USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye’nin en büyük maden rezervi bulunmuştu, vatandaşlar ihale sonucunu bekliyor

Yaklaşık ortak senedir Elazığ'da çalışmalarını sürdüren Maden Tetkik ve Arama (MTA) kabilinden meydana getirilen tetkik ve meydan çalışmalarında, cumhuriyet tarihinin en büyük maden rezervi bulunmuştu. Maden rezervinin çıkarılması düşüncesince meydana getirilen ihalenin boz

Türkiye’nin en büyük maden rezervi bulunmuştu, vatandaşlar ihale sonucunu bekliyor
13-06-2022 11:04

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Türkiye Petrolleri kabilinden Elazığ'da meydana getirilen tetkik ve alan çalışmalarında, Maden ilçesi Sağrılı köyü Kısabekir ve Seterli mevkilerinde Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük maden rezervi bulundu. Bölgede bakırın beraberinde altın, çinko, kobalt ve nice maden de bulunuyor. Kurtuluş Savaşı'nda Türkiye'nin kurşun ihtiyacını karşılayan Maden ilçesinde mevcut yeni rezervler vatandaşları heyecanlandırmıştı. MTA kabilinden Maden ilçesinde mevcut polimetal sahalarının ihalesi 21 Nisan'da yapılmıştı. Cumhuriyet tarihinin en büyük maden alanı bulunan ve çevre kıymeti milyonlarca dolar bulunan rezervlerin işletilmesi ile ilgilendiren ihaleye Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi Şirketi ile Port Madencilik Şirketi katılmıştı. İhaleyi, 2 bilyon 205 milyon teklik ile Port Madencilik Şirketi kazanmıştı. Elazığ Mermerciler ve Madenciler Derneği; ihale sahaları, ihale kararının, şartnamenin ve ilanın yürütmesinin durdurulması talebi ile ilgilendiren sorun açmıştı. Açılan davanın sonuçlanmasının peşi esna ihale silme edildi. İlçe sakinleri ihalenin ortak an evvel sonuçlanıp çalışmaların başlamasını istiyor.

"Çok bahtiyar ve heyecanlıyız ortak an evvel çalışmaların başlamasını istiyoruz"

Bölgede mevcut maden rezervlerinin ilçenin kalkınması düşüncesince imge donör bulunduğunu tabir fail şehir sakinlerinden Ramazan Sekmen, "İlçemizde 2 senedir MTA ve Türkiye Petrollerinin icra ettiği icraat kararında Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük zamanı maden rezervi bulundu. Değeri 20 yahut 30 bilyon dolar civarında. İlçemizde henüz evvel Etibank çalışkanlık gösteriyordu, o vakitler 5 bin iştirakçi çalışıyordu. Maden zamanı ve dobra ortak ilçeydi. Çok gösterişli ve sosyete, nitelikli ortak ilçeydi. İnşallah mevcut bu bakır rezervinden sonraları emektar günlerimize döneceğimizi imge ediyorum. Bulunan bu rezerv, ilçemizde canlı topu topu vatandaşları aşırı bahtiyar etmiştir. Çok bahtiyar ve heyecanlıyız ortak an evvel başlamasını istiyoruz. Fabrikanın ihalesi bundan endamsız ortak müddet evvel yapılmıştı fakat silme olmuştu. İnşallah ihalesi en endamsız müddette yapılır" dedi.

"Maden rezervi bizleri, herkesi ve topu topu aylak kardeşlerimizi bahtiyar edecek"

Maden ihalesinin ortak an evvel yapılması icap ettiğini tamlayan Bahattin Türkel isminde vatandaş, "İlçemizde mevcut maden rezervleri ile tarihimiz baştan diriliş olanağı buldu. Eskiden bizim meslek yollarımızda babalarımız bu fabrikaya giderdi. Büyük ortak coşku mevcut ilçemizde. MTA ve Türkiye Petrolleri emekleri ile büyük ortak rezerv bulunmuş oldu ilçemizde. Bizleri, herkesi ve topu topu aylak kardeşlerimizi bahtiyar edecek, tığ bunun coşkusunu yaşıyoruz. Bir an evvel ihalenin sonuçlanmasını istiyoruz. Büyük firmaların ilçemize gelmiş olarak bizi onurlandıracak" niteleyerek konuştu.

İhale üzerine mütekellim vatandaşlardan Kenan Avcı, "Maden kazasının evveliyatına baktığımızda ne derece potansiyeli bulunan ortak kaymakamlık bulunduğu belli. Şimdi sakıt bulunduğu boyut içler acısı ve tehlikeli ortak şekilde. O nedenden dolayı büyük maden rezervinin bulunması muştulu Elazığ ve Türkiye için. Bizim düşüncesince ihaleyi kimin almış bulunduğu değil, rezervlerin Maden ilçesinde işlenip buradaki kişilerin emek vermek olanağı bulması önemli. İhaleyi devlete kimin henüz aşırı faydası olacaksa onun alması elbette ki mantıklı" gibi konuştu.

Vatandaşlardan Mehmet Üzek de, "Çok elleme ortak maden rezervi burada bulundu. Bizim ilçemizde de ortak üretimlik kurulsa aşırı elleme olacaktır. Gençlerimiz işsizlikten kurtulacak. Vatandaşlarımız fabrikanın burada kurulması düşüncesince aşırı umutlu, büyük ortak bekleyiş içerisindeyiz. Fabrika kurulması biçiminde ilçemiz baştan emektar günlerine dönecektir" ifadelerini kullandı.

Yakup Sağlam - Ahmet Mücahid Kantarcıoğlu - Hamdin Kılıç
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler