USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Türkiye'nin akıbet zamanlarda meydana getirdiği en esaslı toplumsal düzenleme'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, amme çalışanlarına müteveccih şişman sözleşmede enflasyonun etkilerinden korumaya müteveccih maddelerin arazi aldığını, beslenmeden yakıt yardımlarına denli düzenlemeleri yaşama geçirdiklerini söyledi.

'Türkiye'nin akıbet zamanlarda meydana getirdiği en esaslı toplumsal düzenleme'
09-12-2022 02:03
TBMM

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM Genel Kurulunda, Bakanlığının 2023 yılı bütçesi üstünde meydana getirdiği konuşmada, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs'e önceki olsun dileklerini iletti. TBMM'nin, ulus iradesini özümleme ettiğini anımsatan Bilgin, Meclis'te değme muhtelif fikrin söylenmesi ve eleştirinin yapılmasının önemine ayraç etti.

Sendikalaşmayı görülmedik ehemmiyetli gördüklerini dile getiren Bilgin, sendikalaşma oranının kamuda iyice faziletli birlikte seviyedeyken işçilerde iyice az bulunduğunu söyledi. Özellikle ıvır zıvır ve itidalli ölçekli işletmelerde sendikalaşmaya ve işçilerin sendikal haklarına erinç birlikte tavrın kaslı olmasının, bu durumun en ehemmiyetli nedeni bulunduğunu özetleyen Bilgin, eksiksiz siyasal partiler ve siyasilerin buna erinç savaşım etmesi icap ettiğini vurguladı.

Bu mevzuda birlikte anlayış dönüşümüne gerekseme bulunduğunu anlatım fail Bilgin, "Buna erinç sendikalaşmanın önünü anahtar sendikal mücadeleyi, emekçilerin kapital karşısında örgütlenmesini sağlayacak mücadeleyi kesinlikle desteklememiz lazım. Bu mevzuda katiyen art kalacak birlikte tavrımız yoktur." niteleyerek konuştu.

Bakan Bilgin, örgütlenen işçilerin iş yerinden atılmasının da aralarında bulunmuş olduğu bazısı durumların namına iletildiğini aktararak, hukuka karşıt birlikte prosedür var ise tecziye etmek ve durdurmak engelleme gerekenleri yaptığını anlattı. Bilgin, "Bana ulaştıkları devir orada işçilerin yanındayım. Çünkü bu hukuk, TBMM'nin çıkardığı hukuktur. Bu hukukun gerisinde ara vermek bizim görevimizdir, birlikte fedakarlık falanca yapmıyoruz, işlerimizi yapıyoruz. Bu görevimizi gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz." ifadelerini kullandı.

Sendikal özgürlükleri genişletecek düzenlemelere gerekseme olduğuna dikkati çekici Bilgin, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Mevcut düzenlemelerin çirkin kullanımları da var. İş noktayı ve pres ayrımında değişik oranlar var. Bunu en endamsız sürede gidereceğiz, ortadan kaldıracağız. Bir de işverenlerin iş kolu müracaatında keyfilikler var. Adam on paralık ilgisiz birlikte iş koluna gidip başvurma ediyor. İşçiler örgütlenmeye kalkınca işkolu değişikliği yapıyor. İş kolunu, patronun başvurma etmiş olduğu değil, bizim iç hukukumuzun kriterlerine mucibince belirlediğimiz iş noktayı şekilde atama edeceğiz, iş kolunu kılıç belirleyeceğiz."

"Türkiye'nin sonuç senelerde meydana getirdiği en esaslı içtimai düzenleme"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, amme çalışanlarına müteveccih şişman sözleşmede enflasyonun etkilerinden korumaya müteveccih maddelerin toprak aldığını, beslenmeden yakıt yardımlarına derece düzenlemeleri yaşama geçirdiklerini söyledi.

3600 ek amblem dair kanuni birlikte düzenlemeye gidildiğini anımsatan Bilgin, "Başlangıçta 4 manzume grubunu kapsıyordu. Biz onu genişlettik, kısaca 6 milyona çıkardık. Bu, Türkiye'nin sonuç senelerde meydana getirdiği en esaslı içtimai düzenlemedir." şeklindeki değerlendirmesini paylaştı.

Bu düzenlemenin hâlâ birlikte tomar genişletilmesine müteveccih taleplere yer veren Bilgin, "O mevzuda bizim gündemimizde. Onunla alakadar de birlikte emek vermeyi yapıyoruz. umut ediyorum onu da Meclisimize ikram edeceğiz." dedi.

Bu sene minimal ücrette matematik şekilde yüzdelik 80'in üstünde birlikte artım yapıldığını özetleyen Bilgin, "Enflasyon o derece tahripkar birlikte bir duruma gelmiştir ki para şişkinliği karşısında minimal ücretin gerçek kıymeti gerilemiştir. Bunun düşüncesince bugün baştan minimal ücretle alakadar görüşmelerimiz başladı, sürüyor. İşçi ve çalıştıran sendikalarımız ile bizim oturduğumuz müselles masada bu görüşmeler bitmeme ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Bilgin, minimal sevap dair yaptırdığı çalışmaya değinerek, "Ortalama halkoyu beklentisi baş döndürücü yüksek, 8 bin teklik üstünde çıktı. İşverenlerin beklentisi 7 bin teklik yöresinde çıktı. Asgari sevap haricinde sevap düzlük işçiler düşüncesince olması müstelzim miktar 7 bin-7 bin 500 teklik çıktı. Ama minimal ücretlilerde Türkiye averajının bahsediyorum, 3 büyükşehirde farklı, o da 7 bin 600 teklik çıktı. Demek ki biberli düşmüş olduğu noktayı yakıyor, minimal ücretle etkin işçiler, Türkiye'nin değme tarafında, 3 büyükşehirde hâlâ yüksek, değişik sevap düzeylerini bekliyorlar." niteleyerek konuştu.

Asgari sevap ücretine bağlı konuşulan bazısı rakamlar bulunduğunu hatırlatan Bilgin, "Komisyon çalışmalarını sürdürürken birlikte miktar söylem etmem filhakika yaraşma almaz." ifadesini kullandı.

Türkiye'de çalışanların içinde minimal ücretlilerin oranının yüzdelik 60 değil, yüzdelik 38 yöresinde bulunduğunu bildiren Bilgin, şunları kaydetti:

"O da küçümsenecek birlikte miktar değildir. Onu ciddiye almamız lazım. Bu bizlere şurası gösteriyor, minimal sevap düzenlemesi elden minimal ücretlileri alakadar birlikte özellik değildir. Asgari sevap düzenlemesinin birlikte apayrı fonksiyonu var. Biz minimal ücrette ağır birlikte kombinezon yaptığımız devir eksiksiz ücretlilerin aldıkları sevap düzeyleri minimal tutara mucibince farklılaşıyor ve yukarıya akilane tırmanıyor. Dolayısıyla minimal sevap siyaseti bire birlikte sürede gayrı ücretleri belirleyen, düzenleyen birlikte hasiyet yaratmaktadır. Biz minimal tutarı ne derece realist birlikte rakamla belirlersek minimal tutara yaklaşan çalışan, çalıştırılan emekçilerin ücretleri de yukarıya akilane çıkacaktır. Bu, çalışanlar, ücretliler lehine birlikte hasiyet yaratmaktadır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler