USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye'nin acemi turbojet motoru ARAT düşüncesince imzalar atıldı

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Kale Arge ortada Türkiye'nin dünkü turbojet motoru ARAT düşüncesince kavil imzalandı.

Türkiye'nin acemi turbojet motoru ARAT düşüncesince imzalar atıldı
05-11-2021 14:37
Ankara

​​​​​​​ARAT Projesi'nin tanıtımı ve imza töreni SSB'de gerçekleştirildi. ARAT Projesi ile ilerleyiş füzeleri ilkin kazanmak üzere, benzeri tepi seviyesi gereksinim duyan platformların motor ihtiyacının yerel ve ulusal imkanlarla sağlanması hedefleniyor. Yüksek yükselti ve kavi çevresel koşullarda çalışacak nitelikte müşterek dizayn ve kalifikasyona eş olacak ARAT motoru, ilerleyiş füzelerinin de ehemmiyetli müşterek ihtiyacını karşılayacak.

Bu kapsamda, SOM ve Atmaca füzelerinde kullanılmak neredeyse geliştirilen KTJ-3200 motorundan şimdi verimli, mahrukat sarfiyatı şimdi az, itkisi şimdi faziletli müşterek turbojet motor geliştirilecek.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, törende meydana getirdiği konuşmada, Türkiye'nin toptan müşterek çelim olma uğrunda kararlılıkla akın etmek mecburiyetinde bulunduğunu söyledi.

Savunma sanayisindeki gereksinimler düşüncesince levent boylu vadede Türkiye'nin öz göbeğini değişmez zorunluluğu bulunduğunu vurgulayan Demir, "Bu süreçler sıkıntılı geçti. Gerek maliyet gerekse devir kendisine bedeller ödedik. Belki gine apiko alıma gitseydik bundan şimdi az bedeller öderdik. Bu konforu baş döndürücü levent boylu seneler ilkin Türkiye yaşadı ve bu mantalitenin ihtimal rahatını görmüş oldu operasyonel anlamda. Artık toptan çelim kazanmak istiyorsak, şayet ulusal çıkarlarımızı herhangi müşterek şeye, etraflı baskılara karşın müdafaa etmek istiyorsak, dayatılmış yapılmak maksut müeyyide yürütüm ve kısıtlamalara kendisince inat etmek istiyorsak bu seyahate genişlemek zorundayız." dedi.

Demir, ARAT Projesi'nde Kale Arge'den bundan sonra KTJ-3200'den baş döndürücü şimdi çabuk müşterek düzentileme beklediklerini vurguladı.

Hızın baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu ve bu konjonktürde kaybedilecek yegâne müşterek güneş bulunmadığını dile getiren Demir, projenin başarısı düşüncesince ilgilendiren herhangi müşterek kurumun elinden geleni fevk kurda ortaya koyması icap ettiğini tabir etti.

Demir, endamsız müddet öncesine derece göz boncuğu iklim defans sistemi yokken Türkiye'nin Korkut, Hisar-A+, Hisar-O+'ya istavroz bulunduğunu anımsatarak, helikopter, ilerleyiş füzeleri, cephaneler dair ehemmiyetli adımlar atıldığını bildirdi. İsmail Demir, "Bunlar iyi gelişmeler fakat toptan çelim olma iddiasındaki ülkenin baş döndürücü şimdi çabuk gitmesi, koşması gerekiyor." niteleyerek konuştu.

Türkiye'nin uğrunda baş döndürücü iddialı planlar bulunduğunu, Milli Muharip Uçak düşüncesince motor yapılması icap ettiğini tamlayan Demir, şunları kaydetti:

"Bu seyahatlerde şayet içten şekilde, ağız ağıza duruluk ilkesiyle çiğin omuza yayan müşterek uygulayım teşrikimesai ika taraftarı olanlar var ise bunlarla teşrikimesai hazırlamaya herhangi müşterek devir açığız. Bu yolculukların zorluğunu bildiğimiz düşüncesince bilgelik alışverişi, uygulayım bilimi transferi neredeyse kavramlara açığız fakat bilhassa motor teknolojilerinde kimsenin hiç kimseye müşterek tomar müşterek nesne vermeyeceğini de baş döndürücü açık biliyoruz. Her şeyi kendimiz yapacağız, ne pahasına olursa olsun yaklaşımında da değiliz. Yolumuzu kısaltacak herhangi müşterek çeşitli adıma da açığız."

Demir, geleceğin teknolojilerini ıskalamamak düşüncesince etraflı kuvvetleriyle dünkü teknolojilere müteveccih araştırı ihya çalışmalarını destekleyeceklerini söyledi.

"Uykusuz geceler bizi bekliyor"

Kale Teknik Grup Başkanı Osman Okyay da Türkiye'nin geçmiş turbojet motoru bulunan KTJ-3200'de sona gelindiğini, sıkı istihsal faaliyetlerinin başladığını ve bu sene müşterek hacim motor teslimatı planladıklarını belirtti.

Bu motorda göz boncuğu halde dışa bağımlılık olmadığını vurgulayan Okyay, bundan dolayı göz boncuğu engelleyim yada kısıtlamalara verilen kalınmayacağını tabir etti.

Okyay, Türkiye'de ilki yaparken devir kurnaz zorlandıklarına ayraç ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu şimdi da mütekait müşterek ilk, şimdi da mütekait müşterek projeydi. İnsan deposu ve altyapınızı yükseltmek zorundasınız. Tüm sınav altyapısını da kendimiz gerçekleştirdik, bu da müşterek ilkti. Projenin sonuna geldik, baş döndürücü mutluyuz. Bugün de ARAT neredeyse baş döndürücü kavi fakat ülkemize gine baş döndürücü iri müşterek yetenek kazandıracağına inandığımız müşterek projeyi imzalamanın gururunu yaşıyoruz. Biliyoruz ki gine uykusuz geceler bizi bekliyor fakat ülkemize görev edebiliyor olma duygusu plan süresince yaşadığımız herhangi müşterek çeşitli yorgunluğumuzu, üzüntümüzü, manzara kırıklığımızı unutturuyor. Başarının verdiği erinç başka göz boncuğu şeyde olmuyor."

Demir ve Okyay, konuşmaların peşi sıra ARAT Projesi'ne bağlı sözleşmeyi imzaladı.

Savunma sanayisindeki motor projeleri

SSB projeleriyle Türk defans sanayisinin geliştirdiği platformlara, yerel ve ulusal imkanlarla geliştirilen motor ve çelim nakil sistemlerinin bütünleşmiş edilmesi emek harcamaları bitmeme ediyor.

Bu kapsamda uçak, tank, bol zırhlı araç, helikopter, insansız iklim uzlaştırıcı ve roket sistemlerinin motor ve çelim nakil sistemlerinin geliştirilip üretilmesi amacıyla sert baş döndürücü plan başlatıldı.

İHA motorları kullanılmaya başlandı, Gökbey’de kullanılacak bulunan turboşaft motorunun ihya ve sınav süreçleri bitmeme ediyor. ALTAY tankı düşüncesince geliştirilen BATU tank motoru geçmiş prototipi ile Yeni Nesil Hafif Zırhlı Araçlar düşüncesince geliştirilen UTKU motor ve transmisyonun geçmiş prototipi çalıştırıldı, testleri sürüyor. SOM ve ATMACA füzelerinde kullanılacak bulunan KTJ-3200 turbojet motorunun geçmiş teslimi bu sene içre yapılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler