizim düşüncesince aşırı farklı, fakat 2014 senesinde Anıtkabir'de yaptığımız his ihtimal de bunlar içerisindeki en anlamlısıydı”

Yaptıkları hareketlerin ortaya depar belgesi hikayesinin manzara kılmak ile olduğuna özen çekici 1 Numara Tim Lideri Binbaşı Mehmet Kemal Koyunluoğlu, “Gösteri uçuşlarında profesyonelliğin temelinin pervaz limitlerine adapte olmak bulunduğunu tamamımız biliyoruz. Türk Yıldızları pilotunun en ehemmiyetli ayrıcalığı ise kendisinin ve uçağının limitlerini aşırı elleme bilmesi ve bu limitleri uygulayacak biçimde hissedar disiplini hayat seçimi durumuna getirmesidir. Yapılan hareketlerin geçmiş depar belgesi noktası cümle manzara kılmak ile oluyor. Anıtkabir üstünde his gerçekleştiren bizdik. Her hareketin manası editör ki bizim düşüncesince aşırı farklı. 2014 senesinde Anıtkabir'de yaptığımız his ihtimal de bunlar içerisindeki en anlamlısıydı” şeklinde konuştu.

“Milletimizden aldığımız kuvvet ile yanlışsız hissedar biçimde görevlerimizi yürütme etmeyi hedefliyoruz”

Ekip şeklinde gösterileri gerçekleştirdikleri düşüncesince pilotlar arası ahenk ve senkronizasyonun aşırı ehemmiyetli bulunduğunun altını çizen 5 Numara Solo Lider Binbaşı Hasan Kocabaş, “Havadaki ve yerdeki kol çalışmasının, hissedar olmanın en elleme örneğini sergilemeye çalıştığımız Türk Yıldızları uçuşlarının yanlışsız hissedar biçimde yürütme edilmesi en ehemmiyetli amaçlarımızdan birisi. Senkronizasyon ise akrotim düşüncesince aşırı önemli. Bunları gelmek düşüncesince akıllıca personel ile gerektiği derece terbiye yaparak en önce ego değil tığ olmayı hedefliyoruz. Bununla baş başa aşırı uçakla meydana getirilen görevlerde aykırı itimat aşırı ehemmiyetli bulunduğu için, aykırı güvene mebni yerine en önce kendimizi değil, timin bütününü düşünecek biçimde hareketlerimizi planlıyoruz. Milletimizden aldığımız kuvvet ile yanlışsız hissedar biçimde görevlerimizi yürütme etmeyi hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.

“Türk Hava Kuvvetleri'nde fariza karşıcı pilotlarımız neredeyse Türk Yıldızları pilotları da Milli Savunma Üniversitesi Hava Harp Okulu mezunudur”

Türk Yıldızları akrobasi timine katılabilmek düşüncesince aranan şartlardan da bahseden 4 Numara Takip Uçucusu Binbaşı Ali Balcı, “Türk Hava Kuvvetleri'nde fariza karşıcı pilotlarımız neredeyse Türk Yıldızları pilotları da Milli Savunma Üniversitesi Hava Harp Okulu mezunudur. Türk Yıldızları'nda fariza gerçekleştirmek içinse Hava Harp Okulu mezuniyeti sonrası 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda maruz tepkili tayyare uçağı eğitimlerini başarıyla tamamlayıp bu uçaklarda kifayetli pervaz tecrübesi elde edilmesi ve değerli hissedar harp pilotu olunması gerekmektedir. Türk Yıldızları'nda uçman gereksinimi olduğunda bu gidiş Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bildirilmekte ve akıllıca kritere cemaat bulunan pilotlar Türk Yıldızları'nda yetiştirilmek neredeyse seçilmektedirler” dedi.

“Filomuza yeni eklenen pilotlar güçlü sabık tahminî 1 salname bu eğitimin böylelikle gösterilere çıkmaya doğruluk kazanmaktadır”

Türk Yıldızları akrobasi timinde fariza borç pilotların aşırı hususi eğitimlerden geçtiğini tamlayan 3 Numara İç Kanat Uçucusu Binbaşı Kürşat Kömür, “Filomuza yeni tayin edilen pilotlar en önce NF-5 2000 sima tayyare eğitimi, peşi sıra esas akrotim eğitimi ve uçacakları konum ile ait muhtelif eğitimler almaktadır. Zorlu sabık tahminî 1 salname bu eğitimin böylelikle gösterilere çıkmaya doğruluk kazanmaktadır. Takiben ilerleyici süreçte yaptığımız terbiye uçuşları ve gösterilerle tecrübesini geliştirmektedir” ifadelerini kullandı.

“Gösteri sırasında hepsi halkımızı selamladığımız, onlara sevgimizi gösterdiğimiz ve gökyüzüne iri çizdiğimiz his bizim düşüncesince en afiyet donör hareketlerden hissedar tanesi”

Yaptıkları gelişigüzel hareketin muteber ve muteber olması düşüncesince sonsuz eğitimlerini sürdürdüklerini kaydeden 6 Numara Yüzbaşı Solo Uçucu Gökhan Esen, “Bizi en aşırı heyecanlandıran hareketlerden hissedar tanesi kesişim hareketidir. Kesişim hareketinin zahmetli bulunan kısmı, dü uçağın intikal sırasında hakkıyla birbirine aşırı yaklaşan olmakta olması ve kesişimin ehliyetli peyrev merkezinde akıllıcasına sürede yapılmaktadır olması. Bizi hakkıyla kahir hissedar harekettir. Öncelikle muteber ve elleme meydana getirilen hissedar tanıtım gösterisi yeniden sona bizim düşüncesince hissedar afiyet abidesi. Fakat tanıtım gösterisi sırasında hepsi halkımızı selamladığımız, onlara sevgimizi gösterdiğimiz ve gökyüzüne iri çizdiğimiz his bizim düşüncesince en afiyet donör hareketlerden hissedar tanesi” şeklinde konuştu.

“Türk milletinin bütünlük ve el birliği ruhunu, havada 6 tayyare yerine temessül etmekteyiz”

Eğitim uçuşunu tamamladıktan sonraları İHA muhabirine değerlendirmelerde mevcut Türk Yıldızları Filo Komutanı Albay umut Hürüz, “Güzel hissedar terbiye uçuşu oldu. Yeni sezona başlıyoruz, Mart ayında başlayacak. Onun düşüncesince çalışmalarımız bitmeme ediyor. Bizi başka tanıtım gösterisi timlerinden ayıran en iri özellik, özellikle Ulu lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, ‘İstikbal göklerdedir' lafının ışığı altında bulunan hissedar timiz. Aynı sürede Türk milletinin bütünlük ve el birliği ruhunu, havada 6 tayyare yerine temessül etmekteyiz ve milletimizin bizi kişi öz çocukları neredeyse bağırlarına basmaları bizi başka timlerden ayıran en iri özelliğimiz” dedi.

“Buradaki misyonumuz Türk Silahlı Kuvvetleri'nin disiplinini açıklamak aslında”

Bazı gösterilerde uçaklar arasındaki mesafenin bulunmayan denecek derece az olmasının ve yerden bakılınca adeta değen hissedar biçimde görünmesinin sorulması ilişkin yanıt veren 2 Numara İç Kanat Uçucusu Binbaşı Mehmet Balta, “Akrobasi uçuşlarında sizlerin de gördüğünüz ve yerden izlediğiniz neredeyse aşırı yaklaşan ve güçlü hareketlerimiz mevcut. Buradaki misyonumuz Türk Silahlı Kuvvetleri'nin disiplinini açıklamak aslında. Uçuşlarda burgaç ve hava akımlarının oluşması haricinde normalde Türk Hava Kuvvetlerinin standartları bulunan 3 feet kısaca tahminî yerine 1 metrelik cenah açıklığını koruyoruz” ifadelerini kullandı.

“Türk Yıldızları yapı zamanı bulunan 1992'den buyana 24 değişik ülkede 150 pervaz gösterisi gerçekleştirmiştir”
Türk Yıldızları'nın tahminî 30 salname tarihinde 24 değişik ülkede pervaz faaliyetlerinde bulunduğunu kail Basın ve Halkla İlişkiler Subayı Üsteğmen Fatih Sağlam, “Türk Yıldızları yapı zamanı bulunan 1992'den buyana 24 değişik ülkede 150 pervaz gösterisi gerçekleştirmiştir. Ülkemiz, milletimiz ve tanınmış Türk bayrağımız en elleme biçimde temessül edilmiştir, temessül edilmeye de bitmeme edecektir” sanarak konuştu.

“Uçucularımızın gelişigüzel güneş tayyar sağlığı dair sabahleyin muayenelerini yapıyoruz”

Türk Hava Kuvvetleri içerisinde arazi düzlük hepsi pilotların sonsuz gelir kontrolünden geçtiğinin altını çizen 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı Sağlık Amiri, “Uçucularımızın gelişigüzel güneş tayyar sağlığı dair sabahleyin muayenelerini yapıyoruz. Uçucularımızın uçuşlarda yaşayabilecekleri gelir problemleri yahut başka yıllarda yaşayabilecekleri gelir problemleri ile ait kuma çalışıyoruz. Ayrıca uçucularımızın eğitim, tatbikat, atış neredeyse nice faaliyetlerinde onlarla bu arada gelir durumlarını ayrıntılı hissedar biçimde inceliyoruz. Gerekli gördüğümüz durumlarda burada yahut ister görmemiz şeklinde elan doğacak inceleme ve otama amacıyla hastanelerimize de yönlendirebiliyoruz.

Utku Şimşek - Derya Yetim - Cem Geçim
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler