USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye'nin 73 ilinde biyokütleden çarpıcılık üretiliyor

Türkiye'nin biyokütle enerjisi 73 ilde mevcut santrallerle 2 bin 102 megavat kapasiteye ulaşırken, İstanbul cemaat bulunduğu en faziletli sığa ve cazibe üretimiyle bu vilayetler ortada geçmiş tam arazi alıyor.

Türkiye'nin 73 ilinde biyokütleden çarpıcılık üretiliyor
26-04-2022 11:29
Ankara

AA muhabirinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından almış bulunduğu verilere göre, Türkiye'nin çarpıcılık yerleşmiş gücü mart sonu bakımından 100 bin 334 megavata ulaştı. Biyokütle enerjisinin hep çarpıcılık yerleşmiş gücündeki oranı da yüzdelik 2 oldu.

Su, yel ve gündüz kadar doyumsuz natürel kaynakların erbap bulunduğu enerjinin kullanılabilir erke formuna dönüştürülmesi düşüncesince faydalanılan teknolojiler çeşitlenirken, binlerce tona vasıl atıkların erke üretiminde kullanması da artıyor.

Türkiye'nin elden tamamı bölgelerinde biyokütleden çarpıcılık üretimi gerçekleştirilebiliyor. Biyokütleden çarpıcılık enerjisi yerleşmiş gücü mart sonu bakımından 73 ilde mevcut santrallerle 2 bin 102 megavat kapasiteye ulaştı.

İstanbul erbap bulunduğu 264,5 megavat biyokütleden çarpıcılık enerjisi istihsal kapasitesiyle bu vilayetler ortada önceki tam arazi alıyor. İstanbul'u 132,4 megavatla Ankara, 88,4 megavatla İzmir, 81,6 megavatla Balıkesir ve 81,5 megavatla Samsun izliyor.

Öte taraftan Türkiye'nin biyokütle atılan potansiyelinin, kestirmece 8,6 milyon titrem arazi yağı eşdeğeri ve bu fondan üretilebilecek gübre gazı miktarının da 1,5-2 milyon titrem arazi yağı eşdeğeri bulunduğu kestirim ediliyor.

Biyokütlede 9 bin megavat gizil bulunuyor

Biyogaz Yatırımları Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Altan Denizsel, Türkiye'nin biyokütle enerjisinde potansiyelinin 9 bin megavat seviyesinde bulunduğunu söyledi.

Denizsel, atıkların sınıflandırılması mevzusunun toplumda hala aldığı kadar farkındalık oluşmadığını belirterek, "Atıkların yakıta dönüşmesi düşüncesince ayrıştırma safhası enikonu önemli. Bu mevzuda hâlâ baş döndürücü bilinçlendirme emekleri yapılması gerekiyor. Bunların beraberinde devletin teşvikleri biyokütleden çarpıcılık üretilmesinde ciddi ehemmiyet taşıyor. Yaptığımız hesaplamalara göre, megavatsaat başına 1500 liralık motivasyon sağlanırsa, Türkiye'nin potansiyeli hâlâ ortak tomar ortaya çıkarılabilecek." değerlendirmesinde bulundu.

Sürdürülebilir ve yenilenebilir ortak pınar bulunan biyokütle, uzvi materyallerin yakılmasıyla elde edilmiş ortak cins erke kendisine öne çıkıyor. Özellikle ürün kalıntıları, orman ürünleri, su bitkileriyle bu arada ticari yahut evsel atıklar da sistemin çalışmasında mahrukat kendisine kullanılabiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler